recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

17. 6. 2011  Uspešno obujanje Dissection od mrtvih   (7. 6. 2011, Channel Zero Metelkova)
Death metal koncerti so zadnje čase slabo obiskani, medtem ko black metal koncerti pa privabijo kar nekaj obiskovalcev.

Death metal koncerti so zadnje čase slabo obiskani, medtem ko black metal koncerti pa privabijo kar nekaj obiskovalcev. Imeni, kot sta Hate Eternal in Kataklysm, sta ne glede na renome, bili slabše obiskani. Tokratni koncert Abigail Williams, Thulcandre in Iskald je bil sicer še slabše obiskan, vendar je treba omeniti, da gre za skupine, ki niso na sceni tako dolgo kot Kataklysm. Med drugim imajo Abigal Williams deathcore korenine in je to verjetno pri marsikomu pretehtalo, da jih raje izpusti. Pretehtalo je tudi slabo vreme. Ampak kurec gleda vreme! Tistih nekaj zagretih Dissection oboževalcev si je želelo videti Thulcandro, ki so več kot odličen približek nekdanjim legendam.

Prvi so na oder stopili norveški Iskald, ki so se izkazali z zanimivimi pasažami, za black metal celo domiselnimi, a se mi je ves čas pojavljal občutek, v bistvu vprašanje, zakaj se mora en in isti riff neštetokrat ponoviti ter in zakaj se ne zgodi nobena zanimiva variacija. Priznam, zadnje čase poslušam preveč tehničnih zadev in se bom kar sam obtožil, da ne razumem atmosfere, ki so jo sposobni narediti black metalci s preprostimi prijemi in nepretiranim hitrostnim bobnanjem.

Zelo prikupni so bili Thulcandra (foto: Nina Grad; nina.grad@rockline.si), za marsikoga zvezde večera, ker so pravzaprav odličen poklon Dissection. Odigrane skladbe so spominjale seveda na albuma The Somberlain in Storm of the Light's Bane. Kitarist/vokalist Steffen Kummerer, ki je bolj znan kot vodja tehničarjev Obscura, je dokazal, da je talentiran in zelo ustvarjalen človek. Thulcandra so zadeli žebljico na glavico. Prisotna je bila udarnost, ki je dominirala v molovskih prijemih, a kar je naredilo skladbe bolj bogate in poslušljive, so bili predeli, kjer so izstopale nedistorzirane kitare ter obilo melodije in harmonije s tem, da se je kar nekajkrat zamenjal ritem. Publika je Thulcandro toplo sprejela, pika na i pa se je zgodila z Dissection priredbo The Somberlain. Skratka, če pogrešate Dissection, si oglejte Thulcandro, ker zvenijo kot odličen klon!

Pri zadnjih nastopajočih, Abigal Williams se je pojavilo nekaj polemik. Prvič, v diskografiji imajo EP Legend, ki je bolj kot ne označen kot deathcore. Drugič, a ste bili kdaj priča kvalitetnemu black metalu iz ZDA glede na vse možne izdaje iz Skandinavije? Verjetno se res najde kakšen bolj underground bend, ki pa še ni pognal korenin od zadnje izdaje demota, ki je bil posnet v kleti. Vendar, zlomka, Abigal Williams so presenetili. Skupina je predstavljala zgolj black metalski material, ki se nahaja na albumih In the Shadow of a Thousand Suns ter In the Absence of Light. In Američani so delovali res pristni; sicer so mnogokrat tipične black metal riffe okrepili z zahtevnimi solažami, ki jih je dandanes predvsem možno slišati v kakih deathcore skupinah. Tudi, če gledam z drugega vidika, so bili riffi napram prvotnemu black metalu precej bolj razgibani, precejšnjo vlogo imajo tudi klaviature, sicer pa so bile žal na matrici. Posebno nor je bil tudi bobnar, ki je ob povprečno 6 minut in več dolgih komadih pokazal neverjetno vzdržljivost in ohranjanje točnosti. Po videnem si AW zaslužijo zeleno luč, da bi lahko spremljali katerikoli black metal bend, vendar s tem bolj ciljam na moderne skupine, ki ne snemajo albumov z namenom, da zvenijo kot Gorgoroth šundr.

Deževno ali sončno, ta koncert je vsekakor mnoge spravil v dobro voljo.

 

 

Avtor:
twitter facebook