recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

reportaža

5. 7. 2013  Reportaža: Zadnja žurka pred poletjem  (2. 7. 2013, Letni vrt Gala Hala Ljubljana)
Odličen zaključek koncertne sezone za Vesele Dihurčke!

Foto: Branka Resnik (klik - na tem naslovu so vse njene fotke v zvezi s tem koncertom)

Video: Primož Novak @ ProfanityTV

Le en teden po koncertu Asking Alexandria je bil letni oder Gale Hale zopet rezerviran za mladino, ki prisega na današnji metalcore. Po dveh letih se je vrnila avstralska metalcore senzacija Parkway Drive, ki je leta 2011 za mnoge naredila koncert leta. Kljub temu da so Parkway Drive že tretjič obiskali Slovenijo, so bila pričakovanja za koncert visoka. Vsekakor ni bilo tistega občutka, da je skupina prepogosto pri nas, namreč obiskovalcev se je na prizorišču kar trlo.

Parkway Drive tokrat na turneji niso bili sami. Spremljali so jih tehnični deathcoraši Veil of Maya ter novozelandska metalcore zasedba Antagonist A. D.

Pri Antagonist A. D. je sprva delovalo, kot da ni nekega interesa, a se je v zelo kratkem nabralo kar lepo število obiskovalcev, ki se je gibalo ob breakdownih skupine. Sama skupina glasbeno ne prinaša nič novega, pa tudi kaj pretirano zanimivi niso delovali. Vse skupaj je na čase delovalo kot skupek breakdownov in nadležnih kričečih vokalov ter občasnih dokaj prepoznavnih hardcorovskih napenjanj glasilk. V pol ure so nekatere navdušili, vendar nekako njihova glasba ne pritegne, in sicer zaradi neizvirnosti, čeprav se je vokalist skupine trudil nagovoriti množico s prežvečenimi kvazihardcorovskimi nagovori.

Pri ameriški zasedbi Veil of Maya se je pokazala popolnoma druga slika. Veil of Maya so pričeli sicer z breakdownom, ki se je kmalu izkazal za nekaj bolj kompleksnega. Skupina je predstavljala skladbe z zadnjih treh albumov, večji poudarek je bil logično na lanskoletnem izdelku Eclipse. V zelo kratkem času se je pokazalo, da gre za precej zahtevno godbo, ki temelji na neobičajnih breakdownih, mnogih sinkopiranih riffih ter občasnih hitrih deathmetalskih prijemih. Občasno skupina postreže s kakšnimi melodičnimi vložkom, ki pa ne traja dolgo. Ameriški četverec poudarja tehničen aspekt glasbe, pravzaprav z njim pretirava. Veil of Maya so vsekakor bili naporni, zahtevali so veliko pozornosti zaradi mnogih ritmičnih manipulacij. Skupini je vseeno treba priznati, da je neverjetno uigrana, še posebej ko pride do kakšnih nepredvidljivih pavz. Publika je Veil of Maya toplo sprejela. Ne glede na kompleksnost so se odvijali moshpiti. Glavna težava pa je bila, da so skladbe premalo izstopale. V uho sta šli še najbolj priznani skladbi It's Not Safe to Swim Today ter Unbreakable. Veil of Maya so bili nedvomno popestritev, s čimer se je tudi uničil občutek še enega generičnega koncerta.

Ob desetih je nastopil čas za Parkway Drive, za katere se je nabralo preko 600 ljudi, kar je rezultiralo v še večji gneči kot na koncertu Asking Alexandria en teden nazaj. Parkway Drive so svoj nastop začeli umirjeno, luči so bile ugasnjene, iz zvočnikov pa se je zaslišal uvodnik z zadnjega albuma Atlas, Sparks, ki je skupino pripeljal na oder, nato pa je s skladbo OldGhosts/New Regrets padlo območje letnega vrta Gale Hale v delirij (začetek koncerta je zajet tudi na posnetku – KLIK).

A po sladkemu začetku je sledilo še več poslastic z vseh albumov. Ob skladbah, kot so Wild Eyes, Boneyards, Idols and Anchors, Karma, Dark Days je več stoglava množica pokazala izjemno veliko energije pred odrom. Moshpiti in druge vragolije so se kar vrstili eden za drugim. Videti je bilo mnogo »plavalcev« na napihljivih blazinah. Vseskozi pa je slišalo prepevanje odmevnih refrenov ter hardcorovsko obarvanih enovrstičnic. Skakanje z odra je bilo tokrat onemogočeno zaradi ograje, a nekako ni bilo zaznati, da obiskovalcem to hudo primanjkuje.

Parkway Drive so svoj tretji nastop v Sloveniji izpeljali v skladu s pričakovanji. Skupini se vidi dolga koncertna kilometrina, tudi sam nastop je energičen; niti pri enemu članu ni delovalo, da je igral z rezervo. Tokrat so tudi vsi člani bili na nogah, glede na zadnji obisk, ko je eden od kitaristov odigral nastop kar na invalidskem vozičku zaradi zlomljene noge. Nedvomno je fenomen Parkway Drive občudovanja vreden. Skupina ni odkrila tople vode, vendar so vse skladbe narejene po preverjenem receptu, ki je sestavljen iz prvin grobega metalcora, hardcorovskih vložkov ter občasnih melodičnih dodatkov. Nič takega, kar ne bi slišali že prej, a Parkway Drive so tu ostali pristni, svoj stil pa še vedno razvijajo, pa čeprav tu ni pretiranih odklonov.

Po skladbah Deliver Me in Home is for the Heartless je zasedba odigrala še udarni Swing z zadnjega albuma, ki je publiko še vedno držal v neprestanem gibanju. Po slabi uri se je izkazalo, da je po vsem odigranem repertoarju manjkala še tista pika na i. Med kratko pavzo se je slišalo občinstvo, ki se je skupaj drlo: »Carrion!« Torej, manjkala je ena najbolj poznanih skladb skupine. Skupini ni preostalo drugega, kot da se vrne na oder in obiskovalcem postreže z želenim hitom. Publika se je na začetku zadrla »Carrion« in sprožil se je še zadnji moshpit (kako je dejansko izgledal zaključni moment, pa si lahko ogledate na posnetku – KLIK).

PWD so se poslovili na žalost mnogih že po eni uri, a sodeč po preznojenih in nekaterih potolčenih obiskovalcih, se je odvil še en fenomenalen koncert na letnem odru Gale Hale. Rajanje pa je seveda za mnoge trajalo še dolgo. Strastni oboževalci so še dolgo čakali pred avtobusom za avtograme in fotografije s skupino.

Koncert je odlično zaključil šolsko leto, izpitno obdobje ter bil dober uvod v festivalsko poletje. S čim bosta presenetila Vesela Dihurčka za naslednji Mosh Beach Party, pa trenutno še ni znano.

Avtor:
twitter facebook