recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

3. 6. 2014  Reportaža: Vulture Industries in Dordeduh v Mariboru  (31. 5. 2014, MC Pekarna Maribor)
Vulture Industries in Dordeduh sta skupini, ki jima je skupno iskanje izhodov iz tradicionalne zvočnosti ekstremnih žanrov težkometalne glasbe, a to počneta vsaka na sebi lasten način.

Ob zaključku kratke evropske turneje so se karnevaleskni avantgardisti Vulture Industries in transilvanski duhovi Dordeduh ustavili v mariborski Pekarni. Na poti po evropskem klubovju so jih spremljali še gostje Blutmond in Panychida. Kakšno besedo več o spremljevalnih bendih mogoče kdaj v prihodnosti, tokrat se bom osredotočil le na oba osrednja akterja večera. Vulture Industries postajajo že stalnica na naših odrih, v zadnjih letih smo jih imeli priložnost poslušati že petkrat. Zasedba Dordeduh pa je pri nas nastopila drugič.

Vulture Industries so bili zaradi nespretnega logističnega planiranja primorani odigrati zgodnejši in nekoliko krajši set, kot je bilo sprva predvideno. Bosonogi Norvežani so na oder prikorakali že nekaj minut po osmi uri. Koncert so začeli z naslovno skladbo najnovejšega albuma The Tower (2013), ki je izšel lansko jesen. Tudi sicer je njihov tokratni nastop postregel pretežno s komadi z omenjenega albuma.

Bend je bil, najbrž zavoljo intenzivnega koncertiranja, videti nekoliko utrujen, a dobro razpoložen. Izjema je bil karizmatični frontman Bjørnar Nilsen, ki je poln energije neutrudno pohajkoval po odru in komuniciral s publiko. Prvotno bolj zadržano občinstvo v ne preveč polnem klubu je uspel hitro animirati in privabiti bližje pod oder. Že ob naslednjem komadu, poskočnem in spevnem The Bolted Door, smo si z bendom zrli iz oči v oči. Njihov samosvoj glasbeni slog, začinjen s teatraličnostjo, močnim čustvenim nabojem,  prefinjeno angleščino in obešenjaškim humorjem, je v živo izjemno učinkovit in dostopen. Bend z lahkoto osvoji svojo publiko.

Nadaljevali so s serijo skladb z aktualne plošče The Tower, najprej z živahnejšo Divine - Appaling, nato pa upočasnili tempo z desetminutnim emocionalnim potovanjem The Hound. Sledila je še ganljiva The Pulse of Bliss. Bend je iz komada v komad postajal vse živahnejši in bližina med glasbeniki ter publiko je postajala tesnejša. Nazadnje je Nilsen, kot smo pri njem že vajeni, prebil namišljeno četrto odrsko steno in nekaj verzov odpel med publiko.

V zadnjem delu koncerta so izvedli svoj poklon slovensko-italijanski avant-gardni rock zasedbi Devil Doll. Motive z njihove plošče Eliogabalus (1990) so sparili s svojim komadom Blood don’t Flow Streamlined in “uničili obe kompoziciji,” kot je v šali dejal Nilsen. V daljšem instrumentalnem segmentu se je znova podal med publiko in s četico poslušalcev krožil po avditoriju. Vzdušje je tik pred koncem doseglo vrhunec, ko smo slišali še melanholično Lost Among Liars, enourni koncert pa je bend zaključili s komadom A Path of Infamy s prvenca The Dystopia Journals (2007). Občinstvo bi hotelo še, a gospodje so morali ujeti letalo za domovino.

Dordeduh so nastopili kot zadnji. Ansambel sta leta 2009 ustanovila multiinstrumentalista Hupogrammos in Sol Faur, potem ko sta zapustila svojo matično zasedbo Negură Bunget. Z novi projektom nadgrajujeta glasbeni izraz, ki sta ga prej že več kot desetletje oblikovala z bivšim bendom. Zanj so značilne daljše kompleksne atmosferične kompozicije, pogosto oplemenitene z vrsto akustičnih inštrumentov. V nasprotju s dinamičnim nastopom Vulture Industries, je odrska prezenca Dordeduh bolj umirjena in introvertirana, kar pritiče njihovemu ambientalnemu in kontemplativnemu pristopu do black metala, hkrati pa ni nič manj ekspresivna in prepričljiva.   

Bend je na tokratni turneji promoviral svoj ne več tako svež prvenec Dar de Duh (2012).  Z uvodno skladbo, Dojană, so predstavili celoten arzenal zvočil, ki jih uporabljajo pri svojem živem nastopu. Standardni metalski inštrumentarij dopolnjujejo z dulcimerjem, inšturmentom s strunami, ki je razširjen po precejšnjem delu Evrope, na Bližnjem Vzhodu, v Indiji, na Kitajskem in v jugovzhodni Aziji. Pri nas ga poznamo pod imenom cimbale. Zvočno sliko sta dopolnjevala še dva inštrumenta, ki smo ju lahko videli že na koncertih Negure Bunget: tulnic in toacă. Tulnic, imenovan tudi bucium, je vrsta dolgega lesenega roga, ki ga uporabljajo romunski gorjanski pastirji za komunikacijo in vodenje drobnice. Toacă, leseno tolkalo, ki je na Balkanu poznano tudi kot klepalo, pa je instrument, ki ga menihi v pravoslavnih samostanih uporabljajo pri klicanju k molitvi.

Po etno obarvanem uvodu so Dordeduh izbruhnili v val distorzije in močnega globokega renčanja, ki se je vedno znova izmenjeval z zvočno čistejšimi pasažami in impresivnim petjem frontmana Hupogrammosa. Občasno so zašli v hitrejše ritmične vzorce, večinoma pa ostali v zmernejših tempih, s katerimi so nas zazibali v rahlo in prijetno zamaknjenost. Kljub razredčeni publiki je bend igral zelo zavzeto in požel vrsto dolgih in odobravajočih aplavzov. V debeli uri so odigrali večino svojega, za enkrat še edinega albuma. Set so zaključili z epsko kompozicijo Jind de Tronuri. In ko so se ob tribalističnih ritmičnih zvokih matrice poslavljali z odra,  je občinstvo namesto standardnega skandiranja “we want more” začelo ploskati na ponujeni ritem in z njim nadaljevalo še minute po tem, ko je glasba na odru že potihnila.

Vulture Industries in Dordeduh sta skupini, ki jima je skupno iskanje izhodov iz tradicionalne zvočnosti ekstremnih žanrov težkometalne glasbe, a to počneta vsaka na sebi lasten način. Zaenkrat jima dobro uspeva in kot smo se lahko prepričali na tokratnem koncertu, skupaj tvorita izvrsten koncertni tandem.

twitter facebook