recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

12. 6. 2014  Reportaža: Tragedy, Culto Del Cargo  (10. 6. 2014, Klub Gromka Metelkova Ljubljana)
Vročina, Tragedy in občutek utesnjenosti so prebudili primarni človeški instinkt, ki v takem okolišu pravi samo eno – pest v zrak in pogo!!!

Nihče noče zaključiti koncertne sezone z nekim fillerjem, z nekim bednim večerom, ko se čuti, da so bendi nabrani kar tako na ho-ruk in kjer se tolažiš, da bo morebitni slab obisk omilil dejstvo, da je ponudba sama bila za nič.

Na srečo ne bi nič od tega niti v najslabših scenarijih mogli misliti o torkovem koncertu ameriških Tragedy in italijanskih Culto Del Cargo, s katerim je ekipa R. A. F. A. L. za zdaj zaključila koncertno sezono, ki se bo nadaljevala jeseni.

In kakšen zaključek je bil tole!

Poznavalci zasedbe Tragedy veste, da so se člani uveljavili že s svojimi prejšnjimi bendi, veste pa tudi, da ''they walk like they talk'': mislim, vsak trenutek včerajšnjega koncerta je žarel z močnim DIY-nabojem, saj so se Tragedy pripeljali sami (v smislu sami vozijo kombi, totalno Ian Mackaye od njih), celotno turnejo so bukirali sami, merch so prodajali sami. Kot bend seveda delujejo suvereno, trdno, močno in prav vsaka zaigrana nota, spuščen krik ali povzročen udarec pravijo, da gre za pristno, iskreno in brezkompromisno godbo, kar se od starih mačkov, ki so svojo pot utrjevali v His Hero Is Gone, From Ashes Rise, Deaththreat, Severed Head Of State itd. tudi pričakuje.

In potem se človek sploh ne čudi, da je Gromka bila prizorišče srečanja folka, ki je prišel iz vseh vetrov in zapolnil dvorano do zadnjega kotička. In seveda je takoj tudi jasno, da je termometer v Gromki na koncu koncerta kazal 52 stopinj Celzija!

Če ste kdaj hoteli srečati in popričati z aktivnimi akterji scene, je včerajšnji večer bil rezerviran prav za tole. Kot v filmu Analyse This, kjer mafijski posvet začnejo najprej s predstavitvijo, bi lahko podobno sceno zaigrali tudi v Gromki in njeni bližnji okolici: ''I see the guys from Zagreb, straight old school types.'' ''And asociates from Primorska, Notranjska, Štajerska itd.'' Ni da ni.

No, pred samim koncertom je prisotni folk lahko užival že v Jalli, kjer so žgali neki argentinski melodičarji, ki so vsaj pritegnili pozornost s svojim melodičnim pankom, čeprav folka niso spravili v norenje, vsaj tisto očitno ne.

Ko so italijanski Culto Del Cargo, ki smo jih v Gromki, če se ne motim, videli prav leto dni nazaj ob skupinah True, Gelo, Warcollapse itd. in malce kasneje tudi na Krastivalu (ki se bo, btw, tudi letos odvil, in sicer med 11. in 13. 7. v Komnu!), zapalili prvi riff in udarili prvi bobnarski prehod, se je dvorana začela polniti zelo hitro. Žal se ni zapolnila do konca, a to ni ustavilo kvarteta, da ne bi odprašil kar heavy zvenečega seta, ki ga odlikujejo predvsem d-beat ritmi, enostavne kitarske pasaže in grmeč bas ter vokal, ki netipično za tak žanr spominja na miks med kriki Kevina Sharpa iz Brutal Truth in Svena iz Aborted. Bend je drvel skozi repertoar, dvorana se je polnila, vročina pa naraščala. In kljub temu, da CDC imajo kakšen komad, ki izstopa iz skorajda klišejsko zvenečega glasbenega opusa, ki mi običajno ubije željo do poslušanja d-beata po dveh platah zapored, je vseeno prevladalo mnenje, da sem v prvih petnajstih minutah slišal že vse, kar so imeli ponuditi.

Česar pa niti v najslabših sanjah ne bi mogel trditi za portlandski kvartet Tragedy, ki je ob mogoče ne tako glasni zvočni kulisi razturil sceno na prafaktorje. Mislim, mene osebno sploh ni motilo, da vse skupaj ni bilo tako zelo na glas, ker se je vsakega instrumenta slišalo v nulo in pri Tragedy je to samo podeseterilo efekt njihove uničujoče glasbe. Mislim, Tragedy v živo so ekvivalent umazani jedrski bombi, ki jo detonirajo na točno določeni višini, da je njen učinek čim širši, kar se prizadetega območja tiče, dolgotrajnejši in seveda maksimalno uničevalen.

Od prvega komada dalje je dvorana začela pokati po šivih. Vročina, Tragedy in občutek utesnjenosti so prebudili verjetno primarni človeški instinkt, ki v takem okolišu pravi samo eno – pest v zrak in pogo!!! Tole je bila neverjetna sinergija. Na odru so dominirali možje, katerim se vidi, da so na sceni že od pamtiveka in ki svojo obrt obvladajo do obisti. Niso izgubljali preveč časa z govorjenjem in to je bilo super. Ne potrebuješ govorov o neoliberalizmu, prekernosti, naci strankah, fuzbalu, revščini in brezupu – to itak že vsi živimo, na koncu koncev pa so z muziko in besedili povedali vse. Bend je grmel, rohnel, tolkel, bičal, udrihal, trempljal in uničeval vse pred seboj.

Sam repertoar je bil sestavljen zelo dobro – najprej so nam ponudili stare komade, ki se nepoznavalcu kot sem jaz lahko zazdijo malce preveč klasično d-beatovski in hardcorovski, a že znotraj tega se je kazalo, da bend pozna pojem dinamike. Mislim, enkrat sem imel občutek, da bend pluje v crusterskih vodah, drugih v klasičnem punku, tretjič v anarcho-hardcoru – in to je bil šele začetek.

Folku je dogajalo na pune – moshpit, pogo, stage dive, vsekakor pa naraščajoča temperatura, švic in pristen filing bratstva i jedinstva.

Koncert je pognal novo poglavje dinamike z bolj death metalsko zvenečimi riffi komadov iz albuma Dark Days Ahead, da bi se potem ponovno prelevil v starejši material, ki pa je vseeno bil že znotraj vsake pesmi posebej bolj razgiban (hitri komadi, s počasnimi pasažami).

Bis je padel, nato pa se je folk pognal ven ožet majice, skadit kak čik in nasploh dovolit zraku, da napolni pljuča.

Odličen zaključek sezone, RAFAL crew!

Fotke: Tina Ahačič (L–R): Culto Del Cargo, Tragedy

twitter facebook