recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

reportaža

20. 2. 2018  Reportaža: Tistega lepega zimskega dne  (2. 2. 2018, Bohinjska Bistrica)
Kljub lanskoletnemu mogoče malo slabšemu začetnemu obisku se je letos pokazalo, da tudi zimska verzija festivala pridobiva na občinstvu in da je samo vprašanje časa, kdaj bo dosegel podobno količino tiste v Tolminu.

Zgodbi, ki se je začela pisati lansko leto pod naslovom Winterdays of Metal, se z vsakim novim letom odpirajo nova in boljša poglavja. Že takoj ob prihodu v Bohinjsko Bistrico je bilo moč čutiti zimsko metalsko atmosfero, takšno, kakršno lahko dobi prav vsak obiskovalec poletnega festivala, starejšega brata v Tolminu, znanega pod imenom Metaldays. Čeprav po ulicah ni bilo moč zaslediti cele horde metalcev glede na našo pozno uro prihoda, se je še zmeraj vedelo, kam smo prispeli. Za moje mnenje ravno prav velika lokacija, ne preveliko in ne premalo, za vsakogar košček zemlje in miru ter seveda dobra glasba in družba.  Kljub lanskoletnemu mogoče malo slabšemu začetnemu obisku se je letos pokazalo, da tudi zimska verzija festivala pridobiva na občinstvu in da je samo vprašanje časa, kdaj bo dosegel podobno količino tiste v Tolminu.  Z organizacijskega pogleda je bilo vse ali manj bolj preprosto, a hkrati odlično profesionalno izvedeno, saj ni bilo videti niti enega slabega izraza na obrazu obiskovalcev. Res je, da sem festival obiskal zgolj za en dan, kljub temu pa menim, da druga dva dneva nista bila nič slabša.

Z družbo fotografov smo prispeli ravno prav za nastop skupine Hour of Penance, ob čemer pa nas je ujela malo slabša novica. Bend je menda obtičal na italijanski strani in so tako morali svoj nastop odpovedati. Jebiga, narava ima na koncu zmeraj večjo moč. Kot prvi nastop smo tako ujeli nastop legendarnih Dropkick Murphys. Poslušali smo jih lahko dobro uro in pol, kako iz rokava mečejo ene izmed svojih najboljših hitov, hkrati pa z lahkoto komunicirajo s publiko in to ravno dovolj, da izpade super. Če je kdo sploh imel pomisleke, kaj oni počnejo na metal festivalu, naj vas spomnim, da so enake polemike padale ob najavi benda Skindred dobri dve leti nazaj, ki pa so – in to kljub temu da niso metal bend – izvedli enega izmed boljših koncertov na festivalu Metaldays. Podobna situacija se je zgodila tudi tokrat. Ljudje so enostavno že takoj ob prihodu DKM na oder začeli trošiti svojo energijo, po zraku pa so že letela nedokončana piva. Čeprav ni bilo moč čutiti točno take energije kot nazadnje, ko so nastopali v Cvetličarni leta 2016, ocenjujem, da je koncert za mnoge ljubitelje več kot uspel, pa čeprav je marsikdo od nas pogrešal bis ali dva. Jebiga, ne moreš vedno dobiti vsega, kar si želiš.

V roku dobre pol ure menjave, ko so se pregreti napol goli obiskovalci hladili kar v snegu, se je oder pripravljal za še enega izmed zelo zanimivih bendov na festivalu, Gaahls Wyrd.

Gaahla mi najverjetneje ni potrebno kaj posebwj opisovati in predstavljati, kljub temu pa je moč omeniti, da gre za eno izmed bolj kultnih oseb, sploh na black metalski sceni in točno taka je bila tudi njegova prezenca na odru. Hladnokrvni prihod na oder ter močni glasovi iz njegovega satanističnega grla so nam takoj pričarali norveško vzdušje pekla in senc samote, kakršnih je Gaahl še kako navajen izvajati. Preprost, a hkrati izredno močan nastop, ki je pričakovano vseboval nekaj komadov iz njegovih različnih glasbenih izrazov, a la Godseed, Trelldom in seveda Gorgoroth. Poslušalce je popeljal tako v kanček svojega sveta, iz katerega pa nas je bilo težko izpustiti.

Winterdays of Metal raste letom primerno in vesel sem, da je moč obiskovati glasbene festivale tudi pozimi. Lokacija se mi zdi ravno pravšnja za tak dogodek, hkrati pa ravno prav oddaljena od vsega trušča modernega sveta, od katerega si vsak od obiskovalcev verjamem, da še kako želi pobegniti in zgolj uživati v dobri glasbi, prijateljih in naravi, ki ga obkroža.

In še ena vesela novica za konec.  Še v letošnjem letu se lahko festival ponovi. Vas zanima kako? Potem je tale link ravno prav za vas.

Fotke: Simon Pelko

twitter facebook