recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

reportaža

13. 3. 2013  Reportaža: Progresivni ponedeljkov sladkorček  (11. 3. 2013, Orto bar)
Threshold je skupina, ki pri nas ob omembi sproži privzdigovanje obrvi. Povsem neupravičeno. In to so več kot odlično dokazali na ponedeljkovem koncertu v Orto baru.

 

Glede koncerta je bilo sicer v dneh pred njim veliko negotovosti. Zaradi produkcijskih težav sta svoj prispevek odpovedali predskupini in pod vprašajem se je znašel cel dogodek. Vendar pa sta organizatorja zavidljivo dobro rešila situacijo in poskrbela, da slovenska progresivna publika ni ostala brez vrhunskega dogodka.

Skupina pri nas nima statusa najbolj priljubljene in pomanjkanje njenih oboževalcev smo lahko opazili že na Metalcampu 2007. Tudi tam je bil njihov nastop pod vprašajem, saj je tik pred zdajci skupino zapustil takratni pevec Andrew »Mac« McDermott. Kot se je izkazalo kasneje, zaradi hudih zdravstvenih težav, ki jim je kasneje žal tudi podlegel. Velike glasbene čevlje je v zadnjem trenutku zapolnil Damian Wilson, vokalist, ki je v skupini predhodno že deloval in pri njih v rokah drži mikrofon še danes.

Skupina, ki je na glasbeni sceni že 25 let, je prav s sedanjim pevcem dosegla svoj prvi komercialni uspeh. Večjo prepoznavnost so si prislužili leta 2004 z vrhunskim izdelkom Subsurface, ki ga je takrat več glasbenih revij prepoznalo kot album meseca. S popotnico podpore naraščajoče kvote oboževalcev in stroke na drugi strani, so Threshold pri Nuclear Blastu tri leta kasneje izdali album Dead Reckoning. To je bil tudi zadnji album z Mackom in prav na tej turneji smo Threshold prvič lahko videli pri nas, s povratnikom Wilsonom na vokalu.

Kljub temu, da je Wilson po skoraj 10-letnem premoru od Thrashold nepričakovano zavzel prostor za mikrofonom, in si je pomagal z natisnjenimi besedili, je že takrat skupina izvedla izjemno suveren koncert, ki je navdušil, sicer maloštevilne, oboževalce pod žgočim soncem.

Šest let kasneje pa smo skupino videli v povsem drugačnem okolju. Na festivalsko je sicer spominjala vročina in pa večinsko tuje poslušalstvo. Ob Hrvatih, Italijanih, Avstrijcih in Madžarih smo bili Slovenci na koncertu v opazni manjšini. Prisotnost gorečih oboževalcev pa se je odražala predvsem v odličnem vzdušju in sodelujoči publiki, kar je pri nas bolj izjema kot pravilo.

Zaradi večkrat spremenjene časovnice, se je žal zgodilo, da nas je zaradi predčasnega začetka koncerta Threshold nekaj zamudilo skoraj pol ure nastopa. Napovedani predskupini Enochian Theory in Cryptex odra nista zasedli, so pa drugi, po pričevanjih zgodnejših prišlekov, nekakšen improviziran akustični nastop izvedli kar pred vhodom v Orto.

Zaradi malega odra in številčnega benda (dve kitari, klaviature, bobni, bas in vokal), je skupina izgledala skoraj smešno stlačena v premajhen prostor. Vendar je zagato rešil Wilson, ki je velik del koncerta odpel kar pod odrom, med publiko. Majhnost prizorišča pa je pričarala prav izjemno vzdušje, kakršnega si verjetno ne moremo obetati nikoli več. Intimnost kluba, navdušenost publike in sproščenost skupine je bila formula, ki je zagotovila neponovljivo doživetje.

Skupina sicer ni odigrala obljubljenih dveh ur, je pa bila tista ura in pol (za nas zamudnike žal dobra ura) res vrhunsko doživetje. Brez zavlačevanj, direktno k bistvu. Glasbeno so se sprehodili po svojih najbolj uspešnih skladbah starejših izdelkov, večji del setliste pa je zajemal nov material, ki je lani izšel na albumu March of Progress. Tokrat smo imeli srečo tudi z zvokom, ki je pri tako kompleksi in dodelani glasbi predpogoj za ugodno doživetje.

Koncerti Threshold so pri nas očitno povezani z neko negotovostjo. In vendar smo bili oboževalci vsakič deležni profesionalno izvedenega nastopa. Ponedeljkov koncert je bil gotovo eden tistih, ki ti v spominu ostanejo še dolgo. Upamo lahko samo, da bomo skupino na naših odrih še videli, morda celo brez zapletov. In upam, da bo takrat njihovo kvaliteto prepoznalo večje število ljudi, da ne bomo slovenski oboževalci Threshold ostali redka delikatesa.

twitter facebook