recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

reportaža

8. 10. 2014  Reportaža: Pravi švedski šus s stilom  (2. 10. 2014, Channel Zero Metelkova Ljubljana)
Uživala je publika in uživale so Crucified Barbara.

Redko se mi zgodi, da iz koncerta odkorakam kar z dvema CD-jema. Čisto možno je tudi, da se mi je to zgodilo prvič. Sicer prakso, da kupim CD skupine na koncertu, ki me je res navdušil, izvajam že od nekdaj, ampak res se ne morem spomniti, da bi me kar dve skupini v istem večeru tako očarali. Že iz te bilance je jasno, da je bil koncert odličen in nad pričakovanji.

Koncert v Ch0 so začeli švedski Junkstars. Punk/rocknroll/distortion skupina (njihov lastni glasbeni opis) je še relativno sveža na sceni, saj so bendovstvo začeli šele dve leti nazaj. Manko glasbene kilometrine se jim še malo pozna, kljub temu pa so imeli čisto prepričljiv nastop, z dovolj energije in kontakta s (takrat še maloštevilno) publiko. Mogoče bi jim lahko očitali povprečnost, vendar pri taki glasbi nekih blaznih presenečenj in odstopov človek niti ne pričakuje. Junkstars so si postavili čvrste temelje, na katerih lahko gradijo svoje nadaljnje ustvarjanje in glasbeno izoblikovanje. Kdo ve, mogoče jim pa uspe izstopati v sceni.

Za njimi so se na oder natlačili danski SuperCharger. Natlačili zato, ker jih je moralo na dveh kvadratnih metrih stati kar šest! Kljub prostorski stiski in posledično stičnemu izmenjevanju vročega moškega švica, ni bilo videti, da koga od njih to moti. Njihov nastop je bil zelo suveren, vokalist odličen, simpatičen in energetičen (pa kaj, če to ni beseda po propisu, saj veste, kaj s tem mislim). Vizualna in energijska ocena narejena (kljukica), sedaj pa še glasba. Dobri stari rokenrol. Tak masten in prekajen. Z vokalom, ki ga sami opisujejo kot »grob viski vokal«. Ne vem točno, kaj si človek običajno predstavlja pod tem opisom, ampak moram reči, da absolutno ustreza vokalu. Na tej turneji skupina predstavlja svoj tretji izdelek Broken Hearts And Fallaparts (recenzija sledi v kratkem!), ki nadaljuje glasbeno zgodbo prvenca Handgrenade Blues  iz 2009 in drugega albuma Thats How We Roll iz leta 2011. Poleg viski vokala še južnjaški zvok in ostri rokenrol ritmi (oziroma tudi turbo rock po opisu skupine) dodajo ta žmoht, da je novi album pristal v moji zbirki CD-jev.

No, in tretje so na oder prišle zvezde večera Crucified Barbara. Že podatek, da prihajajo štiri mlade in hude Švedinje, je bil za nekatere zadosten razlog za obisk. Ampak punce še zdaleč niso samo lepe na pogled. Kakšen hard rock šus! Punce z jajci, vrednimi kosmatega mišičastega tovornjakarja, ki žveči tobak in z golimi potetoviranimi rokami lovi merjasce! Redko doživimo tako profesionalno izpeljan nastop, vokalno in inštrumentalno lahko skupino postavimo ob bok marsikateremu večjemu bendu. Razlog te turneje pa je njihov odlični sveži album In The Red, ki so ga uspešno predstavile na koncertu, in katerega recenzijo si prav tako lahko preberete na naši strani. 

Vzdušje v Ch0 je bilo odlično. Uživala je publika in uživale so Crucified Barbara. Zadovoljstvo z odzivnostjo je bilo očitno tudi na pevkinem obrazu, saj ji je publika suvereno priskočila na pomoč, ko je sodelovanje odpovedal mikrofon. Škoda, da se koncert ni zgodil v kakšnem večjem prostoru z več ljudmi, saj bi si to resnično zaslužile.

Skratka, koncert, za katerega vam je lahko žal, če ste ga zamudili.

Fotke: Blackie

twitter facebook