recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

reportaža

30. 4. 2015  REPORTAŽA: Prava južnjaška žurka  (28. 4. 2015, Gasometer Dunaj)
Kaj napisati o koncertu, ki te pusti brez besed?

Priložnosti videt Lynyrd Skynyrd ni ravno veliko. Tako da, če se ponudi prilika obiskati koncert v kateri od sosednjih držav, jo je treba izkoristiti.

In en izmed desetih postankov skupine na tej turneji je bil na srečo slovenskih oboževalcev na dokaj bližnjem Dunaju.

Na organizirano popotovanje smo se odpravili kar v lepem številu. Tudi sam koncert je bil razprodan. Tako da smo si lahko obetali pravo južnjaško žurko. In dobili nismo ničesar manj kot to.

Glede na zgodovino skupine, začetkom leta 1966, letalsko nesrečo dobrih 10 let kasneje, tolikoletnim premorom in potem ponovno združitvijo z bratom preminulega pevca na vokalu – še dobro, da so naredili dva! – lahko res cenimo možnost, da jih vidimo v živo.

Po predskupini, za katero lahko rečem, da je bila nemoteča, so zvezde večera prav nič zvezdniško oder zavzele ob točno 21-i uri (cenim!).  In od trenutka, ko so stopili na oder, pa do tistega, ko so ga v spremstvu vzklikov navdušenja zapustili, smo bili obiskovalci deležni vrhunske predstave.

Sama dvorana Gasometer, ki je odlična izbira za tovrsten koncert – glede velikosti in zvoka  - je bila povsem napolnjena (kot sem že omenila, je bil koncert razprodan). In kljub temu, da zna biti Avstrija lahko razočaranje glede vzdušja na koncertih, tokrat ni bilo tako. Petje komadov, dretje, ploskanje in splošna izjemna odzivnost občinstva je nastopajoče na odru in vse ostale pod njim povezala v enoten glasbeni ekosistem, ki skupaj diha južnjaški rock.

Bend je v odlični formi (v originalnost zasedbe se ne bom spuščala), na odru nas je očaralo tudi deset člano naenkrat. Dobili smo razvajanje v obliki 14-ih komadov (dopuščam možnost, da sem se uštela pri štetju) oziroma pravi the best of.

Prava histerija pa se je začela s serijo res najboljši Simple Man, Tuesday's Gone, Gimme Three Steps, nepogrešljivo in prepoznavno Sweet Home Alabama (ki je žal edini komad, ki ga lahko navedeš, ko skušaš nekomu razložiti, kdo so Lynyrd Skynyrd) in v podaljšku seveda še z mojstrovino Free Bird.

Mogoče na Dunaju, ampak žurka nas je preselila na jug.

Žal besede ne morejo izraziti navdušenja, ki ga je koncert povzročil in še kar vztraja. Če boste imeli kdaj možnost, ne oklevajte. Res se splača.

twitter facebook