recenzije

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

Dalstroy

Bite the Spirit

The Canyon Observer

NØLL

banner
banner

reportaža

27. 2. 2016  Reportaža: Ognjeviti jazz: Fire! ponovno na Metelkovi  (26. 2. 2016, Klub Gromka Metelkova Ljubljana)
Ognjevita muzikalična mešanica, ki je zanetila intenziven odziv številčne publike ter požela močne aplavze in krike odobravanja.

V petek, 26. februarja je v okviru koncertnega cikla Defonija v ljubljanskem klubu Gromka ponovno nastopila švedska free jazz zasedba Fire!. Bend, ki ga sestavljajo Mats Gustafsson na baritonskem saksofonu in elektrofoniji, basist Johan Berthling in tolkalec Andreas Werliin, se je na Metelkovo vrnil po dveh letih. Mats Gustafsson, eden izmed vidnejših skandinavskih pihalcev in improvizatorjev, je sicer redni gost slovenskih odrov. Pri nas je s številnimi zasedbami kot so The Thing, Sonore, Swedish Azz in druge nastopal praktično povsod, tako v majhnih lokalnih klubih kot v Cankarjevem domu. Od vseh velikih pihalskih imen svobodnjašekga jazza (npr. Peter Brötzmann, Ken Vandermark, Frode Gjerstad), ki sem jih imel čast poslušati v živo, me je prav Gustafsson vedno najbolj navdušil. Njegov slog je liričen in srdit, jasen in surov, a vedno dostopen.

Fire! je Gustafssonov “power-trio”, ki v svoji muziki združuje free jazz, progresivni rock in noise. Ognjevita muzikalična mešanica torej, ki je zanetila intenziven odziv številčne publike ter požela močne aplavze in krike odobravanja. Na tokratnem koncertu so nam predstavili material s povsem sveže plošče She Sleeps, She Sleeps (Rune Grammofon, 2016) in  njene predhodnice Without Noticing (Rune Grammofon, 2013) ter muziko, ki jo je ustvaril bendov razširjeni orkestrski odvod Fire! Orchestra, v katerem sodeluje več kot trideset glasbenikov s skandinavske free jazz, noise in impro scene. Nastop je torej temeljil na elementih že posnetih kompozicij, ki jim je bend vdahnil novo življenje s polno mero radožive improvizacije.

Koncert je trio začel s pritajenim noiserskim uvodom, ki se je precej hitro razmahnil v frantični free-jazzovski kaos z značilnimi “polomljenimi” ritmi in Gustafssonovimi saksovskimi izbruhi. Osrednji del koncerta je bil za razliko od prvega komada precej bolj “rockovsko” obarvan in je večinoma temeljil na preprostih in izjemno “catchy” basovskih riffih in precej plesnih bobnarskih groovih, ki so občinstvo nemudoma spravili v gibanje. Iz ustaljenih fraz pa je vseskozi uhajal Gustafsson s svojimi hektičnimi solacijami in multifoničnimi ekspresijami. Mestoma je bend zaplul v dronovske vode in z elektronskim bučanjem, šumenjem in piskanjem nekoliko umiril atmosfero, a jo je še vedno obdržal v napetem pričakovanju ponovnega izbruha. V bisu so si, tako kot na začetku, privoščili še en bolj razštelan komad, za konec pa zažgali še z enim udarnim, ki je občinstvo skoraj transično držal v gibanju do zadnjega odigranega tona. Sem že v pričakovanju naslednjega Gustafssonovega obiska.

Že čez dobre tri tedne, 23. marca pa se lahko nadejamo naslednjega koncerta v sklopu Defonije. V gromko se namreč z novo ploščo Cortar Todo (Ipecac Recordings, 2015) vrača italijansko-skandinavski “metal/math/no-wave/free noise/punk/jazz” trio Zu, ki je med drugimi sodeloval tudi z Gustaffsonom, pa Gabom Serbianom (Cattle Decapitation, The Locust), Mikom Pattonom (Faith No More, Fantomas) in Markom “Barneyem” Greenwayem (Napalm Death).

Photo by Matias Corral

twitter facebook