recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

reportaža

20. 12. 2016  Reportaža: Od parklja blagoslovljena blasfemija  (20. 12. 2016, Kino Šiška Ljubljana)
Vodja Proscriptor McGovern je po parih skladbah presenetljivo bobne predal svojemu tehniku, sledilo pa je nekaj, česar v živo še nisem videl.

Dirty Skunks december nam je po 7 letih ponovno pripeljal Absu v Ljubljano, po veliko krajšem čakanju pa so se vrnili še Possessed in Belphegor in ob naboru predskupin nastopili v Kinu Šiška. Idealna situacija, žal pa smo že pred koncertom izvedeli, da se je s prevoznimi sredstvi nekaj zalomilo in se bo vrstni red nastopajočih premešal.

Cold Raven, dolgočasen italijanski black metal band in From Hell, spektakularno dolgočasen band, ki pač igra neko različico kričavega metala, so nastopili z dobro uro zamude, a še vedno odigrali poln set za predskupini. Posebno From Hell so bili grozodejni in za crknit smešni - kolega nadfilozof Ork je opazil, da na odru delujejo kot računalniška igrica iz zgodnjih devetdesetih, kar drži kot pribito.

Na tej točki bi sicer sledili Absu, a so Possessed namesto njih nastopili prej. Gre omeniti, da sem kar se tiče Possessed težko objektiven, saj gre za glasbo, ki me je spremljala ob odraščanju. Seven Churches ni bil nov album, ko sem ga odkril, a je vseeno deloval sveže in energično, kar za Possessed v živo na žalost ne velja. Edini originalni član Jeff Becerra ima (pohvalno) identičen vokal kot v osemdesetih, kriči kot zmešan in se premika po odru, medtem ko ostali člani stojijo kot prikovani in ne oddajajo neke silne energije. Inštrumentalisti so silno neuigrani in se lovijo med seboj, kar s plastičnim, sodobnim zvokom glasbil deluje naravnost smešno. Sploh bobnar, ki je sicer tehnično zelo sposoben, je deloval, kot da si dele za pesmi zmišljuje malce sproti, kar mu je napol uspevalo. Originalni Possessed so bili legendarna skupina, ki je z jajci in po venomovsko izvajala svoje pesmi. Tole je na žalost skupek dobrih death metal glasbenikov, ki neuigrano igra njihove skladbe. Je očitno tudi nekaj v kemiji.

Sledili so Belphegor, ki so dvorano napolnili s kadilom in odrskimi pripomočki, kot so lobanje in kosti. Od marsikoga sem slišal pritožbe, da ga je našemljena skupina dolgočasila. Tu komentarja ne morem podati, ker Belphegor ne igrajo tipa glasbe, v katerega bi sam bil poglobljen, ampak mi je njihov nastop vseeno deloval povsem profesionalen. Skupina igra shrljivo natančno, vokal pa naravnost grmi. Škoda edino le, da niti Belphegor niti ostali bandi niso skrajšali nastopa, da bi šli Absu na roko.

Slednji so naposled le prišli na oder, naglo pripravili opremo in odigrali kratek, a izjemno energičen dvajsetminutni set, ki je bil močno osredotočen na devetdeseta leta in ploščo Tara. Vodja Proscriptor McGovern je po parih skladbah presenetljivo bobne predal svojemu tehniku, sledilo pa je nekaj, česar v živo še nisem videl. Človek je z brezžičnim naglavnim mikrofonom neovirano poskakoval naokoli, skoraj nepretrgano tekel, se vrgel na tla in nasplošno postregel z nastopom v duhu pravega pompa druge polovice sedemdesetih in začetka osemdesetih let, kot bi pričakoval od kakih Queen ali Genesis. Niti vokalno niti gibalno se ni ustavil za sekundo. Pri tako odličnem bobnarju se dejansko nisem mogel odločiti, ali bi ga raje videl za bobni, ki jih je na začetku koncerta ravno tako razturil, ali tekati naokoli. Vsekakor je bilo povsem nepričakovano in zanimivo, kljub izjemno pozni uri pa so Absu svoj prekratek koncert nadgradili z bisom, ki ga je publika upravičeno zahtevala.

Fotke by: Tina Ahačič (L-R): Cold Raven, From Hell, Possessed, Belphegor, Absu.

twitter facebook