recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

25. 11. 2018  Reportaža: Obscene Extreme Festival 2018  (19. 7. 2018, Češka Trutnov Na bojišti)
Dvajseta edicija Freak-Friendly fešte (part 2)

ČETRTEK je bil še bolj nasičen z odličnimi bendi. Bobnenje me je zbudilo že ob 10:00 in ob 11:00 sem uspel ujeti kanadske Golers, ki so se predstavili z energetično mešanico punka in thrash metala (iz nekega razloga smo jo poimenovali 'redneck metal').

Po kratkem kosilu (in izpuščenih 5 bendih) so sledili hitri Violator-šola crossover-thrasherji Lich King iz ZDA, katerih na klubskem koncertu ne smete zamuditi.

Kmalu za njimi so nastopili nemški death metalci Fleshcrawl, ki so pripravili tako oldschool set, da te niso spustili pred oder, če si na telefonu nisi nastavil koledarja na 1991.

Sledila sta še dva hitra seta, Axis of Despair, novejši švedski bend Nasum-šole (dejansko z Andersom Jakobsonom na bobnih) in Mehičani Acidez, ki so odigrali presenetljivo točno punkčino z nekoliko thrash vpliva. Za njimi so odigrali Death ... pardon, Gruesome, ki so se napovedali kar: »We're Gruesome and we play Death« in nato lokalni ljubljenci Gutalax, katerih preprosto kompozicijo skrije prepoznavni 'raglja' vokal, groovy polka ritmi ter veliko wc papirja v zraku.

Potem pa Exhumed! Koncert, ki bi ga uvrstil med 3 najboljše tega leta. Najprej tišina, rdeče luči osvetlijo oder in štiri temne postave. Nato udari totalno brezkompromisna gore-death kombinacija, ki, ob vmesnih nastopih krvave kirurške kreature z motorno žago in 'fleksarico', ne da dihati celo uro. Brez prestanka. Najboljši približek 'Autoerotic asphyxiation gone wrong' občutku so far.

Definitivno neugodno za Suffocation, ki so kljub perfektnim cel-koncert-isti-tempo-in-200-različnih-ritmov-točnejših-od-atomske-ure setom žal ostali v senci predhodnega nastopa, ne glede na dejstvo, da je Kevin Muller prepričljivo zamenjal legendarnega vokalista Franka Mullena.

Koncerte so zaključili legendarni Kanadski punkerji Dayglo Abortions, ki precej izčrpane (in zdesetkane) publike žal niso prepričali, kot bi bilo pričakovati. Vendar večera še ni bilo konec. Sledili je Freak-Show program, ki ga je zaključil vse bolj priljubljeni Izraelec Selfie the Clown, mazohist, kateremu ne zmanjka idej. Predlani po tri igle v vsakega od mod (ne samo v kožo, temveč dobesedno), letos dolgo iglo kar skozi oba, pa pribijanje njih na leseno ploščo, sveder v nos, igle skozi roko, žebelj v sečnico, … »I'll try to fit as much crazy shit as possible into 15 minutes«.

Za zaključek smo, že čisto na koncu moči, ob 2:30 zjutraj dočakali še projekcijo prvega pravega dokumentarca o Grindcore-u, Slave to the Grind. V uri in štirideset minut smo videli 'fast-forward' skozi bolj ali manj vsa obdobja grinda, ogromno intervjujev s 'prominentnimi' grinderji in si nekoliko razčistili nastanek žanra kot takega. Definitivno priporočam ogled. Vseeno ostane kar nekaj polj nedotaknjenih, spet druga pa so morda preletena prehitro. Vsekakor ostaja še dovolj materiala za nadaljevanje, fingers crossed.

twitter facebook