recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

25. 11. 2018  Reportaža: Noč kladiva  (31. 10. 2018, Kino Šiška Ljubljana)
Noč čarovnic = noč metala!

Noč čarovnic je v Sloveniji zadnja leta pravzaprav noč metala – pa ne samo v obliki ''halloween'' žurov, temveč predvsem v obliki metal koncertov, ki iz nekega razloga zadnja leta res lepo padejo na 31. oktober. In letos je na 31. oktober v Ljubljano padlo kladivo.

Dolgo je minilo od tistega deževnega decembra leta 2011, ko so v Šiški razgrajali Hammerfall in Vicious Rumors, a splačalo se je čakati. Švedski metalski templjarji so v sklopu turneje Rebuilt To Tour, s katero malce slavijo obsežno diskografijo, malce poudarijo 20 let drugega albuma Legacy Of Kings ter hkrati nabirajo moči za novo studijsko dogodivščino, prišli, metalizirali – in zmagali.

Koncert, ki je (logično!) bil RAZPRODAN (bravo, organizatorji!!!), pa je odprla odlična brazilska skupina Armored Dawn. Kvintet, ki ga je dopolnjeval še finski live kitarist (tako da so dejansko bili sekstet), je aktiven od leta 2011, trenutno pa promovira drugi album, Barbarians In Black, ki je letos izšel prek založbe AFM Records. Bend je že od samega začetka pokazal, da ne gre za novince na odrih – profesionalna oprema, zelo dober zvok in prepričljiv odrski šov kažejo, kako izkušeni road warriors so Armored Dawn. Komadi z aktualne plate in s prvenca v živo zvenijo zelo dobro, so razgibani, zanimivi, pa naj gre za kakšen močnejši power metal napad ali pa za srce parajočo balado, posvečeno preminulemu kolegu. Igrali so dobrih 40 minut, a komot bi lahko igrali tudi dlje. Kar je res padlo v oči ali pa raje v ušesa, je obvladanje inštrumentov, še posebej pa tu izstopa klaviaturist, ki občasno igra ritem kitaro, pa tudi solira po potrebi. Morda je najšibkejši člen sabbatonovsko zveneči vokalist, a njegovo iskreno izvajanje vokalnih linij ter povezovanje programa sta atributa, ob katerih pozabiš na pomanjkljivosti in preprosto poješ in headbangaš do amena. Odlično!

Seveda pa smo vsi čakali na Hammerfall, ki so odigrali res kvaliteten koncert. S komadi so nas prepeljali skozi celotno diskografijo in drznem si reči, da je folk tako dobro pel nove komade kot tiste stare klasične. O setlisti bi se dalo debatirati, saj bi ob 20. obletnici albuma Legacy Of Kings ter ponovni izdaji prvenca Glory To The Brave lahko namenili več pozornosti prav njima, a po drugi strani verjetno res nima smisla samo pogrevati starih stvari in se izogibati novim. Kakorkoli že, Hammerfall so odigrali res dober koncert, ki ga je odlično in z dobrimi štosi ter zgodbami povezoval vokalist Joacim Kans. Bilo je kar nekaj nerganja ob tem, da bi namesto govorov odigrali kak komad več – kar je seveda argument na mestu, a po drugi strani je to le koncert in tudi to je pomemben del dogajanja. Glasba brez vmesnega povezovanja programa pač bolj pritiče kakšnemu black metal koncertu – ali pa Slayer koncertu, hehe. Če dodamo odličnemu odrskemu nastopu še res fenomenalno sodelovanje publike, vam je jasno, da smo dobili enega najboljših metal koncertov letos, kar ob ponudbi, ki je letos obsegala kultne Fates Warning, pa Riot V in Primal Fear, Judas Priest, res ni kar tako.

V vsakem slučaju, je heavy in power metal še kako živ – upam, da ne bo nič manj zakon na Brainstorm 19. januarja 2019 v Ortu.

Fotke: Tina Ahačič

twitter facebook