recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

16. 5. 2017  Reportaža: Necrobreed Alliance v Orto Baru  (27. 4. 2017, Orto bar)
Na srečo so potem oder zasedli Francozi Benighted, katerih album Necrobreed je visoko čislan povsod in je tudi vir imena turneje. Kvintet je predstavljal vrhunec večera, kar se tiče zvoka, nastopa in energije.

27. april je bil dela prost dan, a morda to ni prišlo tako do izraza, kajti dan se je res utapljal v dežju. Mislim, jebeš 27. april, ko je zaradi vremena treba roštilj izvajati na domačem balkonu, o pohodu v naravo lahko samo sanjaš, na TV-ju pa niti  ni tistih tipičnih prazničnih filmov a la Harry Potter za božič ali pa Deset zapovedi za veliko noč. Mislim, od osamosvojitve dalje je vsak poskus prikaza Desanta na Drvar verjetno precej tvegana reč.

A vse to ni pomembno, kajti dan je kakorkoli obrneš minil in narisal se je večer. Ki ste ga lahko preživeli ali v Gromki na Panikk in Speedclaw Attack ali pa na deathmetalskem večeru mednarodne bendovske karavane, ki je potovala pod imenom Necrobreed Alliance ter obiskala ljubljanski Orto Bar.

Koncert so otvorili Švicarji Omophagia, varovanci ameriške brutal death metal založbe Unique Leader Records. Slovenijo so obiskali že leta 2009 (na Metalcampu), tokrat pa so se predstavili v klubski atmosferi. Žal sem zamudil njihov začetek, a vseeno videl in slišal dovolj, da lahko 100% potrdim, da mi je lahko žal. Namreč, Omophagia so bili vrhunski. Death metal v stilu Origin ali pa Odious Mortem je bil zelo poslušljiv, saj je kvintet s pomočjo tonskega mojstra ustvaril odlično zvočno sliko. Slišati je bilo vsako malenkost – od bobnarskih vragolij do norega basa in jasnih riffov, vse skupaj pa je bilo okronano z res dobrim krulečim vokalom. Ne bri-bri vokalom, ampak tistim, bolj … em, no, … razumljivim. Vizualno je bilo sploh kul videti pet tipov, oblečenih v obleke, namenjene bolj ljudem, ki dan preživijo kot direktorji, čeprav je tovrstni look najbolj utelešal prav pevec. Vse skupaj je delovalo popolno in ko so zaigrali komad Down We Fall z aktualnega albuma In The Name Of Chaos, sem bil kar žalosten.*

*Op. Letos jih spet imate na festivalu Metaldays!

In v boljšo voljo me niso spravili Angleži Unfanthomable Ruination, ki imajo rušilno zvočno podobo. Slamming death metal je tukaj potenciran do amena, vse zveni res prekleto heavy, a tudi medlo, povprečno in dolgočasno. Možje so mojstri na svojih inštrumentih, a veliko zgubijo prav na produkciji pesmi. 'Bemu miša, naj se pojavi vsaj eden obiskovalec, ki je razlikoval komade med seboj. Vokal grmenje in nerazločno bree-janje ali pa tak growl, da je zvenelo kot bi medved imel popadke. Veliko hrupa za nič, v glavnem. Kitare so pljuvale baražo riffov, ki povprečnežu ne kažejo pretiranega smisla, medtem ko je navidezno kompleksen bas (tako je zgledalo, slišalo pa se je poink-poink-džžžžžžžžžž) skušal vsaj malo prikazati lepšo sliko zvoka. Ki pa jo je dokončno uničil boben, ki je po nepotrebnem kompliciral do amena. Groza. Nikoli več.

Na srečo so potem oder zasedli Francozi Benighted, katerih album Necrobreed je visoko čislan povsod in je tudi vir imena turneje. Kvintet je predstavljal vrhunec večera, kar se tiče zvoka, nastopa in energije. Začenši z enim najbolj grozljivih introv vseh časov, so Benighted odprli kaos, ki so ga v publiki potencirali predvsem člani Mephistophelian in njih prijatelj Svetič, ki je večji od večine folka in je temu primerno večino folka hočeš-nočeš spravil v moshpit. Rezultat je bil fantastičen – na odru francosko death grindanje, polno raznolikih hitrih, počasnih, dolgih in kratkih komadov, grindanje, ki je iz članov izvabilo vse atome energije, še posebej v bobnarju Romanu in vokalistu Julienu, ki je poleg vsega še vrhunsko povezoval šov z res zabavnimi nagovori; pod odrom metliška črnina, pomešana s hrvaško ali pa ostalo slovensko metalsko golaznijo, prepleteno v ples smrti! Vr-hun-sko! Za konec je oder spet moral zasesti ekonomski migrant Kvarforth, katerega kriki so ostali slišani zgolj v glavah, saj je norec pel na ugasnjen mikrofon. Je pa izjavil izjavo večera: ''Fuck black metal! Hail Benighted'' In potem izginil ter se vrnil šele čez par ur v rumeni majici. Gay.**

**Op. Benighted bodo Slovenijo ponovno obiskali 1. novembra – v Velenju!!!

Največja pričakovanja sem imel v zvezi s Španci Wormed, katerih albuma Exodromos in trenutni Krighsu predstavljata sci-fi death metal par excellence tako zgodbeno kot eksekucijsko in zvokovno. A v živo me kvartet ni prepričal. Njihova glasba je namreč preveč kompleksna, da bi se nanjo osredotočil, ko stojiš pod odrom, brez miru pred svetom in z besedili v rokah. Vmesni introji so resda vzdrževali hladno vesoljsko atmosfero in napovedovali komade, a potem je vse izpadlo isto. Vsak član obvlada svoje delo, še posebej vokalist Phlegeton, ki pa ne zna povezovati programa, medtem ko ostali trije izvajajo tornado vsak na svojem inštrumentu, a kaj, ko pri tem stojijo na mestu. 50 minut. Igrali so vrhunsko, šov je bil slab. Vsekakor pa vam priporočam nabavo obeh omenjenih plat, če vam tehničen brutalen death metal z vesoljsko tematiko kaj pomeni.

Zabava se je po koncertu dogajala pozno v noč … Tako dobrega 80s žura že dolgo ne …

Fotke: Tina Ahačič (Omophagia, Unfanthomable Ruination, Benighted, Wormed)

twitter facebook