recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

27. 4. 2016  Reportaža: Nöč nesvetega heavy metala: Deströyer 666 in Bölzer v Ljubljani  (14. 4. 2016, Channel Zero Metelkova Ljubljana)
Eden od bolj intenzivnih koncertnih doživljajev letos, z glasbo, ki nas ni pustila ravnoduših in z vzdušjem, h kateremu so v enaki meri prispevali tako nastopajoči kot občinstvo.

V mesecu aprilu, polnemu številnih koncertov, ki bo gotovo dosegel vrhunec konec tega tedna z nastopom Cannibal Corpse v Ljubljani, so nam dihurčki postregli tudi z odlično underground-umazano-nesveto metalsko žurko. V Slovenijo so se namreč po dolgem času vrnili avstralski thrash veterani Deströyer 666. Če me spomin ne vara, so nazadnje pri nas nastopili v Mariboru davnega leta 2010, ko so na jesenski evropski turneji spremljali švedske okultneže Watain. Spomin na ta dogodek je seveda že malo zbledel, čeprav nos še vedno pomni tisti jedek vonj po razpadajočem mesu, ki po navadi spremlja Watain koncerte. Spomnim se tudi, da so Deströyer 666 na odru bili pravi raztur. Po tem o njih ni bilo kaj dosti slišati. Po šestletni odrski in studijski odsotnosti pa so se Deströyer 666 znova pritepli v naše kraje, oborženi z novim albumom. In tokrat so bili še boljši!

Koncert je otvoril “one man band” z imenom Trepaneringsritualen, za katerim se skriva Thomas Martin Ekelund, ki se je s svojo minimalisitčno in ritualistično industrial muziko namenil raziskovati skrivne planote človeške zavesti. Ritualistični učinek svojega nastopa je nemara hotel poudariti z vizualnimi elementi, kot so svečke, kadilo, kri in piščančje koščice, ki so mu ostale od večerje prejšnjega dne. Možakar je tako ob vonju sandalovine in neizprosnem šundranju matrice (ego)tripal po odru in v nekakšnem zamaknjenem stanju lajal v mikrofon. Zvočna podlaga je zvenela kot slab približek oziroma “wannabe” distorzirana dub ekstrapolacija tistega, kar so in še danes počnejo Godflesh. Ideja v osnovi ni slaba, izvedba pa me žal ni prepričala.

Koncert je na pravi tir speljal švicarski dvojec Bölzer, ki je, če se ne motim, pri nas igral prvič. Duo je kljub minimalistični inštrumentaciji (kitara/vokal in boben) nastopil z masivnim zvokom in v živo zvenel presenetljivo dobro. Osebno sem sicer vseeno pogrešal bas, saj ta enostavno zapolni spektre zvoka, ki jih kitara na more. Kljub temu sta Bölzer imela lepo zapolnjeno zvočno sliko, muzika je zvenela zelo definirano in mesnato, povrhu pa sta me navdušila tudi z izjemno inštrumentalno eksekucijo. Precej boljše kot na primer Inquisition, še en bend, ki  nastopa kot duo brez basa in je pri tem, večkrat preverjeno v živo, precej obupen. Nikoli ne bom razumel, zakaj vlada okoli tega benda tako navdušenje... Vrnimo se k Bölzer. V temačni atmosferi Channel Zera, zafilani s telesi in odrsko meglo, sta švicarja pričarala tisto enigmatično in skrivnostno vzdušje, ki je pri večini black metal bendov že izpuhtelo zaradi demistifkacijskega učinka množičnih medijev in izpostavljanja tračarijam. Njun nastop je preprost in minimalističen, dve silhueti na odru in glasba, brez govoričenja in drugi odvečnih stvari. Tandem na žalost še ni uspel izdati dolgometražne plošče, zato nam je zagodel tako komade z dema Roman Acupuncture kot tudi skladbe iz obeh izdanih EP-jev, Aura (2013) in Soma (2014). Slišali smo tudi par še neizdanih komadov. Koncert je vsekakor ustvaril nepogrešljivo vzdušje, ki so ga Deströyer 666 s svojim nastopom le še nadgradili.

Avstralci so z odra takoj napadli ognjevito z naslovnim komadom svoje nove plošče Wildfire. Njihov nastop je bil intenziven in razigran, in čeprav kvartet na majhnem odru Channel Zera ni imel ravno veliko prostora, so bili vse prej kot statični. Njihov z groovom okuženi umazani thrash metal je v polni meri doprinsel h kinetičnosti celotnega koncerta.  Ljudstvu pod odrom se je ob našpičenih riffih in himničnih gangovskih vokalih utrgalo. Bend je na odru zelo dobro uigran, navdušili so me s trojnim vokalnim napadom obeh kitaristov in basista ter številnimi kitarskimi solacijami, ki so mi po hrbtu pognale kurjo polt. Tako z muziko kot z odrsko prisotnostjo so ustvarili tisti prvinski undergorund obučtek, ki mi je vedno bil sinonim za metal. Zdelo se je, da je bend popolnoma brez truda vzpostavil zelo neprisiljen in iskren neverbalni stik s publiko. In pri odzivu občinstva se je to nedvomno poznalo. Deströyer 666 so se s setom sprehodili čez večino svoje diskografije. Izpustili so sicer svoj prejšnji album Defiance (2009), so pa ob vižah iz aktualnega albuma zategadelj odžgali kopico starejših komadov. Vmes so se s priredbo “Iron Fist” poklonili padli ikoni Lemmyju, enega od svojih komadov pa so posvetili še pokojnemu glasbenemu kolegu Selimu Lemouchiju, vodji zasedbe The Devil’s Blood, ki si je pred dvema letoma vzel življenje. Da bi bila mera res polna, so se po zaključnem setu ob glasnem vztrajanju publike vrnili še za dodatek. Če potegnem črto, je bil to eden od bolj intenzivnih koncertnih doživljajev letos, z glasbo, ki nas ni pustila ravnodušnih in z vzdušjem, h kateremu so v enaki meri prispevali tako nastopajoči kot občinstvo.

Dihurčki, še več takih koncertov!

Bölzer setlist:

Zeus - Seducer of Hearts

C.M.E.

Steppes

Archer

Entranced by the Wolfshook

Chlorophyllia

The Great Unifier

 

Destroyer 666 setlist:

Wildfire

Traitor

A Breed Apart

I Am the Wargod (Ode to the Battle Slain)

Live and Burn

Sons of Perdition

The Calling

Satanic Speed Metal

Iron Fist (Motörhead cover)

Black City - Black Fire

Trialed by Fire

Australian and Anti-Christ

Lone Wolf Winter

Satan's Hammer

Fotke: Simon ''Kdo?'' Pelko

twitter facebook