recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

1. 10. 2016  Reportaža: Metaldays 2016 - dan 2  (26. 7. 2016, Sotočje Tolmin)
Ko si človek vzame res veliko časa za pisanje reportaže, ugotovi, da je vsekakor smiselno to storiti tudi po tem, ko je minilo nekaj mesecev. Ali skorajda leto.

Namreč, vsi vemo, da se festival bliža in približno vemo, kaj nas čaka – bendi za leto 2017 so vsi znani (če še ne veste, pojdite na uradno stran – klik –, kjer imate že urnik), vemo tudi, da bo lanska ekipa skrbela tudi za spremljevalni program (fire breathing shows, stand up večeri, odbojka na plaži, metal yoga, razni performansi, letos pa sploh napovedujejo na tone presenečenj), vemo, kje se bo dalo jesti in piti, kje se bo dalo nabaviti merch tudi in seveda, upam, da v tej točki vsi veste, koliko vstopnic je še na prodaj.

Ne? OK, manj kot 1.500, tako da hop! v nabavo – prek neta (uradna stran klik) ali pa prek newcomer bendov oz. second stage bendov (seznam le-teh je na uradnem FB-ju od Metaldays festivala).

Pa branje o bendih in dogajanju dva meseca pred festom vas bo morda pognalo v odločitev, da greste. Ne bo vam žal. Bolje pozno, kot nikoli.

Torek 26. 7. 2017

Bilo je kar nekaj dežja, a niti približno ni bila situacija taka kot leta 2009. Občasni nalivi so se zdivjali, rezultat je bil moker folk zaradi dežja, ne zaradi švica, nihče ni odpadel, le Gloryhammer so začasno prekinili nastop in nato kar tam v dežju skupaj s folkom pod odrom nadaljevali žur – DJ je namreč zarolal Motorhead (main stage je itak imenovan po Lemmyju) in kaj je folk počel? Pel hite. In pil ter se zabaval. Kakšna nevihta neki …

Glavni oder je ponudil špil od Eruption, ki je bil energičen in udaren (vem, sem sedel za bobni in to lahko trdim, ha!), nato pa so oder zasedle Mist, ki so res pritegnile s svojim klasičnim doomom. Pasalo je folku malce zibati se ob težkih riffih. Nato so sledili Gloryhammer, katere je Simon predstavil tudi v intervjuju (klik).

Simon pravi o Gloryhammer sledeče:

Gloryhammer so eden tistih bendov, katerih večina ne jemlje resno, ko pa jih vidijo v živo, se na njih neskončno zabavajo. Tudi tokrat se je zbralo kar nekaj metalcev, vendar so svoj delež videnega lahko opisovali v veliki manjšini. Bendu je namreč kot edinemu bendu nastop po parih komadih odpadel, saj se je nad Tolmin spustila nevihta, ki pa je praktično spravila glavni oder pod vodo. Koncert je bil sicer prvotno samo prestavljen, ker pa se razmere niso umirile in je tolminsko podnebje tokrat pokazalo svojo premoč, so Gloryhammer žal morali koncert dokončno prekiniti. Ljudje so si nato kar sami pod odrom napravili svoje malo rajanje in uživali v tolminskem neurju. Kar je bilo slišanega ter videnega, je seveda navdušilo ter zabavalo množico ljudi že takoj s prvim komadom "Rise Of The Chaos Wizards", z najnovejšega albuma Space 1992: Rise Of The Chaos Wizards" nadaljevali so s komadom Legend of the Astro Hammer, kjer pa se je že začelo kazati na prej omenjeno vremensko katakalizmo.

Simon dodaja še, kaj je videl pri Arkoni ter Skalmold.

Arkona. Masha in kompanija. Po zadnjem koncertu v Kinu Šiški so bila moja pričakovanja zelo velika, kajti tisti nastop je bil eden izmed najboljših na naših tleh. Da imajo praktično isto setlisto znova in znova, ni potrebno dodajati, vendar kljub temu sem pričakoval veliko več. Koncert je sicer bil zelo na nivoju, vendar so z leti postali vse bolj rutinski glede nastopa. Masha sicer mogoče ni bila tako aktivna kakor nekaj časa nazaj v Šiški, vendar jo je bilo kljub temu vsepovsod na odru dovolj. Vročina ter večji odri zgleda niso primerni za hladokrvne Ruse.

Skalmold so bili zame zgolj mušica v ušesih ali bolje rečeno, nepotrebno zlo. Enostavno se mi niso dopadli, energije na odru pa niti nisem zasledil. Bend mi je deloval bolj kot da bi bili na vaji, kot pa dejanskem koncertu. Sam nisem fen te zasedbe in je zato moje mnenje mogoče malce pristransko, vendar kljub temu. Če mi bend na odru ne pokaže dovolj potrebne energije, enostavno kaj hitro oddidem na daljše pivo. Tudi tokrat je bilo tako. 

Na drugem odru sem (Ivan) popoldne lahko užival v death metalu domačih rušilcev Penitenziagite, ki za moje pojme koncertirajo premalo, a ko nastopajo, so vredni vsake minute vašega življenja. Brezkompromisna death metal šola predvsem ameriških zvočnih korenin je do obisti natančno predstavila svoj prvenec Humanity Gallore in navdušila vse živo ter nas pripravila na prihod Cattle Decapitation.

Čeprav so kalifornijski death grind manijaki Cattle Decapitation nastopili v Ljubljani marca isto leto in je setlista bila skorajda identična, je njihov nastop na glavnem odru v ponevihtnem soncu res bil nekaj posebnega. Čar prečudovitega vremenskega preobrata je spominjal na vse tisto, po čemer tožijo pesmi tipa Pacific Grim ali pa Your Disposal in utelesil nasprotje lepe narave, popačene skozi grdo ravnanje človeka. Bend je seveda rušilna sila, med komadi je show popestren s šalami pevca Travisa Ryana, velik plus pa je bil še dodatni kitarist, ki je nečloveško zblazneli šundr dvignil na bolj prepoznaven in zvokovno res višji nivo.

Medtem ko so na drugem odru igrali Nervochaos, Brazilci, ki smo jih po tem nastopu v Ljubljani videli še dvakrat in ki so dan prej igrali v Zagrebu, so odpičili res dober old skul death metal nastop. Pristen do amena. Na glavnem odru pa so medtem žgali Insomnium, katere si je ogledal Simon.

Insomnium so eden od bendov, ki sem jih hotel ugledati v živo že kar nekaj časa, torej si lahko zamišljate, da mi odpoved nastopa lani (2015!) v Orto baru ni bila ravno všeč, ampak vse stvari se enkrat morajo zgoditi in dočakali smo tudi njihovo vrnitev. Ljubitelji dotične skupine so tako končno prispeli na svoj račun in uživali v finskih melodijah insomnije ter skrivnostnih stvari, ki se pretakajo v glavah vsakega posameznika. Čeprav je tolminsko sonce kar močno grelo, je bil prisoten tisti hladen vetrič vzdušja, ki ga Insomnium znajo poustvariti ne glede na kraj in situacijo. Z videnim so bile moje oči in ušesni bobniči čisto zadovoljni in potešeni.

Velik plus so zame predstavljali Incantation, nesporni kralji blasfemičnega ameriškega death metala, ki so rušilno pokazali, kako se zadevi streže. Drugi oder je le stežka zdržal masivnost črnih riffov in peklenskih ritmov, a ga je pokonci držala predvsem predana večglava množica, ki je ob krikih Johna McEnteeja odpela vse klasične hite, s katerimi so Incantation lani po Evropi slavili 25 let. Odlično.

Za njimi so prišli na oder Melechesh, ki jih letos julija (15. julija, that is) lahko vidite na Reki na Hrvaškem na festivalu Dark ''O'' Metal Fest, in ki so predstavili svoje videnje mezopotamskega ekstremnega metala, ki ga je odlično okronal še domači bobnar, zdaj uradni session član, Simon Škrlec.

Black metaliziranje je na glavnem odru res prišlo do izraza s Švedi Marduk, ki so pičili vse žive komade in dokazali, da so v top formi, medtem ko je na drugem odru za konec dominiral srbski kvintet The Stone, ki je še predstavljal plato Nekroza ter EP Antiutopija, Kozeljnik in njegova ekipa pa so v malce kaotičnem zvoku, ampak z res mogočnim nastopom dokazali, zakaj so nesporni kralji črne maše na Balkanu.

Omeniti je treba še headlinerje Skindred, ki jih vodi Benji Webbe iz kultnih Dubwar. Ti so bili glavni bend glavnega odra in torkovega večera, s svojim modernim metalom in res živim nastopom pa so navdušili vse prisotne. Nastop, okronan s čisto 10-ko.

Če imate možnost, pojdite 26. 6. v Zagreb v klub Šalata, kjer bodo igrali s House Of Pain, Black Pearls ter Prophets Of Rage.

Tekst: Ivan Cepanec in Simon Pelko

Fotke: Simon Pelko – vseh 116 si oglejte tukaj.

twitter facebook