recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

reportaža

24. 10. 2012  Reportaža: Metalcore (še) ni mrtev!  (20. 10. 2012, Orto Bar Ljubljana)
Torej se je uspešno odvil še en metalcore koncert, kjer je izstopala publika s svojim imidžem, ki ga pravi metalci sovražijo.

Trend metalcora, deathcora in drugih modernih podžanrov naj bi v zadnjih letih po nekaterih mnenjih upadel. Sedaj se lahko potrdi, da so ta mnenja napačna.

V soboto, 20. oktobra, se je v Orto Baru kar trlo pripadnikov teh podzvrsti. Napovedan je bil povratek škotske zasedbe Bleed from Within, ki je odšla na turnejo očitno z namenom, da je ne odpišemo kar tako, saj bo, namreč, novi album, ki je bil napovedan za letos, izšel šele naslednje leto. Skupino so spremljali angleški Bury Tomorrow in japonski Crossfaith.

Skoraj bi se lahko reklo, da so najboljši odziv publike poželi japonski Crossfaith, ki bi jih lahko uvrstil med tiste najbolj kičaste metalcore (ponekod tudi naziv crabcore) skupine z veliko elektronike, ki spominja na kakšne video igre iz devetdesetih. Kolikor so bili Crossfaith smešni s tistimi preprostimi kitarami in elektroniko, toliko več jih je publika sprejela. Redkokdaj smo priča temu, da publika že med prvo skupino tako divja, da so se tla Orta tresla. Ne glede na izstopajoče elektronske vložke, je publika moshala, izostal pa ni niti wallofdeath. V svoj kratek repertoar so uvrstili tudi priredbo Prodigy, The Omen, ki je zvenela precej čudno. Resda Crossfaith zvenijo kičasto, za starejše metalce nedvomno odvratno, a treba je priznati, da je japonski kvintet s svojim divjanjem in stalnim spodbujanjem dvignil na noge celo dvorano. Vsekakor je Crossfaith treba priznati odličen nastop.

Pri Bury Tomorrow je sprva delovalo, da ne bo takega zanimanja kot pri Crossfaith, sodeč po začetku, ko je skupina začela svoj nastop pred napol prazno dvorano. A do konca nastopa tega angleškega metalcore kvinteta je bila dvorana polna, publika pa je sodelovala tako kot pri Crossfaith. Seveda je pri sami glasbi Bury Tomorrow težko reči, da gre ravno za inovativno zadevo. Skupina piči po preverjenem receptu zmetalizirane hardcore riffe s kakšnim melodičnim predelom ter seveda breakdowni. No, seveda so bili prisotni še spevni vokali, kar je za moderni metalcore bend, ki cilja na komercialno prepoznavnost, nujno zlo. Žal je imel spevni vokal precej neustrezno barvo, poleg tega je bil občutno efektiran, kar je bilo vse prej kot poslušljivo. Bury Tomorrow so svoj nastop opravili suvereno in prepričljivo, publika je sprejela dobro tudi skladbe z novitete, The Union of Crowns.

Kot zadnji so na oder stopili Bleed fromWithin, ki so tokrat v Sloveniji nastopili že tretjič. Svoj nastop so odprli z noviteto It Lives in Me, ki se bo nahajala na prihajajočem albumu. Sledil je izbor skladb iz obeh preteklih albumov, Humanity in Empire. Bleed fromWithin so bili po svoje še najbolj pristni; ni bilo pretiravanja z breakdowni, ni bilo kakšnih posiljenih spevnih vokalov, sama kitarska godba pa je bila usmerjena v melodični death metal. Skupina je bila tudi prijetno uigrana kljub temu, da si je vokalist privoščil kakšen spodrsljaj. Publika je tako kot pri prejšnjih skupinah sodelovala, včasih je kakšen verz odkričal tudi pevec zasedbe Bury Tomorrow. Glavna težava samega nastopa skupine je bil predvsem v minutaži, ki je dosegla okoli 45 minut. Morda skupina res nima veliko avtorskega materiala, a kakšna skladba bi vsekakor lahko še padla. Konec koncev tu ni bilo prehudih ekstremov, da bi bila na koncu skupino popolnoma izčrpana. Žal prekratko, ampak solidno izpeljano.

Raja se je po koncu koncerta preselila na Metelkovo, kjer je žurala do zgodnjih ur. Crossfaith so zganjali norije (na fotografiji – fotka: Jernej, giljotina.org – pijan član skupine in roadie) vse do jutranjih ur, seveda pa je bil v glavni vlogi alkohol, ki ga kar ni zmanjkalo, skupinam pa pivske kondicije ni primanjkovalo. Torej se je uspešno odvil še en metalcore koncert, kjer je izstopala publika s svojim imidžem, ki ga pravi metalci sovražijo.

Je pa ženskega občinstva bilo presenetljivo veliko.

Videoposnetki: Primož Novak

Avtor:
twitter facebook