recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

8. 10. 2013  Reportaža: Mefistova Kadilnica  (3. 10. 2013, Orto bar)
Vibe na koncertu je bil odličen in na trenutke prav zares divji, zvok dober, glasba v glavnem na nivoju. Zame definicija dobrega večera, več o tem zakaj pa v sami reportaži.

Upam, da se bo to Kadilnice of De(a)th držalo, ampak četrtkov večer je zopet napolnil Ortića. Mogoče, ker je bilo zastonj, mogoče, ker je bilo jasno, da bosta nastopila vsaj dva dobra benda, najbrž pa kar oboje. Kakorkoli, dogodek je privabil vse vrste obrazov, ki so tam bili iz vseh mogočih razlogov - nekateri, ker jim je bila všeč glasba, drugi, ker so dovolj stari, da so lahko v četrtek končno šli ven, nekateri pač zato, ker so v Ortu bili so-metalci. Kakorkoli že, vibe na koncertu je bil odličen in na trenutke prav zares divji, zvok dober, glasba v glavnem na nivoju. Zame definicija dobrega večera, več o tem zakaj pa v sami reportaži.

Prvi so na najožji ljubljanski oder stopili Teleport. Četudi ima kitarist Tanšek tako epsko brado, da je bilo težko zanjo najti prostor, je koncert po uvodu zalaufal kot podmazan. Fantje so razvili nekoliko več odrske prezence, saj so delovali malo bolj prepričani vase že s tem, da so se gibali in čupirali - ostali z lasmi, Tanšek pa še z brado. Bobnar Toni je bil še toliko bolj zajeban, ker je glede na zdravnikov nasvet igral s sončnimi očali, kar bi po novem moral početi vsakič, okulist gor al' pa dol.

Le Lovro je deloval nekoliko odmaknjeno, saj sem bil pod vtisom, kot bi se za čupanjem skrival - zato pa je bas bil odigran z več občutka kot prej, vsekakor pa tudi bolj natančno. Medvedova ritem kitara je ob solidnem zvoku resnično zasijala, saj njegov lahek, a precizen slog trzanja kar sam od sebe spodbudi agresivna občutja v poslušalcu. Podobno kot si je Tanšek storil z brado, je uredil tudi ritem kitaro, kar pa me je zmotilo pri obeh kitaristih so bile solaže, ki so bile večinoma zanič. Sam zelo dobro razumem, da ga pač userješ pod vročimi lučmi in z drugačnim zvokom kot doma ali na placu, a pri Teleport gre zgolj za dejstvo, da se morajo usesti in ta del glasbe urediti (obenem še kako razumem, da je to kar naporen posel). Na žalost je koncert proti koncu ritmično začel nekoliko razpadati, me pa veseli, da se to na koncertih skupine Teleport dogaja v vse manjši meri.

Kar pa na žalost ni moč reči za Nephrolith - četudi sem jih že prej videl "v prolazu", sem se tokrat ustavil in skušal pozorno spremljati. Skupina me ni navdušila prvič, ko sem jih videl, kar ponavadi enostavno pripišem slabemu dnevu; se pač zgodi. Nephrolith pa so tudi drugič pustili vse prej kot dober vtis - vokalist in njegova prezenca sta mi bila v redu, bas me ni motil, kar pa je vse prej kar lahko rečem za kitari. Kitarsko bend ni kompleksen, a vseeno skuša zagrizti več, kot lahko pogoltne - hitri deli so se namreč nenehno spotikali in razpadali, pa tudi padali na kak "fouš" ton. Na trenutke je bilo slišati rif ali dva, ki sta me spomnila na Inquisition ali Dissection, kar pripisujem basistu Janezu, saj zanj z gotovostjo vem, da se navdušuje nad podzemljem black metala. Na žalost to ni razvidno iz odrske podobe benda, ki deluje, kot bi ciljali bolj na Dimmu Borgir, Behemoth ali kaj podobnega. Mogoče zopet ni bil njihov večer, a se bolj nagibam k misli, da Nephrolith čaka še kar nekaj razvoja.

Nekaj, kar so Mephistophelian očitno dali skoz, v Ortića pa so v obliki divjega koncerta prišli požet odraz trdega dela na svoji glasbi. Ta ne izumlja tople vode, a se mi to itak zdi butast kriterij za ocenjevanje glasbe - primerljivo s tem, da bi nekdo jamral nad dejstvom, da je burek hiter in masten. Tako kot burek tudi Mephistophelian ne razočarajo, saj je njihov slog ravno tako masten in hiter. Njihova glasba izžareva tisto nenavadno vrsto deathmetalske vztrajnosti in zvestobe, katero od vseh domačih death metal skupin prvič opažam pri njih. Bil sem pod vtisom, da nisem bil edini, saj je v občinstvu poleg čupanja kraljeval tudi mosh pit, ki se je proti koncu celo razvil v kak skok z odra.

Četudi to nikakor ni moja preferirana zvrst glasbe ne gre mimo dejstva, da je bend bil tight, zvok dober, komadi na nivoju, priredba Dying Fetus... zabavna. Kitari sta natančno šetali po vratu (le kake solažce več bi si želel, a je to zgolj subjektivna opazka s strani kitarista), bobni so bili standardni za death metal, vokal pa je bil vreden navdušenja. Vseeno mi je, če vokalist spušča nečloveške zvoke, če tega ne počne s prepričanjem. Deniju slednjega nikakor ne gre očitati, saj se je resnično držal za prsi in zviral, kot bi mu bila zadnja ura, čemur je pričala tudi glasnost in rezkost samega vokala. Brez dvoma pa je najboljši inštrumentalist večera bil Dalibor Vladič, ki je tokrat v mixu prišel do izraza ravno dovolj, da sem se končno lahko osredotočil na bas pri Mephistophelian. Vsekakor hitre kitarske rife s prsti uspešno dohaja, kar pa me je presenetilo je dejstvo, da do svojega glasbila pristopa z želodcem, ne zgolj z agresijo, kot je stereotipno za tako zvrst glasbe. Temu primerno je tudi njegov naravni zvok podpiral že tako grmečo zvočno podlago benda.

Kot zaključek lahko posplošim, da mi je tokrat pri koncertu v sklopu četrtkove Kadilnice of Death bila najbolj všeč misel, da si lahko po dolgem ponovno ogledam razvoj prijateljskega benda, po drugi strani pa me preseneti in navduši bend, ki sem ga v preteklosti že videl, ampak je vmes dozorel do zavidljivega nivoja. Dokaz, da v glasbi niso vedno najboljša tista presenečenja, ki predstavljajo nekaj čisto novega, pač pa tista, ki na nekaj znanega vržejo novejšo, predvsem pa boljšo luč.

twitter facebook