recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

10. 10. 2017  Reportaža: Ljubljana is ours (and so is the European golden medal)  (17. 9. 2017, Cvetličarna Ljubljana)
Mislim da nikoli več ne bomo imeli take možnosti hkrati gledati tako odlična benda, kot sta Arch Enemy in Jinjer, in navijati za naše športnike, ki se potegujejo za zlato kolajno.

Nedelja, oblačna, manj deževna kot dan prej. In polna pričakovanj, kajti večer je bil rezerviran za zasedbo Arch Enemy, ki se je v Sloveniji ustavila drugič, v Ljubljani pa prvič. Mogoče je komu ideja, da bodo v istem večeru vsaj 45 minut posvetili finalnemu večeru evropskega prvenstva (Slovenija proti Srbiji), skazila dogodek, a priznajmo si, da tudi to prinese čar nenavadnosti, nepričakovanosti, vsekakor pa neobičajnosti že tako energičnemu eventu.

Katerega so začeli ukrajinski Jinjer, ki so se pri nas letos ustavili že drugič (prvič smo jih lahko videli maja v Channel Zeru, kjer so naredili skorajda tak raztur kot v Velenju nekaj časa nazaj). Jinjer so definitivno hitro rastoči bend, ki grize vse pred sabo. Totalna sproščena četverica je na odru pokazala, kaj zmore in kljub direktnemu košarkarskemu prenosu napolnila dvorano Cvetličarne.

Kot edina predskupina Švedom je na njih padlo vso breme odgovornosti ogreti ljudi za glavni bend. A kot smo videli in slišali, z dotično nalogo niso imeli pretiranih problemov. V nekem intervjuju pri sorodni spletni strani sem prebral, da basist skupine, Eugene Kostyuk, opisuje bend kot ,,bend z jajci,,. S to trditvijo se popolnoma strinjam, čeprav so dejansko female fronted band in vsaj biologija tukaj malce spremeni potek šale. A vrnimo se k bendu – če ste jih videli ali slišali, veste, da je pevka Tatiana Shmaylyuk sposobna parirati ostalemu bendu, ki je tehnično in domišljijsko zelo podkovan. Njihov zadnji izdelek se imenuje King of Everything, katerega vam toplo priporočam v posluh. Od grinda do cora od proga do powerja – vse imajo. Z jajci!

Setlista:

Who's Gonna Be the One

Words of Wisdom

Sit Stay Roll Over

I Speak Astronomy

Just Another

Pisces

Captain Clock

No Hoard of Value

Bad Water

Beggars' Dance (Outro)

Švedov Arch Enemy ni treba posebno predstavljati. Veste, da so aktivni že dobri dve desetletji, vodi jih nekdanji Carcassovec/Carnagejevec Michael Amott, bend je proslavila divja vokalistka Angela Gossow, ki jo je nasledila tudi izjemno sposobna Alissa White-Gluz. Zdaj drugo kitaro poleg Amotta igra eden in edini Jeff Loomis, ki pa po mnenju poslušalcev v AE ne pride do izraza, kot je v Nevermore. Skupina je svoj set odprla z komadom The World Is Yours z najnovejše plošče Will To Power in še dodatno razgrela že tako vročo publiko, ki je slavila zmago Dragićeve košarkarske enote. Set so nadaljevali s klasikami, kot so Ravenous, Nemesis in podobnimi, kar pa ne pomeni, da je bil njihov nastop dolgočasen, ravno obratno. Arch Enemy so eden tistih bendov, ki naredijo močno prisotnost na odru tako kot skupina kot tudi vsak posameznik, pa naj bodo razlog za to ekstremno hitre in natančne solaže kitaristov Jeffa Loomisa in Michaela Amotta, bas ritmi Sharleeja D'Angela, bobnarski topovi Daniela Erlandssona ali pa "zgolj" grlo ene najbolj mičnih veganskih deklin v metal svetu, Alisse White-Gluz, ki je bila več v zraku ali pa na bobnarskem odru, kot pa drugod na odru.

Definitivno se opazi, da so turnejo šele dodobra začeli, saj je bil bend vidno spočit in pripravljen na marsikatero akcijo, vzdušje pa je bilo tudi v ozadju koncerta fenomenalno. Bend najnovejši album predstavlja z velikim udarom in lepo je videti pozitivne odzive publike z nenehnim kričanjem ter vrtenjem vratov, kakor tudi na številnih glasbenih lestvicah drugje po svetu. Ljudje so nove komade požirali kot za stavo in se niso ustavljali vse do konca. Pri starih pa je itak bilo več kot dovolj noro.

Setlista:

Set Flame to the Night (intro)

The World Is Yours

Ravenous

Stolen Life

War Eternal

My Apocalypse

Blood in the Water

You Will Know My Name

The Race

The Eagle Flies Alone

As the Pages Burn

Burning Angel

No Gods, No Masters

Dead Bury Their Dead

We Will Rise

Avalanche

Snow Bound

Nemesis

Fields of Desolation

Koncert se je končal z velikim zadovoljstvom publike bodisi zaradi ogleda odličnega benda in njihovega nastopa, zmagoslavja reprezentance ali pa mixa obojega.

Fotke: Hana Slapar

twitter facebook