recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

reportaža

21. 4. 2013  Reportaža: Labodji spev Bleeding Through   (15. 4. 2013, Gala Hala Metelkova Ljubljana)
Kljub temu, da je skupina Bleeding Through najavila konec delovanja, se je večina na ta dogodek očitno preprosto požvižgala.

Ameriški metalcore sekstet Bleeding Through se je v začetku leta odločil, da bo prenehal z delovanjem. A skupina se je želela posloviti dostojno, tako je najavila še zadnjo evropsko turnejo, v sklopu katere se je skupina oglasila tudi v Sloveniji. Skupino so na turneji spremljali This or the Apocalypse ter Hand of Mercy.

Pred precej majhnim občinstvom so koncert pričeli avstralski Hand of Mercy, ki so predstavljali skladbe s svojega edinega albuma Last Lights. Skupina je sicer nastopila energično, a žal kaj pretirano zanimivega ni pokazala, razen klišejske godbe, ki nekako vleče na melodični hardcore in punk rock. Seveda so bili prisotni še stokrat slišani breakdowni ter občasni spevni vokal za nežni del občinstva. Hand of Mercy niso bili dovolj prepričljivi. Mogoče zaradi tega, ker se poslužujejo preveč klišejev.

Bolj zanimivi so bili ameriški This or the Apocalypse, ki so promovirali lanskoletni izdelek Dead Years. Skupina je napram Hand of Mercy pokazali predvsem več spretnosti na kitarah. Pri skupini je treba pohvaliti, da so breakdowni boljše stekli, kitarska dvoglasja so bila prepričljiva, ritem sekcija pa tudi ni pešala. Dalo se je prebaviti tudi občasne spevne vokale. Občasno je motil le pevec, ki se je sprehodil z mikrofonom med publiko in želel izzvati moshpit, pa mu žal ni nikakor uspelo. This or the Apocalypse so za sam metalcore kar zanimivi, mogoče za večjo publiko preveč tehnični ter premalo pop. A vseeno dober dokaz, da je možne še nekaj inovativnosti v prežvečenem žanru metalcora.

Na vrsti so bili še BleedingThrough, ki niso pretirano napolnili dvorane. Kljub temu, da je skupina najavila konec delovanja, se je večina na ta dogodek očitno preprosto požvižgala. Je pa tudi res, da Bleeding Through napram današnjim metalcore, deathcore zvarkom zvenijo precej drugače. Namreč sama skupina izhaja iz generacije raznih Unearth, Chimaira, Throwdown itd. Gre za skupino, na katero je vplival tako ameriški hardcore kot tudi švedski melodični death metal. Vendar Bleeding Through, ki so nase prvič opozorili predvsem s skladbo Love Lost in a Hail of Gun Fire, ki je bil tudi otvoritveni komad na tokratnem koncertu, so želeli s svojo glasbo vedno povedati več. Zato so vpeljali tudi klaviature, ki so skupini podale občasna simfonična ozadja.

Bleeding Through so ne glede na porazen obisk postregli z energičnim nastopom, v katerem je še najbolj izstopal potetovirani »mačo« palček Brandan Schieppati. Skupina je igrala skladbe iz celotne diskografije, tako da je moral biti vsak poznavalec zadovoljen. Moški del populacije si napasel oči na dekolteju prikupne klaviaturistke Marte Peterson, ki sicer s svojim igranjem ni pretirano izstopala, tu pa tam je pritisnila kakšno tipko, da je ustvarila atmosfero, kar je včasih spominjalo na moderne black metal bende.

Bleeding Through so svoj repertoar odigrali več kot solidno. Na čase je motilo, da skupina rahlo ne ve, kaj bi igrala. Standardne metalcore skladbe, ki se zgledujejo po starem hardcoru, so šle lepo v ušesa, a ko se je precej nesmiselno začel kombinirati thrash, death in black metal, so Bleeding Through izgubili pristnost. Za dodatek pa so bile v mnoge skladbe vpeljani spevni refreni, ki so na čase delovali precej posiljeno.Na podlagi tega postane tudi logično, da je skupina zgubila toliko popularnosti, da so enostavno rabili prenehati z delovanjem. Nesmiselno mešanje glasbenih žanrov naredi le neposlušljivi šmorn. Tu je treba poudariti, da so starejše skladbe izpadle bolj avtentično, medtem ko novejše skladbe, ki so temeljile na eksperimentiranju skupine, nekako niso prišle do pravega izraza. Na koncu se sicer lahko potrdi, da je bil celoten nastop skupine čisto spodoben.

Bleeding Through si niso zaslužili tako slabega obiska, v dobri uri so pokazali več originalnosti kot mnogi današnji metalcore bendi, ki prežvekujejo ene in iste ideje. No, upajmo, da se bodo mogoče kdaj odločili za povratek.

Avtor:
twitter facebook