recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

2. 8. 2017  Reportaža: Kitajski napad na Orto Bar  (16. 6. 2017, Orto bar)
Večer se je torej pripravljal na bolj folk-keltski momentum in ozračje, zatorej je bilo možno uvideti tudi kakšen kilt ali dva.

Fotke: Hana Slapar (vse fotke so drugače tukaj)

Ko sem opazil napovednik za dotični koncert, sem bil kar malo skeptičen, saj menim da so Nine Treasures bolj festivalski tip benda in da morda klubska scena ne bo ustvarila enakega efekta kot na primer koncert na lanski ediciji Metaldays, kjer se je ljudem plesalo in rajalo vse poprek.

Večer se je torej pripravljal na bolj folk-keltski momentum in ozračje, zatorej je bilo možno uvideti kakšen kilt ali dva, vendar je kljub temu Orto ostal napolnjen zgolj za slabšo polovico kapacitete, ki jih lahko ponudi obiskovalcem.

Točno so na oder prvi stopili koprski Halcyon Era. 4 fantje in kar 2 dekleti so imeli krajši, polurni set, na katerem se je zbralo tudi nekaj koprskih ljubiteljev ter jih tako spodbujalo vse do konca.  Na momente so me spominjali na bend Sirenia, sploh kadar so prevladali dvojni ženski vokali. Žal pa sem imel na določene trenutke  občutek, da poslušam zmiksanih preveč stvari skupaj in nisem vedel, na kaj naj se fokusiram. Dvojni ženski vokal se mi je zdel totalno overkill, pogrešal pa sem več moške growl moči iz ust kitarista, ki je zgleda podlegel ženskemu vodilnemu glasu. Čisto razumljivo, saj je vsak od nas gledalcev in poslušalcev lahko samo ugibal, kdaj se bo energija med pevkama dvignila na najbolj vroč nivo, saj sta nenehno sodelovali druga z drugo.

Kmalu po Koprčanih so na oder z veliko energije stopili Irci Na Cruithne.  Bend je neka zdrava in sprejemljiva mešanica Manegarm in Vallorch, imeli pa so primerne komične vložke, atmosfero pa z lahkoto dvigovali iz plesanja pa vse do mirnejših balad. Publika se je zabavala, bend pa ob taki energiji dal iz sebe vse mogoče stvari. Energija je bila torej res fenomenalna, tako da zabava ni bila daleč stran.

Nine Treasures so bili eno izmed presenečanj lanskoletne edicije Metaldays. So bend, ki mogoče ni ravno vsak dan ali mesec na playlisti v avtomobilih ali prenosnih telefonih, kaj šele vinilih, so pa definitivno bend, ki na vsakem svojem špilu ustvari fenomenalno energijo, kljub temu da pojejo v svojem maternem jeziku, mongolščini in da jih praktično noben ne razume.  Ker so publiko Irci Na Cruithne zgleda preveč izmučili, se je le-ta še hladila kar med prvimi komadi Nine Treasures,  kar se je mogoče malce poznalo pri sami obiskovanosti na začetku njihovega seta.  Do konca seta so v prostor nazaj privabili vse odsotne obiskovalce ter iz njih privabili še zadnje trohice moči za folk rajanje.

Ko gledam končni rezultat tega dogodka, se mi dozdeva, da je folk scena še vedno ujeta v nek razcep in da ljudi dotična stvar ne zanima ravno najbolje, tisti, ki pa jih že zanima, pa raje ostajajo zunaj na cigareti in hladnemu pivu, kakor pa da bi podpirali vse bende, kar pa je tudi generalni problem na vseh koncertih po naši preljubi kotlini in dolini.  FotoFor!!

twitter facebook