recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

19. 11. 2017  Reportaža: Keltska nostalgija na večer vseh svetih  (31. 10. 2017, Kino Šiška Ljubljana)
Na odru so sicer imeli fuck load glasbil, vendar jih vsaj jaz osebno nisem uspel vseh slišati zaradi premočnih kitar in močnega glasu pevke.

The Charm The Fury (v nadaljevanju: TCTF) so nizozemska skupina in če je verjeti spletu, je nastala leta 2010. Preigravajo »groove and nu-metal« glasbo, na momente pa se mi je dozdevalo, kot da so preprosto vzeli nekaj riffov Gojire, jih križali z Jinjer motoriko, energijo petja in karizmatiko same pevke ter dodali zgolj nekaj procentov dejansko svoje glasbe. Do sedaj so izdali en EP ter dva albuma pod založbama Nuclear Blast in Arising Empire. Glede na to, da so nastopili kot prvi bend, ni bilo pričakovati neke večje energije med publiko, pa čeprav se je pevka dotične skupine trudila, da bi spravila nekaj ljudi v gibanje in tako malce popestrila dogajanje pod odrom, vendar žal neuspešno. Po mojem mnenju so eden tistih bendov, ki sledijo trendom, vendar mogoče na malce neizviren način in preveč gledajo na to, kaj je že narejeno. Pričakoval sem mogoče malce več TCFT kot pa kompilacije drugih bendov v enem.

Drugi so nastopili Amaranthe. Bend nas je nazadnje obiskal pred 6. leti kot predskupina švedskim Hammerfall. Sama skupina je mogoče znana predvsem po tem, da ima kar tri pevce ter polno elektronike, kar se je poznalo tudi na koncertu, kjer sem se parkrat vprašal, če sem prišel v disko klub ali na metal koncert. Štanc elektronika v ozadju pač ni »my cup of tea« - fuck it -, je pa to definitivno pasalo predvsem mladim, ki so najbrž predstavljali vsaj 70 % publike. Če je nekaterim pasala elektronika, se je drugim dopadla pozornost pevke, ko je v imenu nekega slovenskega mladeniča posvetila pesem njegovi ljubezni, spet drugim pa je odgovarjal bobnar skupine med svojimi bobnarskimi solažami. Skupina ima sicer za sabo 4 albume, 1 EP, 11 spotov ter kar 14 singlov, delujejo pa že dobro 10. leto. Tu pa se mi poraja vprašanje: »Bi si jih znova ogledal, če bi nastopali kot headliner?« Odgovor je: »Najbrž ne.« »Kaj pa kot support act oziroma da igrajo na festivalu?« »Samo, če bi bil pijan.«

Enostavno preveč elektronike.

O naših najljubših folk metalcih, Eluveitie, mi najbrž ni treba preveč razlagati. Pri nas se oglasijo na 2-4 leta in vsakič z drugačno postavo. Bend je (zopet, surprise surprise!) prišel na oder z novimi obrazi in tokrat dal poudarek na še več ženskega vokala.

Na odru so sicer imeli fuck load glasbil, vendar jih vsaj jaz osebno nisem uspel vseh slišati zaradi premočnih kitar in močnega glasu pevke. Pevka je izpadla kot idealna osvežitev k bendu, vendar, kot rečeno, v kombinaciji s kitarami je frulice in tudi lutnjo bilo kaj hitro moč preslišati. Preigrali so predvsem svoje uspešnice, pa tudi nekaj komadov iz njihovega zadnjega albuma Evocation II - Pantheon. Eluvetie sicer dojemam kot odlično vstopnico v metal svet za mlade, ki se predvsem šele spoznavajo s tem svetom, ali pa za ljudi, ki imajo radi nostalgijo.

And that's all.

So bolj "party" bend kot pa bend z nekim resnim sporočilom ali pa motivom. Priznam, tudi sam sem se na določenih momentih malce pozibal z glavo gor in dol, vendar je to tudi bilo to. Tistim, ki so Eluvetie pri srcu, je bila ta noč več kot odlična in se je zaključila kot se vsaka njihova noč zaključi. Inis Mona - All I'm gonna say.

Ali so pokazali kak presežek? Ne. Od njih je žal ostala le še pretekla slava in zgodbe iz preteklosti, čemur pa tako ali tako dajejo poudarek.

Fotke: Hana Slapar

twitter facebook