recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

6. 8. 2016  Reportaža: Indulgence is eternal in Zagreb  (25. 7. 2016, AKC Attack Zagreb Hrvaška)
''Wasup, you sick Croatian fucks?''

Čeprav je večina Slovenije tisti ponedeljek že bila na Metaldays ali kje drugje, se nas je nekaj odločilo pičiti v Zagreb, kjer so za tisti večer bili napovedani kultni ameriški death metalci Incantation in brazilski Nervochaos. AKC Attack je super klub, nekakšen ekvivalent kakšnem metelkovskem klubu, pa tudi sam vajb placa spominja na Metelkovo. Če boste kdaj pičili tja, se lahko nadejate kul folka, super cen in po 21. uri tudi zastonj parkinga (pred tem je pa treba plačati celih 6 KN na uro!, hehe).

Ko je bilo nekaj mesecev nazaj objavljeno, da se bo odvil dotični koncert, je odločitev za obisk koncerta bila ''a must!''. Incantation so itak death metal kult, ki skoraj 30 let praši po svetu. Tokrat so slavili 25 let (vem, tudi sami priznavajo, da je malce komično, da letos praznujejo 25 let, saj bend dejansko obstaja že vsaj 28 let, a kaj češ!) ter LP-retrospektivo, ki jo lahko dobite samo še prek njihove uradne strani, XXV, o kateri je veliko moč prebrati v nedavno objavljenem intervjuju z bobnarjem Kyleom Severnom (klik).

Poleg tega je cena vstopnice bila celih 6 evrov in 50 centov!

Preberite zgornjo poved še enkrat!

OK, zunaj je bilo vroče ko prasica prehajajoči vremenski fronti navkljub, a v klubu je bilo še bolj. Bilo je tako vroče, kot če bi se odprla vrata pekla, tako da je kar lepoštevilna publika švicala na pune. A če mislite, da smo zaradi tega prejeli nek polovičarski koncert, se grdo motite.

Koncert bi morali odpreti zagrebški death metalci Usud, a so  bili primorani odpovedati nastop zaradi poškodbe kitarista. Zato se je koncert začel z brazilskimi Nervochaos, bendom, ki se je slovenski publiki že nekajkrat predstavil v zadnjem desetletju in ki ga boste lahko v Orto Baru v Ljubljani videli najprej 20. 10. z Venom Inc., Vital Remains in Mortuary Drape, nato pa v istem klubu še 7. 11. z Rectal Smegma in Gorgasm. Peterica za razliko od Krisiun, Abhorrence, Rebaelliun ipd. piči bolj straightforward death metal. Enostavno bobnanje, precej catchy riffi, menjave atmosferičnih vložkov, ki se očitno navdihujejo pri Incantation, Deicide ipd. Seveda ne govorimo o Six Feet Under klonu, tako da ''enostavnost'' uporabljam zgolj zato, da pojasnim, da pač gre za bend, ki gradi na klasični maniri evil feelinga in ne gledanja v inštrument ter razmišljanja ''kako zajeban poliritmični komad imam''. Pičili so dolgi set, poln tako klišejskih kot iskrenih naslovov, a vseeno so bili precej udarni. Mogoče le moti predvidljiva menjava kričanja in kruljenja, a ni panike. Bend, ki ga definitivno morate videti v živo.

Po krajši pavzi so oder zasedli Incantation, ki jih že od samega začetka vodi kitarist, zadnje desetletje pa tudi vokalist John McEntee ob spremljavi bobnarja Kylea Severna, kitarista Sonnyja Lombardozzija ter nadomestnega basista Jacoba Shivellyja iz zasedbe Dismemberment. Začenši s Carrion Prophecy z LP-ja XXV, so Incantation odprli vrata pekla in ob izredno dobrem zvoku in divjem nastopu predstavili svojo široko diskografijo, v kateri med drugim ni manjkalo draguljev in redko igranih komadov tipa A Once Holy Throne, kaj šele kultnega Nocturnal Dominium ali prvega Incantation komada ever, Profanation.

Bend je bil v top formi, čeprav ga je sčasoma precej zdelala vročina. S kitaristom Lombardozzijem je bend pridobil ogromno, saj McEnteejevi riffi izpadejo še toliko bolj jaki in evil, solaže novega možakarja pa so itak top. Basist je zelo dobro nadomeščal hitroprstnega Chucka Sherwooda, medtem ko je bobnar Kyle Severn itak pičil kot se šika.

Izbira komadov in dinamika koncerta je bila taka, da se je zdelo, da se iz počasnega prvega dela vse skupaj giblje v hitrejši blasphemic napad, ki so ga kot 20 minut trajajoči bis zaključili komadi a la Impending Diabolical Conquest ter Nocturnal Kingdom Of Demonic Enlightement. Plus Profanation.

Bend je potem hitro spizdil z odra na svež zrak, kjer so s feni debatirali pozno v noč. Naslednji dan pa so razturili Metaldays.

Njihova nova plata izide naslednje leto prek založbe Relapse.

Fotke: Tina Ahačič

twitter facebook