recenzije

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

Dalstroy

Bite the Spirit

The Canyon Observer

NØLL

banner
banner

reportaža

2. 12. 2014  Reportaža: Hell Militia, Kill in Ater Era  (26. 11. 2014, Channel Zero Metelkova Ljubljana)
Shoot, Knife, Strangle, Beat & Crucify

Zadnji novembrski teden sta nam Vesela dihurčka popestrila z dvodnevnim ekstremnim metal dogodkom, ki je nosil naslov Black Mass Fest. V torek, 25. novembra, so si oder ljubljanskega kluba Channel Zero delili nemci Altum Atramentum ter dva švedska benda, Nominon in Valkyrja. Andrejeve vtise s tega koncerta si lahko preberete tukaj. Sam sem si naslednji večer, 26. novembra, ogledal drugi dogodek tega mini festivala, ko so hrup na Metelkovi zganjali francozi Hell Militia, švedi Kill in primorci Ater Era, ki so zastopali domače barve.

Oba koncerta nista bila ravno dobro obiskana, a nič ne de. Število obiskovalcev še ne pove dosti o samem koncertu. Kot je povedal dihurček Črt, pri tem pač ni nekega pravila, enkrat pride dosti folka, drugč spet malo manj. Na to najbrž vplivajo številni dejavniki, ki pa niso nujno povezani neposredno z glasbo. Če pa bi že iskali razloge, zakaj nastop Hell Militie ni pritegnil več ljudi, bi lahko špekulirali, da je pri nas bend sorazmerno malo poznan, prav tako pa je tudi celotna francoska black metal produkcija na žalost precej spregledana, čeprav ima veliko ponuditi. Mislim, da se ne spuščam v pretirano posploševanje, če rečem, da pri nas še vedno veliko več ljudi pritegenjo skandinavski bendi, ki se, včasih bolj, včasih manj, šlepajo na preizkušene prijeme in zdaj že tržni slogan “pravega norveškega black metala.”

Black metal podtalje v Franciji ima, prav tako kot skandinavska scena, korenine v 90. letih, ko je delovala skupina glasbenikov, združenih pod imenom Les Légions Noires, s svojimi bendi Vlad Tepes, Torgeist, Belketre, Mütiilation in številnimi eksperimentalnimi, noise in dark ambient stranskimi projekti, ki so bili včasih že na meji poslušljivega. Kolikor mi je znano, se Francozi niso igrali z vžigalicami in orožjem in so bili posledično dosti manj medijsko izpostavljeni kot Norvežani, čeprav je tudi o njih pisal Terrorizer Magazine. Dediči te skrivnostne in obskurne glasbe so tudi Hell Militia in drugi bendi, ki ustvarjajo v zdajšnjem času, kot so na primer Antaeus, Aosoth, Vorkreist, Tempel Of Baal, Svart Crown in ne nazadnje tudi anti-teološki guruji Deathspell Omega, ki so zagrešili pravi paradigmatski premik v ekstremnem metalu.

Koncert Hell Militie je tako predstavljal bližnje srečanje s sceno, ki jo pri nas slišimo bolj poredko (v minulih letih smo na Metelkovi lahko videli Vorkreist in Svart Crown, slednji se k  nam vračajo 15. decembra v družbi Deicide) in za katero se zdi, da je trenutno glasbeno bolj zanimiva kot pa izpeta in dostikrat tudi izumetničena skandinavska srenja. Dober razlog za obisk, torej.

Koncert so otvorili domači Ater Era, ki imajo v rokavu že dva albuma in pridno koncertirajo naokoli. Sam sem jih sicer tokrat videl prvič in bil prijetno presenečen. Trojica nam  postreže s kopico zanimivih riffov in razgibanimi, pretežno daljšimi kompozicijami, ki kljub dolžini uspejo zadržati poslušalčevo pozornost in ne zapadejo v dolgovezenje. V živo mogoče zvenijo celo boljše kot na ploščah, lep primer sta komada “Drifts of Dead Ground” in “Drowning in the Depths”.

Kill so bili povsem druga zgodba. Švedi poskušajo posnemati starošolske bende a la Beherit in Celtic Frost. Frontman Carl celo izgleda kot Tom G. Warrior tam okoli leta 1983 in v old school maniri riffe predstavlja s slaboritim “UGH!”. Kill žal zelo hitro postanejo dolgočasni in repetitivni, čeprav proti koncu svojega nastopa pokažejo malo več smisla za groove. Pri vsem skupaj pa me je še najbolj zabavala njihova neposrednost in okornost pri izvedbi.

Hell Militia uspejo, turobnemu jesenskemu večeru navkljub, dvigniti vzdušje na bolj živahno raven in dobijo tudi bolj neposreden odziv od sicer maloštevilne publike. Svoj zadnji album Jacob’s Ladder so izdali leta 2012, od takrat pa se je njihova zasedba nekoliko spremenila. Nastopajo z novim vokalistom, saj jih je lani zapustil dolgoletni pevec Meyhnach, eden od glavnih akterjev prej omenjenih Črnih legij in mastermind benda Mütiilation. Skupina je izgubila tudi na žalost že pokojno basistko LSK, eno od redkih glasbenic v evropski black metal sceni, ki je sodelovala še s kopico drugih bendov (Secrets of the Moon, Merrimack, Antaeus, Vorkreist itd.).

Skozi koncert nam Hell Militia uravnoteženo predstavijo material z vseh treh plošč. Njihov nastop je intenziven in dinamičen, a v primerjavi z Ater Ero in Kill tudi precej bolj zavit v trušč in šumenje. Riffi kitarskega dvojca Persecutor-Arkdaemon so tako dokaj nerazpoznavni, a jim bas in boben dodata potreben “punch”. Novi frontman RSDX je menda prijazen možakar, na odru pa izgleda nekoliko grozljivo s svojim raskavim obrazom, podočanjaki in grimasami. Njegov glas je soliden, čeprav ne izstopa preveč, in lepo dopolnjuje ostalo inštrumentacijo. Godbo popestirjo tudi črno-bele vizualizacije, polne grotesknih animacij, podob nasilja ter prizorov iz obskurnih filmov.

Dogodek kot celota ni prinesel nekih glasbenih presežkov, sta pa vsaj nastopa Ater Ere in Hell Militie poskrbela za prepotreben pretres in de(kon)strukcijo vsakdanjika. Poleg tega je koncert zaradi znanih obrazov in številnih black metal koncertov, ki smo jih v minulih letih imeli priložnost poslušati v klubu Channel Zero, deloval že kar malo nostalgično.

Hell Militia setlist:

Burning Human Pigs

Fili Diaboli

Jacob's Ladder

The Ultimate Deception

Jonah

Black Arts of Crime

Deus Irae

The Pig That Became a God

Goathrone

Shoot, Knife, Strangle, Beat & Crucify (GG Allin cover)

 

twitter facebook