recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

23. 12. 2018  Reportaža: Grindocalypse 4  (5. 12. 2018, Močvara Zagreb Hrvaška)
Vsekakor bi lahko uporabil prometno prispodobo tovornega vlaka, ki iztiri na parkirišče nakupovalnega centra na black friday. Čisto vsakdanja situacija.

Močvara je klub, ki že skoraj 20 let aktivno podpira zagrebško neodvisno kulturno sceno. Koncerti, predstave, stripi, delavnice, projekcije, … vse to in še marsikaj se je dogajalo za zidovi alternativnega inkubatorja na nabrežju Save. Kdor bi rad podrobneje spoznal zgodovino tega prostora in kolektivov, ki v njem delujejo, ima srečo - pred kratkim je namreč tudi izšla knjiga na to temo (http://mochvara.hr/knjiga).

Kakorkoli, ta večer je prostor preplavila z našitki pokrpana črnina. Približno 15 minut pred začetkom prvega benda se je kako uro po napovedanem začetku dvorana naenkrat napolnila. Večer so odprli NAILED IN, domača hc pankčina, o zgodovini katere pravzaprav ne znam dosti povedati. Poznam pa marsikatero poglavje bogate zgodovine članov, ki prihajajo iz vrst AK-47, Passive Aggressive, Black Gust, Declaration, Intrigue itd. Na Bandcampu najdete EP s šestimi komadi, to je pa tudi vse, glede na 15 min trajajoči koncert. Kompozicijsko sicer precej povprečen NYHC, vendar močen, energetičen nastop, mogoče še najbližje Razlog za šoli.

Nadaljeval je še en lokalen bend, ALIGRINDTOR. Od 2016, ko je bend uzrl luč, jih je videti kar precej. Noisy, ki sploh ni tako noisy, gore grind dvojec – bobni in bas, s fuzzy basom in tupa tupa – blast beat bobni. Vsakič boljše, umazano in lepljivo, kot pasulj, ki stoji že par dni preveč. Tokrat se je za bobne usedel nov bobnar, Mitja Greifoner, ki z basistom Ivanom Ilićem sodeluje tudi v Krlji. Ta poteza se je obrestovala, zvok je postal še brutalnejši, polnejši, ni pa izgubil začetne umazanije. Blast beati so razgreli publiko, začeli so se mosh piti, na trenutke so mi na misel priplavali Impetigo, čeprav le z basom.  V dveh letih so sproducirali 6 izdaj, od tega ploščo, demo in, kot se za mince spodobi, 4 split plošče (tudi z Agathocles).

In kar naenkrat je nastopil čas za zadnji (in najbolj pričakovani) bend večera, teksaški P.L.F. Včasih trio, v glavnem duo (očitno basistov res nihče ne jemlje resno, hehe), sta leta 1999 ustanovila Dave Callier (še vedno kitara/vokal) in Frank Faerman (tudi ex-Insect Warfare ), katerega je leta 2011 na bobnih zamenjal Bryan Fajardo (ex- in actual- svašta).  V letih obstoja so izdali nešteto split izdaj, prvi (od petih) full-length pa šele leta 2007. Promocija zadnje plošče, (ajoj…) Jackhammering Deathblow of Nightmarish Trepidation (… copy paste rules), jih, khm, ju je popeljala tudi na evropsko turnejo in tako k nam (ja, k nam pomeni tudi v Zagreb) po štirih letih. Zadnji obisk, l. 2014 v Gromki, je ostal v spominu tako meni, kot njima. Igralo je 6 bendov, med drugim beograjski Nadimač (šele Dave me je opomnil, da je bil to isti koncert, ups…), meni pa sem si zapomnil le, do takrat mi neznane, P.L.F. (Patliđan Liberation Front). Tako močen vtis pustijo še danes. Grindcore v pravem pomenu besede. Nekateri jih opisujejo kot mešanico grinda in thrash metala. Mogoče. Ampak kaj dobiš, če thrash malo bolj zadistorziraš, downtunaš in vpelješ growl vokale ter blast beate (in skrajšaš komade, seveda)? Pomojem kar grindcore. Vsekakor bi lahko uporabil prometno prispodobo tovornega vlaka, ki iztiri na parkirišče nakupovalnega centra na black friday. Čisto vsakdanja situacija.

Kar so Aligrindtor začeli, so P.L.F., s hladnokrvnostjo agenta 47, dokončali. Mosh pit se ni ustavil, na momente se je raztegnil tudi čez polovico dvorane in ko je nastopil konec, je publika izvlekla še (prisluženi) bis.

Po koncertu smo se zadržali še kako uro, in ko je opravil s fotografiranjem z blond dolgolasimi  groupiji, se je Dave izkazal za precejšnjega poznavalca yu-punk scene. Kot zbiratelj kaset je naletel na več pomembnih izdaj in splitov, kot npr. U.B.R./Patareni ipd., o katerih se je z navdušenjem podučil.

twitter facebook