recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

16. 9. 2015  Reportaža: Galadriel & Tomcat  (10. 9. 2015, Orto Bar Ljubljana)
»Se ni zgodilo, pa se je«.

Reportažo nam je sam od sebe dal Marko Lemaić.

Naslov reportaže naj bo: »Se ni zgodilo, pa se je«. Ko sem pred nekaj dnevi že povsem iz navade malo brskal po spletu, sem zasledil notico, da bodo slovaški Galadriel nastopili v Mariboru in nato na strani Galadriel odkril, glej ga zlomka, da bodo nastopili dan ali dva prej tudi v Orto klubu v Ljubljani! Glede na promocijski molk, ki je vladal v zvezi s koncertom, sem novico preveril še pri predskupini – Tomcat in šele, ko so mi tudi le-ti potrdili, da koncert res bo, začel verjeti, da ne gre za kako kislo septembrsko šalo.

Kdo, sploh so Galadriel? Na dan ali dva pred koncertom objavljenem promocijskem letaku so jih označili kot dark metal. No,  dolgoletne metalske izkušnje so me naučile, da  pač  dober prog metalne obstaja in da je obstoj dark metala tako malo verjeten, kot je verjeten obstoj pošasti iz Loch Nessa (nenazadnje so založbe kot je Nuclear Blast v kategorijo dark metala tiščale skupine, kot so Daargard, Aeternus in Thy Serpent). Moje uho je Galadriel posadilo v kategorijo death-doom metala, zabeljenega z dokajšnjo merico gothic melodike v obliki ženskega  (so)vokala.

Torej, koncert naj bi se začel ob 21.15. Ob tisti uri sem bil edini (!) obiskovalec/gost koncerta (ki ni bil del obeh ekip nastopajočih skupin). Upoštevajoč to dejstvo in verjetno v upanju, da bo na koncert prišel še kdo, je organizator uro začetka nastopa prestavil za eno uro. Ob 22. 15 sem bil še vedno edini obiskovalec koncerta.

Fantje iz Tomcat so nastalo situacijo sprejeli z pravšnjo mero  metalskega humorja ter  samoironije z besedami: »matr, smo imeli že na vajah več folka!«. Ampak 'showmust go on', vklopili so glasbila in vžgali svoj nastop. Tomcat sem tokrat v živo slišal prvikrat, pesmi  tudi nisem poznal in kar sem videl, me je prijetno presenetil. Njihova mešanica hard & heavy-a ter rock & roll-a gre hitro v ušesa, fantje so uigrani in super sodelujejo. Najbolj so mi ostale v spominu pesmi Dirty Old Mind, Hangover in Adrenalin. Pevec ima močan in izrazit vokal, katerega zna tudi 'držati'.  Ob poslušanju Tomcat sem si zaželel, da bi več naših osnovnošolcev in mladincev namesto dadaističnega R'n'B-ja in turbofolka poslušalo to glasbo, ki je kreativna in zelo poslušljiva. No, dodati moram, da so člani in članica Galadriel prišli poslušati naše fante.

Kmalu po koncu nastopa Tomcat so povsem sproščeno in nad situacijo nasmejani na oder stopili Galadriel. Koncert so odprli s pesmijo z nedavno izdanega EP-ja The 7th Queen Enthroned.Pevec je z death gruntom 'zaoral' kot parna lokomotiva s plugom, ki zaorje po neobdelani ledini in se ni ustavill do konca koncerta. (So)pevka je tu ali tam to mašino skušala dopolniti in z visokim petjem, a navkljub res dobremu zvoku ni prišla do izraza.  V pevčevem petju  sem zaznal ščepec Sakisovega (Rotting Christ) petja iz časa plošče Dead Poem, v glasbi pa nekaj prijemov zgodnjih Paradise Lost  (kar mi je bilo zelo všeč). Basist (pevec) in kitarist sta zelo všečno 'ružila' po instrumentih, bobnar pa (bil je taka zver, da bi rokoborca Mirka Filipovića – Crocopa pospravil za malico) je z vsakim udarcem po bobnu pričaral eksplozijo atomske bombe. Galadriel so podobno kot Tomcat profesionalno odigrali nastop in nam postregli s pesmimi  s starejših albumov.

Na koncu lahko rečem, da si želim, četudi sem užival v situaciji, do sem imel ves Orto club dejansko zase za borih 5 evrov, da bi skupina imela v Mariboru večjo podporo s strani občinstva kot v Ljubljani. Navsezadnje v naših krajih nimamo ravno vsak dan priliko slišati kvaliteten death-doom kot so Galadriel s Slovaške.  Pohvaliti moram tudi fante iz Tomcat, saj so koncert Slovakov spremljali do konca in med pesmimi ploskali bandu.

Temu se pravi respect!

Avtor:
twitter facebook