recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

8. 11. 2016  Reportaža: Entombed A. D., Voivod in še dva benda  (2. 11. 2016, Orto Bar Ljubljana)
Voivod so dober live band, ki me bo povzdignil, si rečem.

Uletel sem na Lord Dying v Ortu, ki so bili počasni in raštelani. Lahko bi rekel ...

OK, malo me je zaneslo. Gremo od začetka.

Konec oktobra je bil poln koncertnih napovedi, ki so me osebno kar precej razveselile. Od Venom Inc. preko Inquisition pa vse do Voivod. Voivod pred tem nikoli nisem videl v živo. Voivod igrajo zanimivo glasbo. Voivod so dobri v živo. Vse to = veselje. Tik po prihodu domov z lastnega toura sem se utrujeno odpravil v Orto, da bi se nadejal koncertnega cirkusa Barren Womb, Lord Dying, Voivod in Entombed A. D.

Torej: uletel sem na Lord Dying v Ortu, ki so bili počasni in razštelani. Lahko bi rekel, da se je v tem oziru nekako ponovil prejšnji četrtek. Saj ne, da so Lord Dying slabi, samo nekako ni šlo s tistim, kar smo od večera vsi pričakovali.

Torej, razturjen sem, rad bi se zvil v nek kot in malo zaspal, a se obenem veselim tega, kar še pride. Voivod so dober live band, ki me bo povzdignil, si rečem.

In so me. Pri Killing Technology se skupina še nekoliko išče, „sprobava“ oder, kitare so malenkost razštelane, sound malo neuravnovešen. V nekaj trenutkih se je vse omenjeno popravilo, skupina pa je zajahala valove svojega vesoljskega pank blues metala, ki je občinstvo več kot očitno popeljal s seboj. Dan Mongrain je master na kitari, kar je objasnil z odličnim obvladovanjem celotne zvočne palete Voivod, tja od odštekanih, disharmoničnih akordov vse do divjih rokerskih solaž v slogu 80-ih. Človek ima občutka kot le malokdo, zmore igrati vse od jazza do speed metala in je občesplošni mojster na svojem glasbilu; reklo bi se unikat. Dan je dokazal, da dejansko potrebuješ njegovo velikansko količino znanja in spretnosti na lastnem glasbilu, da lahko zapolniš Piggyjeve čevlje. Tudi novi basist Rocky je čisto kul, medtem ko je Away sicer parim kiksom navkljub glasbi dal kar malo plesne osnove, če si že za hard rock glasbo to upam zapisati. Snake, ki je zame osebno vedno bil najšibkejši člen v studiu, na odru zveni bolje kot na ploščah, kot animator pa je prav tako super. Ko človek iz uveljavljenega benda pri dvainpetdesetih gre med občinstvo sredi koncerta, veš, da se marsikateri mladi bend lahko skrije. Kdor zna, zna.

In ravno ta nalezljiva energija se je prenesla name med Voivod. Čeprav sem bil utrujen, me je navdalo veselje nad tem, da sem videl skupino, ki pravzaprav ne rabi nikomur nič več dokazati, pri tem, ko se na odru smeji, uživa, se giblje in skače ter s pravim veseljem izvaja svojo glasbo. Nobenega sranja, nobenih pretenzij, čista energija. To je to. Takoj bi šel spet gledat.

Sledili so Entombed A. D., ki pa sem jih za razliko od Voivod že videl prej. V Kino Šiška se ni slišalo nič, tokrat pa so v Ortu bili deležni boljšega zvoka, a sem s koncerta vseeno odnesel dokaj mešane vtise. Mešana setlista je sicer vsebovala dober nabor klasik (Full of Hell!), a je bila malce neenakomerna – nove stvari so padle v vodo, stare so bile odigrane dostojno kljub huronsko razglašeni levi kitari. Igrajo Entombed A. D. v redu? Še kar. Jih kaj razlikuje od sodobnega SweDeath benda tipa Entrails, ki bi se odločil preigrati železni repertoar Entombed? Bolj malo. Skupina grmi in poleg omenjenega ne dela večjih napak, ampak vseeno manjka duh tistega koncerta, ki so ga Entombed brez končnice A. D., ampak skupaj z Alexom Hellidom na kitari l. 2011 odigrali na Metal Manii.

Ljudje, sedite skupaj za mizo in se zmenite kot odrasli ljudje, da bomo naslednjič v Ljubljani deležni pravega vzdušja... Pač ni vse v igranju, → gl. Voivod.

Fotke: Tina Ahačič

twitter facebook