recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

reportaža

11. 2. 2013  Reportaža: Dvojna kamelina grba  (7. 2. 2013, Gromka Metelkova Ljubljana)
Vse skupaj je utelešenje neustavljive sile, ki kamelji podobi kontrastno bolj spominja na drnec arabskih jezdecev, ki so resda leta 732 končali svojo slavo v bitki pri Poitiersu, a so prej jebali precej več mater, kot pa kakšen leni jezdec kamele v kakšni obsaharski naselbini.

Četrtek. Dan pred 8. 2., dnevom spomina na Francekovo smrt, dan pred zloglasnim ''zborom za burlesko'' ... pardon, republiko in še bolj zloglasno 3. vseslovensko vstajo. Mrzel dan. Oblačen tudi.

Idealen za koncert dveh bendov, ki ju nisem videl že sto let in ki sta in še vedno zelo izstopata na glasbenem področju v naši podalpski kneževini. Paragoria, Gonoba, vstopnina 3 €, podaljšan vikend. Recept za zmago? Fukk yeah (zakričano v izvedbi istoimenskega komada Anal Cunt - klik!)!!!

Koncert je bil popolna zmaga že od samega začetka. Metelkova je bila nasploh polna in kljub pestremu dogajanju v večini klubov je prav Gromka pokala po šivih, saj je menda vsak živi čupavec (s tem mislim pripadnike in pripadnice obeh spolov) od mame nažical 3 € in se stopil z ozadjem. Ki je bilo prepolno ljudi. In nič dušečega dima čikov (ker se zdaj na Metelkovi, odkar je nek nebodigatreba našuntal tone inšpekcij po klubih, v klubskih prostorih pač res več ne sme kaditi). C'est la vie! Da ne omenjam še dejstva, da je v Ortu kolektiv Veseli Dihurčki slavil 11. rojstni dan (kamor nas je po koncertu itak šla velika večina, a to je že zgodba za anale).

Oder je bil paša za oči. Ogromen bobnarski set, ki ga na slovenski sceni ne vidiš pogostokrat. Meni kot bobnarju to vedno razigra srce, spomni pa me na leto 2003, ko so Noctiferia v Ortu predstavljali album Per Aspera (v spremljavi odličnih Supremacy) in je na odru kraljeval skoraj slayerjevsko velik boben. A tudi ostali ljubitelji inštrumentov so prišli na svoj račun. Oder se je šibil pod raznimi zvočniki in ojačevalci, ki so v višini, kvaliteti zvoka in številu lučk bili primerljivi s kakšnim setupom turnejske karavane iz tujine. In oprema tam ni bila le na ogled - tudi dala je vse od sebe. Za vsem skupaj še velik banner - Gonoba.

A oder so prvo zasedli Paragoria, ki so kot The Scourge dodobra pometli s konkurenco na slovenski sceni že dolgo časa nazaj. Z novim imenom (v rabi že nekaj časa) in bolj dodelanim glasbenim izrazom so Paragoria izvedli meni vrhunski set. Ki ga zaradi velikega števila ljudi v publiki in dejstva, da me je vsak, ki je šel do WC-ja, vsaj 5x boksnil v kakšen del telesa, kar mi je po 30 minutah res načelo živce. Pa sem raje šel ven. Tako da niti ne vem, če so igrali kakšno priredbo ali pa ne. A dejstvo je, da me je pred tem bend popolnoma prevzel. Zvok je bil vrhunski, razen pretihih, a odličnih krulečih/tu-pa-tam malce kričečih vokalov. Ko je tipo vžgal po basu, je vse skupaj dobilo še dodaten ''boost''. Kadar sta žgali kitari, so grmeli riffi in rezale solaže. Kitarista sta bila usklajena kot dolgoletno sodelujoč plesni par, med njima pa sta se včasih kar krepko spotaknila člana ritem sekcije. Ki pa sta - za moje pojme - še vedno ubijala, čeprav je tu boben res prednjačil. Če bi vam moral opisati glasbo Paragorie, bi gotovo izrekel besedno zvezo ''modernejši hibrid death metala in še česa''. Česa, pravzaprav, ne vem, a vem, da ne zvenijo kot Death ali Atheist. So bolj Gojira-sti. S kakšnim Morbid Angel ali vsaj riffovsko Misery Index pridihom. Na trenutke. Na trenutke so precej zgodnji Gorefest, tu-pa-tam pa tudi malce švedski melodeath. V manjši meri. Dejansko je ta bend treba gledati v živo - kitarista strežeta z mastnimi riffi, dobrimi solažami, zanimivimi pasažami. Bas grmi. Boben pa je - vsaj za slovenske razmere - navkljub morda ne tolikšni meri glasne eksekucije zelo dinamičen in zanimiv. In čeprav nisem gledal celega nastopa, je vtis preprosto ''da ti pade čeljust daleč dol in globoko proti središču Zemlje.''

Sledili - po krajši pavzi - so Gonoba, ki so se vrnili z novim albumom (glej recenzijo!) in novim elanom ter dobro staro in utrjeno postavo. In kot da ne bi minil niti trenutek od tistega dne, ko so ''kao'' zasednjič zasedli odre, so Gonoba napdali z vso silo. Tudi njih nisem gledal do konca (iz istih razlogov kot prej), a miks novega in starega materiala je bil top shit! To ni bend - to je tornado! In čeprav so bili za moje pojme preglasni (na trenutke je že vse skupaj kar hreščalo - vem, imel sem čepke v ušesih!), so Gonoba bili kurja juhica za dušo. Kot vztrajna kamela Gonoba jezdijo skozi puščave povprečnosti scene in trmasto rinejo naprej. Kvintet svoje inštrumente obvlada do obisti, še posebej basist Branko in kitarist Grega. Vokalist Hopsi je z The Canyon Observer dobil več vokalne moči in odrske samozavesti, čeprav ima še vedno komunikacijo, da včasih kar glava boli. A vsaj iskren je! Tudi drugi kitarist Mitja ni od muh, a ob Gregatu žal malce zbledi. Ne preveč, a vseeno. Je pa super videti, da se po letih skupnega delovanja na odru ta duet tako odlično obnese kot Hanneman/King ali Holt/Hunolt. Bobnar Koki je pošast - hiter, udaren, razbijaški. Vse skupaj je bilo utelešenje neustavljive sile, ki kamelji podobi kontrastno bolj spominja na drnec arabskih jezdecev, ki so resda leta 732 končali svojo slavo v bitki pri Poitiersu, a so prej jebali precej več mater, kot pa kakšen leni jezdec kamele v kakšni obsaharski naselbini. Žal nisem videl vsega, a verjamem, da mi ne bo treba dolgo čakati, da ponovim tole.

Ob še relativno zgodnji uri je koncert končal svoje poslanstvo, ostali pa smo se odpravili proti Kadilnici Of Death, kjer se je zabava zavlekla pozno v noč ...

twitter facebook