recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

reportaža

21. 4. 2013  Reportaža: Deathmetalska neogeneza na Metelkovi  (14. 4. 2013, Channel Zero Metelkova)
V dvorani Channel Zero na Metelkovi se je v preteklosti odvilo kar nekaj zanimivih death metal koncertov.

Večkrat so nas obiskali švedski Demonical, enkrat so navdušili tudi Torture Killer, lansko leto pa so se prvič oglasili Diabolical, prav tako švedski death metalci, ki so pričeli svojo pot leta 1996, medtem izdali tri albume, letos pa izide noviteta z naslovom Neogenesis.

Koncert so pričeli mladci Deathbreed, ki so se bolj spogledovali z modernim death metalom. Glasba skupine je bila sprejemljiva, a potrebno bo še nekaj dodelav, sicer pa nekaj uigranosti so Deathbreed le premogli. Skupina ima potencial, vendar bo morala še trdo poprijeti za delo.

Sledili so Soreption, ki so se izkazali z malo bolj tehničnim pristopom. Pri skupini se je videla koncertna kilometrina, spodobna uigranost. Soreption so večinoma predstavljali skladbe s prvenca Deterioation of Minds, pri čemer se je dalo čutiti vpliv tako švedske kot tudi ameriške death metal šole. Skupina bo v kratkem izdala nov album, s katerega je tudi zaigrala z noviteto Reveal the Unseen, ki pa kaj pretirano ni odstopala od prejšnjih skladb s prvenca. Soreption death metalu ne prinašajo nič novega, vendar so vredni pozornosti, namreč skupina postreže s prijetno mero brutalnosti, tehničnosti in groova. Vsak član je svojo delo opravil solidno, vsekakor pa je izstopal močan vokal.

Diabolical so morali nastopiti v spremenjeni zasedbi, namreč njihov pevec Sverker Widgren (Demonical) je moral na operacijo in žal ni uspel iti na turnejo s skupino. Vokalne dolžnosti je prevzel kitarist skupine, Carl Stjärnlöv, drugo kitaro pa je igral kitarist skupine Warheim. Carl žal ne premore tako močnega vokala kot Sverker, vendar je skupina več kot solidno odigrala svoj repertoar, ki je obsegal skladbe z vseh albumov, med drugim tudi precej novitet. Predvsem novitete so bile izredno zanimive. Skladbe so bile dolge, nepredvidljive in zelo atmosferične. Sama atmosfera se je odlično ujemala z death metalskimi ter občasnimi black metalskimi riffi, ki jih je skupina pokazala še s starejšimi skladbami. Diabolical so napram kakšnim Hypocrisy, ki so znani kot izjemen atmosferični death metal, mnogo bolj domiselni.

Za konec pa so Diabolical kljub izredno slabemu obisku odigrali še en dodatek, in sicer s Carlom na kitari, ki je pokazal kar zadovoljive spretnosti. Diabolical je skupina vredna pozornosti, pri njih bi se hitro med seboj ujeli poslušalci death in black metala.

Za Diabolical bi si nedvomno želeli, da se vrnejo s Sverkerjem na vokalu, a glede na slab obisk dandanes po koncertih, kakšnega pretirano upanja ni.

Avtor:
twitter facebook