recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

24. 11. 2013  Reportaža: Buka I Brzina  (16. 11. 2013, Prostor Čakovec Hrvaška)
Pogreb je bil naslednji dan za vsakega izmed nas, ki se je udeležil tega kaosa ...

Ne vem, kje naj začnem – kaj, kje, kdo in zakaj? Ko bi le vedela, to bi bilo zelo zaželeno. No, saj ni, kot da je ves špil zgledal, kot da smo na pogrebu … No, pogreb je bil naslednji dan za vsakega izmed nas, ki se je udeležil tega kaosa, ker Bezdan (death/thrash, HR), Sacramental Blood (death metal, SRB), Nadimač (crossover/thrash, SRB) ter Rectal Destroyer (agrocore duo, HR) so iz nas izvlekli preveč energije in spodbudili žejo po še več norih in nepozabnih koncertih v Čakovcu.

Kot smo že enkrat omenili, se scena na severu Hrvaške prebuja. Mladi (Noise Speed) so se končno aktivirali in preko skupnosti Cezam začeli organizirati koncerte zgolj alternativne oblike. Čakovec je resda vedno slovel kot alternativno mesto in že je bil čas, da se to  dokazuje tudi naprej, kar pa ni prvotna ideja mladih. Ti so namreč najprej hoteli druženje in nekaj, pri čemer bi izkazovali svojo kreativnost in karakter, saj se skoraj vsako drugo leto zapre eden izmed lokalov, ki naj bi podpiral alternativno sceno, in nato odpre drugi, ki je bolj grozen od prejšnjega. A mladi rabijo nekaj stalnega, zagotovljenega in seveda – po svojem okusu. Tako se je tudi realizirala ideja podpiranja domačih bendov, kar ne pomeni le hrvaških, saj priložnost in svoj glas zasluži cela bivša Juga.

A imamo slabe bende na Balkanu? Hm, eni so boljši od drugih, to je pa tudi vse. O žanrih se ne bomo prepirali.

Tako je mladina Čakovca tokrat dokazala, da ne mara nacionalne nestrpnosti, da gledajo zgolj na glasbo in čisti rokenrol, brez sramu. To me vedno znova prijetno preseneča.

No dovolj čvekanja, vrnimo se k prejšnjem vikendu in poglejmo, kaj dejansko so nam pripravile same skupine.

Pričetek koncerta je bil najavljen ob 21:30 in tako je tudi bilo. Koncert ni zamujal niti minute.

Prvi so bili čakoveški Bezdan, ki so publiko pozdravili z ostrimi zvoki old school  death/thrash metala. Na koncertih zelo pogosto opazim slab odziv publike na prvi bend, kot da le-ta ne bi bil pomemben. Tokrat pa je dvorana Prostora bila skoraj polna, kar je rezultat prepoznavnosti v lokalnih razmerah in starega kaotičnega zvoka. S kolegom sva med špilom pokomentirala bobnarja in zaključila, da bendu zelo dobro pristaja ta hiter in enostaven način igranja, brez dodatnih efektov – samo bas + vokal, kitara in boben + vokal. Če imate radi skupine, kot sta Possessed in stari Sodom, boste že vedeli, da je bilo hitro, glasno in kaotično. Kot pove tudi sam naziv dogodka – samo BUKA I BRZINA! Jer mi to volimo.

Naslednji blasfemiki so bili srbska death metal skupina Sacramental Blood, ki publiki ni dala miru, saj se je vsaka druga rit morala zmigat v moshpitu. Kratek odsek nastopa si lahko ogledate tukaj.

Zdi se, da ni mogoče nenehno skakati drug preko drugega,  a to je bilo nekaj popolnoma naravnega pri Nadimač, ki so takoj po kratki pavzi pregazili polno dvorano. Dobesedno. Krvavi nosovi, krvava kolena, modrice na vsakem centimetru roke, leteče luči, leteči zvočniki, nenehno moshanje … V enem trenutku sem si prav zaželela, da bi se že enkrat nehalo. In ko sem mislila da bo – nope! Vse še enkrat, od začetka do konca.

Če se že živi pod geslom »Metal je rat!«, potem mora itak vse živo leteti po zraku. Vzdušje na vrhuncu, preostanek »kopitarenja« in »ubijanja mrtve majke« si lahko ogledate prek youtuba.

In nazadnje, ko smo vsi bili že popolnoma vinjeni od sreče, veselja, alkohola, glasbe in bog ve česa vse ne, nas je s svojimi kmetijskimi in rektalnimi idejami pozdravil agrocore duo, Rectal Destroyer. Kako to zveni si lahko ogledate tudi na tej povezavi – klik! Kratki in jasni sporočilni komadi, malo moshanja, malo petja, še malo pivskega nazdravljanja s kolegi in prišli smo do konca večera.

Vse, česar se še spomnim, je to, da smo morali legalizirati objekte in da sem bila navdušena nad tem, da sem slišala uglasbeno hrvaško otroško pesem »Puž muž«. Ali sem pač sanjala, kdo bi vedel – atmosfera je bila za popizdit.

Čakajte. A sem napisala ''večera''? Če se dobro spomnim, sem že slišala petelina, medtem ko sem se odpravljala domov po zelo mrzli in megleni poti.

Tisto, kar me veseli pri koncertih v Čakovcu, je to, da trajajo do jutra, ne pa do polnoči, ali pa eventualno do prve ure zjutraj kot smo recimo vajeni v Sloveniji. Nekateri bi rekli, da je to preveč, jaz pa rečem – Če se branite tega, nimate pojma, kaj je rock'n'roll.

O koncertu bi lahko napisala še veliko več, se poglabljala v kvaliteto glasbe, ki je bila boljša kot sem pričakovala, ampak ni potrebe, ker vem, da ste slovenski metalci zelo pridni in boste kdaj prišli v Čakovec pogledat kak dogodek ali dva, ter da ob drugi priložnosti ne boste zamudili tako Nadimač in Sacramental Blood, kot tudi ne Bezdan in Rectal Destroyer.

Nikoli pač ne boste razočarani, ko se obravnavata buka i brzina!

Avtor:
twitter facebook