recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

10. 3. 2019  Reportaža: Angelic Upstarts  (9. 2. 2019, Rock Town Pordenone Italija)
Slišali smo vse.

V Pordenone prispemo nekaj čez deveto uro. Koncert naj bi se začel ob 22-ih, vendar smo le v Italiji, kjer nikoli nisi gotov v resničnost napovedi. Za povrh vsega tudi reklame ni bilo kaj dosti. Zato nismo bili preveč presenečeni, ko smo vstopili v klub, pravzaprav bar, kjer, razen merch mize in pripravljenega odra, nič ni kazalo, da bi se imel zgoditi koncert legendarnega punk benda. In še zastonj. Mize polne vsakotedenskih obiskovalcev, ki pijejo pivo (za 5 €) in klepetajo, kaže, da smo edini punkerji prišli iz Slovenije. Kljub začetnemu vtisu pa podrobnosti razkrijejo, da klubu tovrstni koncerti niso tuji. Zid za odrom je poln ’podpisov’ skupin, ki so tam stale in med njimi je nemalo takih, ki sem jih videl na Metelkovi ali drugih alternativnih prizoriščih. Zaključil sem, da je tale Rock Town očitno klub podobnega kova kot Orto bar.

Počasi (tik pred startom) se je začela nabirati koncertna klientela in kar naenkrat je zadonelo dva milijona glasov. Govorim seveda o Two Million Voices, komadu iz tretjega albuma (izšel l. 1981), prav tako 2,000,000 Voices (op. prev.: originalna, britanska notacija je z vejico, hold your noose), ki je tokrat otvoril koncert. Nekoliko nepričakovano, saj je to eden njihovih bolj znanih (beri ’zlajnanih’).

Kar je sledilo, je to izbiro popolnoma pojasnilo.

Še prej pa bi se spodobilo napisati besedo ali tri o bendu. Angelic Upstarts so nastali v britanskem South Shieldsu davnega leta 1977, zgolj leto za rojaki iz Londona, The Clash in The Damned, ki se štejejo med glavne oblikovalce punk žanra. In tudi sami so več kot le sooblikovali žanr. Izhajajo iz tradicionalne skinhead subkulture, katere glasba (jamajškega izvora) je poskočna in melodična, kar je zaznamovalo glasbo in filozofijo benda. Tako so izpeljali svojevrsten punk, kjer v besedilih najdemo tako boj za delavski razred in tipično britanski patriotizem, značilen za skinhead subkulturo, kot tudi močno politično in proti sistemsko angažiranost ter antifašizem, ki jih najdemo pri ’stereotipnem’ punku tega obdobja. Smatrajo se za pionirje Oi! punk žanra. Taka je tudi njihova glasba, zakoreninjena v starem punk-u vendar že raste proti oi-u, kot ga poznamo danes.

V 40 letih obstoja so večkrat razpadli in se vrnili, izdali 12 studijskih albumov ter cel kup singlov in kompilacij. Danes je od originalnih članov zasedbe ostal le še vokalist, Thomas ’Mensi’ Mensforth, ki je gonilna sila že od samega začetka. Manjkal je le dobro leto, med 2006 in 2007, ko se je zdravil zaradi raka na grlu, ki ga je k sreči prebolel.

Zdaj pa nazaj k koncertu.

Slišali smo vse. Ne spomnim se niti enega komada, ki bi ga pogrešal. Razen standardnih England in Brighton Bomb, ki ju igrajo le doma, so odigrali prav vse hite, večje in manjše. Na odru so bili živahni, posebej zabavno je bilo Mensijevo nagajivo opominjanje sočlanov na napake. Pozna se mu namreč preboleli rak in ker ne more odpeti čisto vsega, na nekaterih delih vokal prevzame kitarist (ki mu na ojačevalcu piše ’arsehole’) . Le-ta pa je tu in tam pozabil na vokal oziroma naredil napako, kar ni ušlo nekaznovano z očitajočim pogledom ali sarkastičnim komentarjem. Razen te malenkosti je bil nastop odličen, zvok studijskim posnetkom ni delal krivice, prav tako ni bilo občutka, da je na odru bend, ki je nastopil prvič pred malodane pol stoletja.

Na koncu smo uspeli uloviti Mensija še za fotografijo, preden (pravzaprav ko) so se odpravili proti naslednji postojanki, Bologni. Mi pa, zelo zadovoljni s koncertom, nazaj proti Ljubljani.

twitter facebook