recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

21. 5. 2014  Reportaža: Amon Amarth  (4. 5. 2014, Kino Šiška Ljubljana)
Ta koncert bi opisala z besedami vroče, brutalno in glasno.

Reportažo je pripravila Eva Sešek.

4. maja so v ljubljanskem Kinu Šiška nastopili švedski Amon Amarth, švedska melodic death metal skupina. Koncert sta otvorili dve predskupini, in sicer domači technical groove death metalci Paragoria ter kultna češka death metal skupina Hypnos. Šlo je pa seveda za nastop v okviru evropske turneje Amon Amarth, na kateri dotični Vikingi predstavljajo najnovejši album Deceiver Of The Gods.

Na koncertu se je temu primerno zbralo – kot vedno – veliko oboževalcev. Nekaj jih je bilo pred Kinom že ob sedmih in z vsako minuto se je njihovo število večalo. Ko je napočil čas, da smo lahko šli v dobro ozvočeno dvorano, je bilo na koncertu slovenske štiričlanske predskupine Paragoria le malo število ljudi. Zdelo se mi je, da so ljudje prišli samo zato, da se malo pogrejejo in poklepetajo ob glasbi. Dvorana ni bila napolnjena niti do polovice. Ob njihovem igranju je dogajanje spremljala precej dobra svetlobna kulisa. Žal so Paragoria večinoma stali pri miru in zdi se, da  s publiko niso navezali stika, zato sem se začela že malo dolgočasiti, ker je bil nastop premalo razgiban. Nekaj komadov mi je bilo všeč, za nekatere pa se mi je zdelo, da nimajo nobenega smisla ... Po svojem dolgem, a obenem tudi kratkem polurnem nastopu, katerega konca sem se že res veselila, je nastopila deset minut dolga pavza, da so oder pripravili za Hypnos.

Hypnos je češka death metal skupina, ustanovljena leta 1999 s strani dveh nekdanjih članov Krabathor. Dvorano je naenkrat osvetlila modra svetloba, v ozadju pa je za intro igrala kitara. Mislim, da so naredili zelo dober prihod, saj so s tem ''uvodom'' popestrili svoj nastop. Dvorana se je v tem času že malce več napolnila. Člani so počasi začeli prihajati na oder. Nastop so popestrili z umetnim dimom in ventilatorji, ki so jim pihali v obraz. Očitno so se radi nastavljali na stopničko, na robu odra in tako dali priložnost fotografom, da naredijo nekaj dobrih fotk. Pri komunikaciji so se tudi potrudili, saj so nas nagovorili kar v slovenščini. Preden so zaigrali komad z zadnjega albuma, so izjavil, da ta govori o tem, zakaj ne hodijo v cerkev ob nedeljah zjutraj in pripomnili, da so jutra namenjena spanju. Glede na to, da so v Sloveniji igrali prvič, so se za ta nastop bolj potrudili kot pa naši. Njihov koncert je bil res energičen in glede na to, da sem jih sama prvič slišala, so name naredili dober vtis.

Sledil je pol urni premor.

Za sceno je bila uporabljena slika novega albuma, ob straneh pa so postavili plakate z vikinškimi prizori. Med odmorom se je dvorana napolnila do konca, postalo je vroče in nabito. Fani so imeli oblečene majice Amon Amarth, pri večini pa se je videlo tudi klasično Thorovo kladivo, ki je krasilo marsikateri vrat. Ko je odbila ura deset, so prišli na oder, zraven pa jih je spremljala uvodna pesem.

Začeli igrati, publika pa se je razživela do konca in ostala dobre volje tudi po koncu njihovega koncerta. Pevec Johann Hegg je imel okrog pasu pivski rog, iz katerega je večkrat pil, kar je tipično za Amon Amarth koncert. Moram pa omeniti, da sem na njihovem koncertu bila prvič in so name pustili zares dober vtis. Z nami so se povezali in naredili cel raztur v dvorani. Čez celoten koncert so fani skakali in zraven s pevcem tudi zapeli, recimo ob komadih Guardians of Asgard, Shape Shifter in še nekaterih.

Igrali so svoje stare uspešnice, seveda pa ni manjkalo komadov z novega albuma Deceiver Of the Gods. Pri parih komadih so se ustvarili tudi mosh piti. Med nastopom je bilo nekaj norcev, ki so skočili čez ograjo pred odrom in so jih morali varnostniki odstraniti. A koncert je nasploh minil brez kakršnih koli večjih problemov.

Fani so večkrat zahtevali še nekaj komadov, tako da so Amon Amarth odigrali še nekaj dodatnih komadov. V uri in pol so odigrali vse skupaj 16 komadov. Za konec je pevec privlekel na oder veliko kladivo in z njim udaril v tla, seveda so nato še potalali trzalice in bobnarske palčke.

Ta koncert bi opisala z besedami vroče, brutalno in glasno.

Fotke by Simon Pelko (L-R): Paragoria, Hypnos, Amon Amarth

twitter facebook