recenzije

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

Dalstroy

Bite the Spirit

The Canyon Observer

NØLL

banner
banner

reportaža

1. 10. 2017  Reportaža: 20. obletnica skupine Analena  (15. 9. 2017, Gromka Metelkova Ljubljana)
V celoti je zadeva stekla vrhunsko. Dobra glasba, ki ji je posledično sledila dobra volja in precej dobro obiskan koncert – kljub slabemu vremenu.

2017 … posameznik ne more verjeti, da v letu 2017 mineva 20 let obstoja skupine Analena. Izida albuma Carbon Based se spomnim kot bi bilo včeraj. Kipeče melodije v objemu spevnih vokalov in kričečih segmentov nikoli ne bom pozabil, saj mi je skupina, kot tudi njihovi albumi v času odraščanja večkrat ''kradla'' čas, naj si bo na t. i. 'discmanu pa celo na walkmanu.

Se pravi, 20 let od nastanka (isto leto kot Dickless Tracy – kakšno naključje) skupine se spodobi, da člani priredijo koncert, katerega bodo nostalgični privrženci, kot tudi mlajša publika zelo cenili oziroma, še več – pričakovano oboževali.

Torej, na precej deževen petek je oder Gromke na 20. rojstni dan Analene odprla avstrijska zasedba Hella Comet.

Omenjene zasedbe nisem poznal oz. ji tudi ob napovedi koncerta resnici na ljubo nisem posvetil niti sekunde časa. Ne, da ne bi hotel, ampak enostavno mi je šlo iz glave, po drugi strani pa sem imel priročen izgovor tipa »Zakaj pa ne bi uporabil elementa presenečenja, kaj me bo na koncertu čakalo?«

Hella Comet, avstrijski kvartet – sodeč po PR-sporočilu – igra post punk, s čimer se ne morem ravno strinjati. V dobrih 30 minutah so Hella Comet prikazali čut več skupin, karizmatično postopanje pevke na odru me je definitivno spomnilo na Bernay's Propaganda. Odsotno, ampak še vedno prisotno in v sklopu glasbe. Glasbeno so Hella Comet postregli z zvokom devetdesetih. Prisoten je večji delež Sonic Youth igranja, kot tudi pridih modernih skupin, kot sta npr. Brighter Arrows in pa seveda Analena.

Dobro odvit in razvit nastop, ki ni trajal ne predolgo ne prekratko.

Druga polovica večera pa je seveda pripadala slavljencem Analena. Odigrali so praktično vse klasike, kot so 108: Cedar Calling Dawn, Work In Progress, Spilt Milk, … skratka, skladbe, ki smo jih slišali skozi celotno njihovo kariero in se jih še vedno nismo naveličali.

Priznam, da to ni bil njihov najboljši nastop, ker se je tu pa tam kaj zalomilo (malenkosti), ampak navzočih to ni motilo.

V celoti je zadeva stekla vrhunsko. Dobra glasba, ki ji je posledično sledila dobra volja in precej dobro obiskan koncert – kljub slabemu vremenu.

Foto: Primož Kovačič

twitter facebook