recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

24. 1. 2020  Reportaža: 18 let smrdenja (Dirty Skunks turns 18!)  (17. 1. 2020, Orto Bar Ljubljana)
18 let organiziranja koncertov raznih oblik ekstremne glasbe ni mačji kašelj, tako da lahko na tem mestu Dirty Skunksom samo čestitamo.

Fotke: Hana Slapar (vse fotke imate v naši FB-galeriji)

Del reporta v angleščiniAzaziel

Originalno objavljeno tudi na Radiu Študent.

Verjetno vam bo vsakdo, ki je kadarkoli v življenju organiziral vsaj en koncert, rekel, da to ni mačji kašelj. V Sloveniji pa je to zaradi majhnosti trga, okostenele birokracije, organizacij, kot sta SAZAS in IPF in še zaradi marsičesa drugega kar precejšen zalogaj. Zato bi bilo prav, da v bistvu vsaki osebi ali kolektivu, ki se trudi na tem področju že več kot desetletje, iskreno čestitamo in smo vsak trenutek hvaležni, da take osebe in kolektivi obstajajo. In če vaša duša uživa v metalu, panku, hardcoru in še kakšnih žanrih vmes, potem bodite hvaležni, da obstajata Črt in Matej oziroma Vesela Dihurčka. Ki to počneta že 18 let in ki sta 18 svečk upihnila v petek, 17. januarja 2020 v Orto Baru v Ljubljani.

Ogledati si tak svojevrsten smrdljiv večer ni mala malica. Namreč, Dihurčka, ki se ničesar ne lotevata na pol, oziroma, ki slavita na način ''party hard'', sta zasedla cel Orto Bar in v vseh treh prostorih ponudila bogat aktualen nabor slovenskih metal, punk in HC zasedb – teh je bilo kar 18, njihovi nastopi pa so se pričeli ob 18.20 ter končali ob 1.00. Sprva ste lahko gledali vsak bend posebej, potem pa se je s poznejšimi večernimi urami stvar spremenila v pravi tour de force, saj so se prekrivali bendi, ki so istočasno igrali v največjem prostoru, Orto Hali, klasičnem prostoru, Orto Klubu, ali pa legendarnem prostoru, prvotnem – majhnem! – Orto Baru.

Mogoče bi bilo najlažje, če najdemo nek sistem predstavljanja tega izjemno živahnega, prijetnega in razprodanega večera, kjer ste lahko zagledali tako veterane scene, kot mlad in popolnoma zagnan živelj. In ne govorim samo o bendih – treba je poudariti tudi, da so se iz vse Slovenije pripeljali stari in mladi pripadniki in pripadnice publike. Scena je še kako živa, slovenska scena pa se tudi zna ''supportati'' več kot dovolj, vsaj sodeč po tem, kar smo lahko videli v Ortu. OK, zdaj pa nazaj k sistemu. Izbrali bomo najlažjo pot – predstavili bomo vsak prostor posebej. Začnimo v najbolj frišnem, čeprav že utečenem placu – Orto Hali.

V največjem prostoru Orto Bara se je vse začelo in že prvi bend, March of War, nadebudni melodični extreme metalci niso igrali samim sebi. Tako sem vsaj presodil po tem, ko mi je skozi gnečo v preddverju Orta uspelo videti konec njihovega špila. Kolikor vem, so mladeniči več kot aktivni in bo gotovo padla še kaka priložnost, tako da sem se s to tolažbo v srcu prepustil primorskim težkokategornikom Guattari, znotraj katerih sem prepoznal Jana, vokalista in kitarista odličnih Shiv. No, za razliko od Shiv se Guattari bolj nagibajo k res nizkim tonom, ki jih podpirajo težki bobnarski ritmi, zato bend v svojem mastnem gruvu spominja na Crowbar ali pa Gorefest v času plate Erase. Morda bi kitare lahko delovale za odstotek bolj špehasto, a so vseeno Guattari odžgali res dober in zagruvan set. Sledili so Maskardh, ki so življu RŠ-a precej znani kot nekdanji tekači Klubskega maratona, slovenski metal sceni pa kot eden tistih bendov, ki zna ustvarjati in igrati death metal 21. stoletja, ki združuje v sebi rušilno moč Gojire in občasno strunarsko tehniko kakšnih Gorguts – še posebej zaradi izstopajoče bas kitare. Živahni vokalist publiki ni dovolil niti sekundo miru, tako da je metalski živelj vsaj malo zadihal, ko so oder zasedli štajerski melodični hardkorovci Alo! Stari. Takrat so na svoj račun prišli vsi feni Elvis Jackson in podobnih bendov, zajebantski teksti in odlično povezovanje programa pa so lepo prišli do izraza ob res dobri muzikalnosti članov benda, ki se drugače kalijo tudi v drugih glasbenih projektih, npr. Happy Ol' McWeasel itd. Dejansko so v prime time terminu okrog 21. večerne ure res izpadli skorajda najjači bend večera.

Za njimi so oder zasedli slovenski odgovor na Meshuggah, Morywa (moriva), ki so iz koncerta v koncert boljši. Odziv folka je bil neverjeten, sam bend pa 'počasno in mastno' osvaja svet. Nato so oder zasedli izjemno dobri heavići, SkyEye, ki napovedujejo novo plato in so igrali celo dva nova komada, medtem ko so s starimi samo potrdili, zakaj so trenutno najboljši slovenski heavy metal band. Odlično! Sledili pa so še mračni Ištrijani, Malorshiga, ki so skorajda do vizualne podrobnosti in glasbenega tona natančno skopirali nastop, ki so ga izvedli 8. februarja lani na istem odru v sklopu Francetove kulturne ropotarnice. Kar seveda ne moti nikogar, porco dio!

Bendi v Orto Hali so torej bili blagoslovljeni z velikim odrom in še večjim avditorijem, a zvokovno sta bolj prednjačila Orto Klub in Orto Bar. Pa poglejmo, kaj vse nas je čakalo, če smo se nekajkrat povzpeli po stopnišču do Orto Kluba.

Zgornji oder so rojstnodnevno krstili štajerski deathcorovci Taste of Plague, ki trenutno še niso usklajeni glede odrskega imidža, a so zato več kot glasbeno usklajeni. In živi! Bend strelja iz vseh topov, ki jih premore, udarni so do amena, le vokalistu zmanjka še malo brutalne vokalne vzdržljivosti. Sledili so idrijski Agan s svojim melodičnim in zagruvanim death black metalom, ki je kar nekaj pripadnic prvih vrst spravil v headbanging. Bend je res žgal na polno in folk je to tudi začutil. Dodaja Azaziel: This band hardly needs an introduction in the Slovenian metal scene. The four piece band from Tolmin brings some good innovating melodic and atmospheric black death metal. Starting off with the song IZ GLOBIN, they set foot on the stage and got the crowd with them from the first moment they started playing. The songs NAD GORAMI VELIKIH, HOWLING WINDS (the only English song they have for the moment) and DO NEBA were hands down excellent, then they brought some new song and by this time the crowd was going wild, even a small mosh pit was appearing and headbangers were all around. Overall this show was surely worth seeing and a band to follow in the future.

Potem so ga na polno žgali melodični punk rockerji Diareja Eksploziv, ki so bili dobri, a so jih potem za malo malico pojedli zmešani Podgurci Hillbilly With The Chainsaw, ki so zamenjali zasedbo Multiball. No, hillbillyi so žgali brezkompromisno in vsak član je res prišel do izraza. Vrhunec hardcorovskih nastopov pa so predstavljali prekmurski Reach, ki so po mojem mnenju slovenska verzija Madball. Reach so res zelo dobri, njihove pesmi so razgibane, odziv folka pa je bil ena sama totalna norišnica in so definitivno na svetovnem nivoju. Za njimi so žgali še koroški death'n'rollovci Britof, ki so s svojim power trio pristopom in mastnim zvokom nagradili še vse tiste, ki jih ob 1.00 zjutraj niso bolele noge od norenja.

Največji izziv pa je bil ogledati si bende v Orto Klubu. Kot veste, gre za izjemno mali plac, za katerega mi še zdaj ni jasno, kako je v 90-ih gostil razne koncerte, saj je nekako velik kot dve podolgovati dnevni sobi. In običajno ni bil tak problem priti na posamezni nastop, temveč zapustiti prostor, kadar si videl, da se je čas že toliko premaknil, da te novinarska dolžnost preganja v kak drug del Orta. No in da bi bila stvar še bolj bizarna, so ta mini plac najprej zasedli The Canyon Observer, ki pa so pokazali, da kljub monolitni gigantski zvočni prezenci lahko sijejo tudi v malih prostorih. Nastop je bil živ in prekleto glasen! A je nora peterka pokazala, kako se znajde v vsaki situaciji, tako da so za njimi black metalci Grob imeli kar precejšen izziv. A jim je uspelo – tudi Grob so se izkazali s svojim pravovernim norveško zvenečim black metalom in novi kitarist je res dobra pridobitev. Dodaja Azaziel: Ah, the all famous GROB. Since recently they became a five piece band and with this said, you should really check them out and for the people that already know them, go and see them again in this line up.

Starting with an eerie guitar sound they started their occult ride into darkness taking everyone and everything with them. Songs like RAZKOL and THE HUNGER came into the set, in the smallest of stages of the Orto bar, the crowd was so packed and the band hardly had space to even move, but it was a show in the old style. Only the voice and the drums were amplified, all the rest of gear was set up on its own. This was a show of a lifetime to see in an old fashion style.

Za njimi so oder napadli Dust Collector, ki je navdušil s svojo izvrstno ritem sekcijo, seveda pa tudi ostala člana nista od muh, še posebej vokalist, ki je vizualno deloval kot miks med Layneom Stayleyem in Goranom Baretom – vsaj, kar se imidža, ne pa morebitne zadetosti tiče. Celoten bend vidno uživa v glasbi, ki jo ustvarja in je v malem placu res dominiral. Sledil je sonic doom duo, Chains, ki sta v Ortu tudi izdala svoj novi plošček, sam izid pa je pospremil kvalitetni doom ritual. Klub so energično razturili še Harry, potem pa je zabava trajala do zgodnjih jutranjih ur.

18 let organiziranja koncertov raznih oblik ekstremne glasbe ni mačji kašelj, tako da lahko na tem mestu Dirty Skunksom samo čestitamo.

twitter facebook