recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

14. 11. 2019  Reportaža: 15 obletnica G.U.B.  (9. 11. 2019, Gromka Metelkova Ljubljana)
15 let pankčine.

15 let.

Kdo bi si mislil, da bodo neki mulci, ki so začeli žagati ob koncu osnovne šole, vztrajali tako dolgo. No ja, v resnici lahko govorimo o dveh (nekdanjih) mulcih, bobnarju Emirju Kovačeviću in basistu in vokalistu Vladimirju Jovanoviću. Takrat sošolca, sta ustanovila bend, ki je, če uporabim atletsko prispodobo, začel v šprintu, preklopil na srednje proge in zdaj vztraja nekje pri teku na 10 km. Do maratona je pot sicer še dolga, vendar letošnje obiležje kaže, da so na zelo dobri poti.

Da nekoliko pojasnim prispodobo: v zgodnjih letih obstoja so se Gužva u Bajt kotalili skozi spremembe postave, brez stalnice (razen omenjenih dveh akterjev) na vidiku.  Ta pa se je pred kakimi 10 leti le začela oblikovati ter se končno ustalila, ko je Vladimir prevzel še vokal. Postava v tej obliki obstaja že približno polovico obstoja benda, kar sploh ni slabo. Tako kot postava se je skozi leta razvijala tudi glasba in bend je po začetnem bumu končno doživel novo renesanso, s pogostimi koncerti v sosednji Avstriji, turnejami po Češki in Nemčiji in seveda rednimi nastopi po Balkanu.

Koncert so odprli mladi upi gorenjskega punka Opran Možgan, katerih večino koncerta sem žal zamudil. Kljub vsemu pa lahko napišem nekaj besed, vsaj o glasbi omenjenih. Le ta je preprost hardcore punk s crustiš-grindiš vokalom, kar deluje kar ok. Stvar ima še precej prostora za razvoj, ki ga bodo fantje gotovo izkoristili, če ne v tem bendu, pa v drugem. Energija na odru definitivno je, le še uskladiti jo morajo.

Zdaj že ogreto publiko so nadalje pograbili stalni gostje Gromke in prijateljski bend, Grable. Tupa tupa mašina je od Dature prevzela štafetno palico tistega trboveljskega hc-punk benda, ki ga najdeš povsod (beri: so zelo aktivni). Četudi se sami niso strinjali s tem, je bil njihov nastop, kot vedno, odličen, kar je bilo videti tudi pod odrom. Obligatorna priredba GUB komada je z neustavljivim kickom, polnimi akordi ter nenazadnje vokalom Gorana Cestnika – Gorča izpadla res dobro in razvila se je norija, ki benda preprosto ni spustila z odra brez bisa.

Nazadnje pa slavljenci. Za petnajstko so nam pripravili prav poseben program, ki nas je popeljal skoraj do prvega koncerta v Mladinskem domu Nove Jarše. Žal le skoraj. Po kake pol ure baraže brez pavze so se zvrstile tri prijateljske prekinitve, del ene katerih sem bil na vokalu tudi sam. Nato pa so v retardirano-kronološkem redu oder zasedli skoraj vsi nekdanji člani, od zadnjega vokalista Martina Štruca, do najstarejšega (ki sta ga aktualna kitarista prvič spoznala), kitarista prve postave, Gregorja Berkopca – Brka. Na žalost pa ni uspelo še za koncert starejšemu Jasminu Pervaniću (prvemu vokalistu). Pa ob 20-letnici.

Vse skupaj je trajalo dobro uro in pol, po kateri se izmučeni člani niso bili sposobni odzvati klicem nenasitne publike, ki je pod odrom vzdrževala pravo razdejanje.

Koncertu je sledilo obujanje spominov, medsebojno spoznavanje scene zadnjih 15 let in rajanje na punk, ska ter sorodne komade izpod prstov DJane Skabine.

Pozitivno vzdušje je za trenutek skazil le pretep, ki se je začel in končal s pivom v roki. Tudi to je del scene.

twitter facebook