recenzije

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

banner
banner

reportaža

21. 11. 2011  Prevlada mraza in finskih melodij  (18. 11. 2011, Gala Hala Metelkova Ljubljana)
Pisal se je petek zvečer, ves dan je v Ljubljani bilo okoli 0 stopinj celzija, sonce pa je bilo vidno zgolj na ozadjih naših računalnikov ...

Mesec november je postregel kar z dvema večjima skupinama, ki poudarjajo melodično stran ob death metal ritmih. V začetku novembra so udarili Dark Tranquillity na Neckbreakers Ball, čez dva tedna pa še Amon Amarth. In ko si je poslušalec komaj odpočil vratne mišice, je bil na sporedu še en paket skupin, tokrat finskih. Vrnili so se Insomnium kot headlinerji z Before the Dawn ter MyGrain.

Pisal se je petek zvečer, cel dan je v Ljubljani bilo okoli 0 stopinj celzija, sonce pa je bilo vidno zgolj na ozadjih naših računalnikov (z izjemo našega urednika, ki ima za ozadja le Playboy zajčice – Dejansko ni tako daleč od resnice. - Urednik). Dobra stran vsega tega je bilo, da se je v dvorani Gale hale na Metelkovi odvijal prav koncert Insomnium, ki je bil prijetno napolnjen, verjetno že zaradi mrazu zunaj.

Prvi so na oder okoli pol devetih stopili MyGrain, ki preigravajo nekakšen miks thrash in death metala. Skupina je navdušila s prijetnim energičnim nastopom, spretnimi kitarskimi prijemi ter hitro ritem sekcijo. Zmotile so edino klaviature, ki so zvenele nekam kičasto in niso pasale v takšen stil glasbe. Včasih se človek res vpraša, zakaj dodajajo takšne okraske. Sicer pa gre še za mlad bend in se zelo verjetno še malo iščejo.

Za MyGrain so oder zavzeli Before the Dawn, ki so v zadnjem letu krepko spremenili stil, kljub temu da so postali precej prepoznavni z bolj gothic predeli, ki so vključevali spevni melanholični vokal. BtD so se na preteklost krepko požvižgali, zato so igrali le skladbe, ki so udarne in brez čistih vokalov. Tudi melanholični pridih je dokaj izostal, namreč po parih novih skladbah se je pokazalo, da bo skupina dala poudarek na šus po vzoru At The Gates, zgodnjih In Flames ter Dissection. Še vedno sta nonstop prisotni dve kitarski liniji, a precej hitreje. Bobnar je v eni skladbi postregel z lepo mero blast beatov. Torej, nič več starih, počasnih BtD, ampak le šus.

Preostali so le še Insomnium (foto: Nina Grad - Rockline.si), ki so promovirali zadnji album One For Sorrow. Obenem so Insomnium tudi prvič nastopili kot headlinerji, zato so imeli kar 90 minut programa, poudarek pa je bil na vseh albumih. Po intru Inertia je skupina udarila z novim hitom Through the Shadows, ki se žal ni slišal najbolje napram zvoku Before the Dawn. Insomnium niso stopnjevali napetosti, temveč so ves čas ponujali raznolikost izboru s hitrejšimi skladbami ter počasnejšimi, ki imajo bolj otožen priokus. Verjetno skupina ni mogla ustreči vsake glasbene želje, so pa vseeno bili odigrani kakšni hiti, kot je nalezljivi Down With the Sun ter po zelo kratkem premoru še Mortal Share. S strani publike so bili Insomnium dobro sprejeti, migalo je kar nekaj udeleženih, s čimer se lahko potrdi, da naj se skupina še kdaj vrne.

Avtor:
twitter facebook