recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

reportaža

19. 9. 2016  Metaldays 2016 - uvodnik  (25. 7. 2016, Tolmin)
Zakaj se torej vsakič vračamo v Tolmin?

Uvodnik, ki ga ne smete prezreti

Metaldays je gotovo eden tistih festivalov, s katerim vas bo v tujini povezal vsak metalec/metalka, ki vas bo vprašal, od kod ste, in ki zna našteti vsaj nekaj velikih evropskih festivalov. Vsako leto navdušuje dejstvo, da prihajajo ljudje z vseh živih koncev našega planeta, da se bodisi vračajo zaradi tega, kar so doživeli v prejšnjih letih, bodisi prihajajo prvič, ker so jih navdušili prijatelji, fotografije, YouTube posnetki, članki in reportaže itd.

V zadnjih letih je pod imenom Metaldays tolminski festival za razliko od marsikaterega slovenskega še bolj uspešen, še bolj znan, še bolj pozitivna referenca ne samo v glavah metalcev, temveč tudi slovenske javnosti nasploh. To je drzna trditev, a si jo drznemo podkrepiti z dejstvom, da večkrat letno (člani Blaža Močnika) v Delu beremo o festu, omenjajo ga tudi razni drugi časopisi (internetni in tiskani), ob vsaki ediciji (že od časov Metalcampa) recimo kak POPTV postreže z video informacijami o tekočih dogodkih (tu je treba omeniti tudi Aritmijo na RTV SLO, ki vse bolj promovira alter sceno nasploh, znotraj nje pa tudi ekstremno sceno kot tako), že par mesecev pred festom v vseh živih časopisih najdete napovednike. Da seveda slovenskih alter medijev, kot so Paranoid, Rockline, Rockonnet, Hrupmag, FB-portali tipa SLOMetal, All Metalheads, Metalheads Slovenia, na koncu koncev tudi dotični webzine, ki ga pravkar prebirate, ne omenjamo.

Ne pozabimo niti samih slovenskih bendov, ki vsako leto tudi opravijo velik delež reklam itd.

In to je dobro in to omenjam predvsem zato, ker mi je všeč, da zadeva, kot je Metaldays, živi naprej. Ob vsem hajpu letos mi je bilo super videti, kako gladko so potekale zadeve. OK, priznam, da nisem slišal vseh pritožb na licu mesta (gotovo so bile, saj smo le ljudje!), sem pa prebral veliko vtisov predvsem na Metaldays FB-ju in lepo je bilo brati, kaj pišejo o festu predvsem tujci, ki tudi znajo velikokrat konstruktivno kritizirati napake, pomanjkljivosti in dajejo vse žive, predvsem pa realne predloge. Kul je tudi to, da ste letos na festu vsak dan lahko okrog 12:00 govorili z organizatorjem ali s kom iz osebja, če se prav spomnim, in na licu mesta dali kak svoj predlog.

Tega nisem zasledil nikjer drugje ever.

Da je festival v letu 2016 household name, je zakon. Da se na njem počutiš kot doma, pa sploh. Mislim, tak sproščenega vzdušja res ne zaslediš na vsakem koraku. OK, res je, da so padale pritožbe glede vremena, glede dejstva, da ni bilo nekih velikih headlinerjev, da ni bilo dovolj štantov, da je Tanšku iz Mist počila struna … Ampak po drugi strani je za vsako pritožbo padlo na tone nasmehov, pohval, veselih obrazov. Kljub dežju, kljub dejstvu, da še vedno obstajajo JBO in kljub temu, da karkoli molimo in žrtvujemo, ne bomo uzrli Maidnov tam – kljub vsemu temu je festival top in tudi ta edicija ni bila izjema.

Tri ali štiri tedne po samem festu se že veselimo 29. 11., ki nam bo postregel z 80 % potrjenih zasedb. Do zdaj so za naslednje leto že potrjeni Opeth, Bloodbath, Batushka, Doro, Visions Of Atlantis in še kdo. Vmes se nekateri že veselite novega zimskega bratca Metaldays festivala, imenovanega Winter Days Of Metal, prav tako pa smo nekaj dni nazaj dobili uradno novico o novem festivalu na Tolminskem, imenovanem MotörCity, ki bo zadovoljil ljubitelje bluesa, rocka itd., znotraj tega pa se vas gotovo najde tudi veliko metalcev in metalk, ki veste, kako dotična omenjena žanra pravzaprav živita in dihata v metal glasbi kot jo poznamo.

OK, trajalo je par tednov, a bolje pozno kot nikoli in prav pred razglasitvijo novega batcha bendov je zdaj idealni čas, da vas še enkrat spomnimo, zakaj bode Tolminsko tudi naslednji julij področje, na katerem boste zagotovo preživeli svoje počitnice ''the metal way''.

twitter facebook