recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

reportaža

5. 3. 2012  Krško Metal Attack  (18. 2. 2012, MC Krško)
Krško ... obožujem tvoje metal dogodke!

Pa ne zgolj zato, ker je koncertni plac Mc Čebelnjak od mojega stanovanja oddaljen 15 km max, ampak ker sem vedno, ampak res vedno zadovoljen s ponudbo, vzdušjem in bendi.

Tako, zdaj ko sem se priliznil organizatorju, lahko v miru pišem reportažo naprej. Krški večer ... februarja ... zakaj je tako dolgo trajalo, da napišem ta report? Enostavno - nisem našel besed. Da ne bom dolgovezil, koncert me je namreč izredno navdušil in že ob ogledu bendov sem med čupiranjem in dretjem iskal besede, kako bi vam, dragi bralec inu bralka, ponudil opis dogajanja.

Za en precej mrzel sobotni večer je Krško spet gostilo kar lepo število metalcev in ostalih. Včasih jih je več, včasih manj, a večinoma ravno prav. Po tipičnem večernem srečanju kovinarjev pred klubom (deri rdeče vino!!!), sem svoje čute usmeril v hrvaško zasedbo Eat Your Brains, ki se je za priložnost (pustna sobota) tudi maskirala. Pevec je bil oblečen v zapornika, majica z napisom ''Inmate'' pa je med domačo publiko prinesla še dodaten nasmešek (kdor ne razume, pač ne razume, a večina vas ve, na koga ali kaj ciljam, hehe). A na srečo to niso koncerti, kjer bi si ogledovali, kdo je lepši. Eat Your Brains so v naslednje dobre pol ure predstavili svoj za moje pojme izredno razgiban in svež material.

Pričakoval sem namreč nekakšen heavy metal napad v stilu pač lokalnih (slovenskih ali hrvaških) bolj znanih heavy bendov, dobil pa sem predstavo, ki je ob odličnem halfordovsko/ripperjevskem vokalu (ja, tip obvlada oba registra) spomnila predvsem na tiste predrzne bende, ki so heavy aspekt metala pomešali s funkyjevsko dinamiko in groovom. Ob tem pa tudi cel kup res odličnih glasbenikov, z izjemo po mojem mnenju nepotrebnega klaviaturista, ki je pod a) kvaril celoten vizualni aspekt benda s svojo vidno zdolgočasenostjo in pod b) bil itak neslišen. Dobra merica humorja članov je bila posledica precejšnje statičnosti publike, ki verjetno ni vedela, kakšne vtise naj si oblikuje, a zato je bend vse skupaj vzel kot en odličen večer, pa magari med samimi člani na odru. Zaigrali so nekaj nepotrebnih priredb - Keep On Rocking ... ter Breaking The Law, so pa navdušili s Trooperjem.

Za njimi so vse pohvale pobrali odlični in domači publiki znani speed metal manijaki Vigilance, ki so po zdaj že razvpitem intru Come To The Sabbath - Satan's There odprašili svoj jekleni repertoar. A s kakšno močjo ... Huronski kriki publike, ki je napol pela napol uničevala grla ob tekstih, so skorajda preglasili odlične vragolije kvarteta, v katerem pravzaprav blesti vsak glasbenik, od bobnarja prek obeh kitaristov do basista. Material iz EP-ja in prihajajoče plošče, odlična priredba Mercyful Fate in piskanje v ušesih - to je bilo to! Speed metal attack do jaja!!! In ne boste verjeli - to je bilo prvič, da sem jih videl po metal pikniku septembra lani v Škofji Loki.

Vrhunec čakanja so predstavljali domači Embrace The Violent, ki so prvič v zgodovini posavske trše scene zasedli oder s takšno močjo in suverenostjo, da je glava pekla od radosti. Kakšen death metal napad. Preden opišem glasbo, naj natipkam, da so se fantje ves večer kar krepko držali stran od prevelikih doz alkohola, zato njihov prvi nastop ni spominjal na kmečko veselico, prepojeno z bednimi forami, zanič igranjem in vtisom, da smo do konca čakali, da se zgolj še nasmejimo. Kvintet je predstavil svoje komade (z izjemo Phobie od Kreator) in to storil vrhunsko. Čeprav še zdaj nisem enoten, kateri stil fantje igrajo (na moje zgražanje so se označili  za ''melodični grind'', a na srečo to niti malo ni blizu temu), se nas je večina strinjala, da gre za malce modernejši ''twist'' h klasičnem death metalu. Kitarski napadi so se mešali s Kataklysm, Dismember in celo Necrophagio, boben je bil v bistvu kar precej zmeden na trenutke, a v večini primerov izjemno napadalen (zamislite prve ameriške brutal death bende ala Broken Hope in Insanity - delno, a vseeno), basist je bil kot Alex Webster s svojim štiriprstnim napadom, medtem ko je osrednji igralec bil frontman Mitja, ki izgleda in zveni kot medved. Njegov vokal bi najraje opisal kot Ronnija Olssona na prvi plati Vomitory. Z odmevom! Fantje, ki so by the way s seboj prinesli pijače in jedače, so svoj set morali odigrati parkrat, a so vsekakor pustili takšen vtis, da bo še čudovitega kruha iz te moke. Če se le ne skregajo med seboj ali kaj podobnega ... mladi, pa take fore.

Odličen dogodek, še posebej, če pomislim, da sem 24 ur pred tem uničeval vrat na Cannibal Corpse, Behemoth in Misery Index. Vsekakor je Krško spet bila odlična destinacija za metal! Deri!!!

twitter facebook