recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

25. 12. 2011  Blastbeati, falzet in starejši občani  (23. 12. 2011, Menza pri koritu Metelkova Ljubljana)
''Brez kakršnegakoli daljšega ovinkarjenja je moč postaviti trditev, da je tokratnja izvedba koncerta Napalim ti dedu bila mnogo uspešnejša od prejšnje.''

Brez kakršnegakoli daljšega ovinkarjenja je moč postaviti trditev, da je tokratnja izvedba koncerta Napalim ti dedu bila mnogo uspešnejša od prejšnje. To gre soditi po izbiri skupin, ki se želijo dokazati in to storijo s silovitim nastopom ter pravo mero jajc, zato sta tokrat v Menzi pri koritu bila zagotovljena nabito poln klub in čupanje na vseh koncih.

Mephistophelian so večer začeli v luči brutalnega death metala, ki je sicer predstavljal odstopanje od sledečih skupin, ki se krčevito držijo oldschool estetike, a jim to ni predstavljajo ovire pri navduševanju naraščajoče publike. Tehnično izdelan nastop skupine je oviral umazan, nejasen zvok, njihova glavna šibkost v live situaciji pa je narava glasbe same; Mephistophelian imajo še izjemno dolgo pot pred seboj, če želijo z nastopom in skladbami doseči žanrske heroje, četudi so z vidika tehnike praktično že tam.

Zaključna poved prejšnjega odstavka pa ne drži za Vigilance. Postojnski speed/heavy metal heroji so na koncertu dokazali, da se njihov material zlahka kosa s pravim angleškim heavy metalom stare šole, saj izjemno spevne harmonije, epska rifaža, polna udarnih akordov in besna ritem sekcija izzovejo nekontrolirano kričanje in čupanje; nenazadnje se od takšne glasbe le to pričakuje. Vigilance so občinstvo popeljali skozi grmeč prikaz avtorskih skladb z vmesno dobroto v obliki priredbe Mercyful Fate. Ritem sekcije skupine ne gre prehvaliti, bobnar Tine Kaluža na vsakem koncertu znova navduši in deluje na odru vse bolj in bolj domače. Pri frontmanu Jakobu bi sicer še vokalnega napredka bilo dobrodošlo, pri kitari pa je tokrat tudi malo zmanjkalo, a so se tehnične pomanjkljivosti v duhu večera hitro razblinile in bile pravzaprav pozabljene. Zapisano bolj strnjeno: Vigilance so novi up lokalne metal scene, v kratkem pa utegnejo navdušiti tudi underground manijake marsikje v tujini.

Sledili so hrvaški grinderji Krlja, ki so predstavljali zabaven in lahkomiseln most med Vigilance in Keller, obenem pa so poskrbeli za punk element večera, saj se je del publike takoj zagnal v pogo okoli sredinskega stebra Menze. Krlja v živo dejansko zvenijo bolj jasno brez basista, a so kljub temu ostali ''zadovoljivi'' - podobno kot pri Mephistophelian je njihov pogled na zvrst, katere so se lotili, preveč derivativen in vse prej kot unikaten, da bi predstavljal kakršenkoli presežek v primerjavi z ostalimi sodobnimi death metal, crust oz. grind bendi.

Kar Keller daje razpoznavnost pa presenetljivo niso rifi sami. Jasno je, da skupino v live okolju naprej potisne bobnanje Matjaža Winklerja. Tokrat je močna ritmična osnova skupine odlično izkoristila energijo, ki se je v publiki nabirala že prej in tako z izjemno silovitim thrasherskim drncem večer pripeljala do neuradnega konca. Basist Tilen Hudrap ter kitarist Aleš Jelovčan sta se kot člana že dokazala, torej sta se tudi tokrat (nepresenetljivo) dobro vključila v zvok skupine. Zadnji vrhunec večera je pomenila priredba Sepultura klasike ''Inner Self'', takoj zatem pa se je energija razpršila v afterparty, saj so E.N.D. bili tako slogovno izven konteksta, da niso uspeli ohraniti fokus večera. Na naslednjem Napalim ti dedu pa gre organizatorju dokazati, da tokratnja odlična izbira skupin ni bila le sreča, saj se pri nas očitno najde marsikaj primernejšega od Hellcats...

twitter facebook