recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

reportaža

29. 6. 2014  Atentat na vaša ušesa: založba Moonlee Records slavi 10 let!  (28. 6. 2014, Letni vrt Gala Hala Ljubljana)
Prvinsko surovo, a še vedno plesno ter kakovostno.

10 let simpatične limone

Pred 10 leti se je v Sloveniji pojavila izredno zanimiva limona, ki je nevednim poslušalcem ponudila glasbo, ki je širila obzorja marsikateremu glasbenemu entuziastu in mu ponujala tisti ''The Juice You Need'' (kopirano iz njihove bandcamp strani). Kot rečeno, od tega je sedaj 10 let in kot ste in smo predvidevali, temu na naše veselje še zdaleč ne bo konca.

Torej kolektiv Moonlee praznuje 10 let in seveda, kot se spodobi, je potrebno 10. rojstni dan praznovati v stilu – v dobri družbi, hrani in pijači, ki jo nenazadnje podkrepijo še skupine izpod okrilja založbe Moonlee.

TRUS!

Moonleejado so v znaku prijetnega večera in divje noči odprli slovenski trio TRUS!. Priznam, da sem mogoče malenkost pozabil oz. sem omenjeno glasbeno eksperimentiranje prepustil ženi, ki je konec koncev bolj v mirnejših vodah kot jaz, kar posledično lahko tretiram, kot napako, ker je zadeva precej zanimiva oz. izredno poslušljiva.

Njihov žanrski opis se glasi 45% Alter, 20% Garage, 17% Punk, 10% Synth, 8% Electro New Wave in s tem se tudi strinjam. Sicer tu pa tam bi kakšen procent zamenjal, ampak se ne bomo spuščali v detajle.

Njihov repertoar je bil celoten prvenec First Step, pri katerem so izstopale skladbe, kot so Whale Song, Askew, ….

Nastop ter ozvočenje super in brez kakšnih negativnih točk.

DEBELI PRECJEDNIK

Za slovenskim triom pa so na oder prišli meni bolj ''domači'' Debeli Precjednik. V primerjavi s TRUS! Bi rekel, da so ozvočeni malce šibkejši, ker se vokala ni kaj dobro slišalo, ampak tudi ta minus v celoti hitro potone v pozabo, ker smo se poleg glasbe večkrat tudi nasmejali pevcu in njegovim komentarjem, pri katerih si je večkrat privoščil ''šefa'' Moonlee Records - Mirana Rusjana, kot se nam je tudi zahvaljeval za Mercator (če še niste dognali, gre za hrvaško skupino).

Ob desetletnici Moonleeja in dvajsetletnici njihovega obstoja je njihov repertoar vseboval večji delež kasnejših izdaj – kar je meni precej ugajalo, ker moram priznati, da sta mi zadnji dve izdaji (Through The EyesOf The Innocent – 2006, Bruto Slavo/VBK – 2012) precej boljši, kot njihova prva dela, mogoče zaradi bolje dodelanih skladb ali pa zaradi tega, ker so takrat pristali na založbi Moonlee (''lezem v rit'').

Za najbolj izstopajočo skladbo lahko rečem, da je bila Puška Ne Ubija Ljude – ker se vmeša melodičen HC s punk rockom in je polna naelektrene jeze ter nalezljivih melodij.

Po drugi strani je pa res, da sem si želel oz. po tiho upal, da bodo igrali Bottle In The Mouth ter Brave Souls – kar seveda niso in sem imel mogoče malce grenkega priokusa zaradi tega, ampak nič ne de, bilo je fenomenalno tudi brez teh dveh skladb.

REPETITOR

V nadaljevanju pa so za kaotično garažno igranje poskrbeli srbski Repetitor. Ne vem, koliko ste seznanjeni z omenjeno skupino, ker mladi trio je nekaj posebnega in bi vam pred branjem svetoval, da si poslušate album Dobrodošli na Okean.

Glasbeno se zadeva vrti okoli garažnega rocka pomešanega z kančkom post punka ter grunga. Je recimo nekaj takega, kot bi Nirvana igrali skladbe Sonic Youth in bi Kurt Cobain prepeval v srbohrvaškem jeziku.

Izbor skladb je seveda vključeval največji delež iz albuma Dobrodošli na Okean letnika 2012, kar osebno sem tudi nekako pričakoval in mi je po resnici povedano tudi ugajalo, kajti prvenec Sve Što Vidim je Prvi Put mi je precej neznan oz. se ga nisem naposlušal.

Posebnost nastopa zasedbe Repetitor je tista aura, ki obkroža celotno skupino še posebej pevca Borisa, ki deluje, kot Kurt Cobain v mlajših letih, ki je pravkar predoziral od glasbenega heroina.

Prvinsko surovo, a še vedno plesno ter kakovostno.

LUNAR

Po treh skupinah, ki so se odvrtele na vrtu pa se je zadeva preselila v notranje prostore malce zatohlega, a še vedno priljubljenega prostora Gala Hala, in sicer s skupino Lunar.

Lunar pri meni osebno nosijo nekakšno posebnost, so skupina, ki mi je poleg skupine Mogwai predstavila žanr post rock, ki ga gojim sedaj že nekaj časa.

Torej njihov nastop se je za razliko od predhodnikov odvijal v notranjih prostorih, kjer so hitro začeli v nežno ambientalnih melodijah brez vokalov. Nastop me je zaradi projekcije, katera se je odvijala za skupino, spomnil na Thisquietarmy, le da je bila zadeva glasbeno bolj umirjena in prijetna. Glasbeno precej dovršeno in skupaj z omenjeno projekcijo popolno. Ne vem, kaj sploh lahko komentiram. Od vseh pozitivnih točk pa me je mogoče zmotila le kruta resnica o približno 30-minutnem nastopu, ker sem konec koncev le pričakoval daljši nastop – žal tega nisem doživel, ampak vseeno super.

KLEEMAR

Za zaključno dejanje pa lahko rečem……na žalost nič, ker priznam nisem bil prisoten pri njegovem nastopu in se opravičujem (precej neprofesionalno - vem).

Limona se bo vrnila

V kompletu lahko rečem, da je Moonleejada ponovno izpolnila vse svoje obljube in nam prinesla kakovostne skupine, kot je bilo to tudi napovedano. Hvala celotni zasedbi založbe Moonlee za ponovno koncertno perfekcijo.

twitter facebook