recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

19. 2. 2012  Žajblovanje ali kako je Zavrl postal letalo.  (18. 2. 2012, Trainstation Squat Kranj)
Bil je lep pustni večer. Sonce je zašlo za Šmarjetno goro in v njeni senci se je začela zbirati horda dolgolascev vseh starosti. Od 14-letnih pa tja do 40 in več. Razlog za koncert je bil jasen – Boštjan Zavrl je dopolnil žlahtnih 40 let. Kot se spodobi, smo obeležje zalili z žlahtno kapljico vsem znanega in visoko cenjenega zeliščnega zvarka – Zavrlov'ga žajblja. Žajbelj, obetajoča mešanica bendov in veliko znanih obrazov je napovedovalo super dogodek.

Že pred začetkom koncerta je bilo jasno, da bo obisk dober in Trainstation Squat se je res napolnil z metal navdušenci.  Nekoliko nižje temperature so poskrbele, da je imela že prva skupina veliko občinstva, kar ni ravno v slovenski navadi. In Armaroth so si publiko tudi res zaslužili. Slovenski Cannibal Corpse so nam postregli super dozo brutalnega death metala, brez odvečnega kompliciranja. Cupa –cupa ritmi, kul rifi in močen vokal so publiko očitno navdušili, saj toliko čupanja na takih koncertih že dolgo nismo videli. Armaroth so v zadnjem času zelo napredovali. Če je bil vokal včasih šibka točka te skupine, je bil včeraj njihovo najmočnejše orožje. Tudi inštrumentalno so pokazali veliko, vse do tehničnih težav enega od kitaristov. Po menjavi kitare je bilo nekaj očitnih kiksov, opaznih predvsem pri odigranih priredbah.  Nastop je bil sicer suveren, energija je bila prava, člani so se premikali po odru, pod njim pa je metal podmladek pokazal kaj je mosh. Le nagovori pevca med komadi so nekoliko šepali. S kilometrino pa bodo gotovo izboljšali tudi to. Bend sigurno dela v smeri, da postanejo eni boljših pri nas.

Za Armaroth so oder prevzeli koroški Scepsis, ki pa včeraj niso bili ravno koroški. Presenetili so nas z nekoliko spremenjeno postavo. Po daljši odrski odsotnosti je bobne zavzel Lenart, vokal in bas je kot vedno obvladoval Tilen – vmes je sicer zgrabil tudi kitaro, in to prekleto dobro. Najbolj razgibano je bilo pri kitaristih, ki so se menjali skoraj z vsakim komadom. Največ navdušenja je požel 14-letni Otmar, ki je med suverenim soliranjem imel čas tudi pomežikniti publiki. Če stoji prihodnost na mladih, bo ta za slovensko metal sceno sigurno svetla. Scepsis so nam postregli z njihovim standardnim nastopom – samozavestno in dobro. Treba je omeniti še presenečenje, ki so ga pripravili slavljencu – stage dive, pri katerem ga je publika ponesla čez dvorano.

Dober  koncert so kronali še fotri slovenskega thrasha – Sarcasm. Zavrlu v čast so pokazali nadpovprečen nastop, kar se je odražalo tudi na dobro razpoloženi publiki. Družno petje njihovih komadov in slemanje je bilo stalno prisotno. Naredili so pravi žur, ki so ga začinili z nekaj priredbami metal himn. Dogodku primerno so prilagodili refren svojega hita Dej mi Sarcasm. Po prostoru se je namesto »Sarcasm« razlegal »Zavrl«. Gospodje so pokazali, da še niso za staro šaro, saj so od sebe dali več, kot marsikatera pol mlajša skupina.

Dober zvok, dobra glasba in dobro pivo (za katerega je poskrbel Hellmaster) so poskrbeli za enega boljših dogodkov v zadnjem času, sploh v Kranju (razen seveda DJ Svizca v Rondoju). Po koncertu smo se zabavali še ob diaprojekciji Zavrlovih fotografij iz časov, ko je še imel frizuro kot Don Johnson v Miami Vice. Hvala Zavrlu za super žurko in še na trikrat toliko!

Tekst in foto: Petra Jerina in Gregor Strugar

twitter facebook