recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

24. 2. 2013  Bernays Propaganda - Zabraneta Planeta  (Moonlee Records, 2013)
Zabraneta Planeta ni sedaj vrhunec kariere, no kaj pa govorim…. V bistvu je zadeva pri Bernays Propaganda precej težka. Prvenec je kot pri 80 % vseh skupin nekako najboljši, a hkrati je album št. 2 My Personal Holiday prav tako dober in seveda zadevo otežuje tudi Zabraneta Planeta, kateri pa se skozi skladbe prav tako prebije na sam vrh. In rezultat? Kot ste sami dognali, gre za odličen album pri katerem ne boste obžalovali poslušanja.

Od založbe Moonlee sem letos v težkem pričakovanju izdaj dveh skupin. Ena izmed njih je prihajajoči album skupine Nikki Louder, katere album bo izšel marca.

Drugi album pa je definitivno Zabraneta Planeta makedonskih Bernays Propaganda, ki pa je ravnokar tudi izšel.

Seveda bodo na Moonlee izdali še ostale dobrote, ampak trenutno sem najbolj ogret za omenjeni dve.

Album št. 3 oz. nadaljevanje, kjer so se makedonski upi nehali.

Po Happiness Machines (2009) ter My Personal Holiday (2010) sem na prvi pogled malce skeptičen. Gre za dobro skupino, ki nam je, kot že navedeno , ponudila dva albuma, katera sta naredila ogromen pečat pri mnogih od nas in seveda je dvom, kot pri mnogih drugih skupinah, prisoten.

Kaj sploh lahko pričakovati?

Kaj v bistvu lahko še naredijo novega?

Kako naj sprejmem nov album?

In kot v več primerih….

…umirjeno.

Skratka… 9 novih skladb in 9 novih zgodb ter upanj.

Prva zgodba imenovana Pogrešno Zname nam ponudi dober melodičen uvod in takojšnjo asociacijo na XAXAXA (le zakaj?! – za tiste, ki ne vedo, beri na Moonlee strani člane skupine), počasno in Fugazi-obarvano preigravanje. Ne še takoj prepričljivo, ampak malenkost nalezljivo.

In ker ne gre za instrumentalno skupino, je tukaj pomembna tudi vokalna sposobnost pevke Kristine Gorovske.

In rezultat?

Tisti, ki skupino poznate in veste, kako se vokalno vse skupaj obrača, potem vam dodatna razlaga o tem ni potrebna, vokal je še vedno speven, a hkrati uporniški. Uporniški v smeri, da se čuti ideologija skladbe, besedil in vokal Gorovske združeno v eno, kar pa smo dojeli že pri prvencu Happiness Machines.

Čeprav je pri Pogrešno Zname vse na svojem mestu, me recimo še vedno vleče nazaj na My Personal Holiday.

Bližje vrhu pa gre že skladba št. 2 Makedonski Son, kjer je instrumentalno skladba bolj polna in bolj recimo spominja na predhodnike in seveda ponovno tudi na XAXAXA. Vokalno ne bom izgubljal besed, ker je vse tam, kjer mora biti in čisto po principu Bernays Propaganda.

Z vsako skladbo pa se skupina tudi vse bolj približuje predhodnikom. Npr. pri skladbi št. 7 Ordinary Toy smo praktično na samem vrhu oz. pri prvencu skupine Happiness Machines. Je še vedno post HC, ampak jo obdaja tisti post punk pridih, katerega smo se vsi nalezli pri simpatičnih makedoncih.

Za zaključek albuma pa nam četverec postreže še z Leb I Igri, kjer se igranje meša z indie/post HC ter nekakšnimi eksperimentalnimi norčijami. Tisti zaključni segment recimo, kjer zaslišimo saksofon mene osebno močno spominja na preigravanje Srečne Mladine. Dobro, ampak seveda ni za vsak dan, je pa lepo slišati malce drugačnosti v skladbah.

Zabraneta Planeta ni sedaj vrhunec kariere, no kaj pa govorim…. V bistvu je zadeva pri Bernays Propaganda precej težka.

Prvenec je kot pri 80 % vseh skupin nekako najboljši, a hkrati je album št. 2 My Personal Holiday prav tako dober in seveda zadevo otežuje tudi Zabraneta Planeta, kateri pa se skozi skladbe prav tako prebije na sam vrh.

In rezultat?

Kot ste sami dognali, gre za odličen album pri katerem ne boste obžalovali poslušanja.

twitter facebook