recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

recenzija

28. 4. 2013  Iron Reagan - Worse Than Dead  (A389 Recordings, 2013)
Že slišano, ampak nikoli odveč.

Ko sem prvič opazil ime Iron Reagan, mi je na pamet najprej prišla asociacija na neznan pank bend, ki bi ga po vsej verjetnosti izpustil, če…

… če se ne bi bolje pozanimal glede omenjene neznanke, ki pa v resnici skriva zaboj nerazodete skrivnosti in članov, ki bodo v nadaljevanju marsikoga presenetili.

Vprašanje:

Kdo ali kaj se skriva v zaboju?

V zaboju se skrivajo štirje osebki, ki so do sedaj v sklopu ekstremne glasbe že želi slavo z matičnimi in bivšimi matičnimi skupinami oz. drugače povedano: praktično gre za še eno ''super skupino'' v malem morju ''all star'' zasedb.

Končajmo z dolgovezenjem in položimo karte na mizo.

Kdo se skriva pod imenom Iron Reagan?

Nihče drug kot Tony Foresta na vokalu (Municipal Waste), Landphil Hall (Municipal Waste, Cannabis Corpse) na kitari, Paul Burnette (ex-Darkest Hour) na bas kitari ter Ryan Parrish (ex-Darkest Hour, ex-City of Caterpillar …) za bobni.

Srečni?

Predvidevam, da ste.

Zdaj se lahko premaknemo k žanru, ki ga skupina predstavlja. Od matičnih (in bivših matičnih skupin) se sliši recimo ogromen pridih thrash metala (tudi pri Darkest Hour), tako da – če gledamo procentualno - je thrash metal v vodstvu z npr. dobrih 50 %. Takoj za thrash metalom sledi crossover pri dobrih 20 %, prisotnih pa je še 30 % HC-ja stare šole (ker so vsi člani praktično že v letih in so odraščali ob poslušanju raznoraznih HC-punk skupin od Black Flag, Youth of Today ... dalje).

Najboljši opis bi bil ''bolj pankerska verzija Municipal Waste''.

Worse Than Dead je njihov prvenec (z izjemo demota iz 2011, ki ga ne obravnavajo kot uradno izjavo), tako da vam iskanje predhodnih izdaj ne bo delalo preglavic.

Album se kot jedrska ekpslozija z imenom Drop the Gun začne precej hitro in zveni znano. Ne glede na to, ali ste za Iron Reagan že slišali, ker ste poslušali demo, ali pa četudi do zdaj zadeve niste poznali, vas bo že prva sekunda spomnila na izdaje Municipal Waste. Foresta od ustaljenega vokala ne odstopa, inštrumentalne linije so tudi zelo podobne in kaj kmalu si lahko zamislite, da gre pri skladbi Drop the Gun za skrito skladbo albuma The Fatal Feast.

Nič presenetljivega.

Nadaljevanje albuma  (Slightly Out of Focus) pa nam postreže s čistim HC-punkom, ki močno povleče na recimo Minor Threat ter Youth of Today. Je hitro, dolgo dobrih 30 sekund in pa predvsem jezno. Omembe vreden pa je tukaj vokal. Je bolj osredotočen na recimo skupine, kot je Cut the Shit, kjer so močni kriki in hitri inštrumenti nujno zlo. Super!

Tretja skladba I Predict The Death Of Harold Camping (nelogičen naslov skladbe) pa se vrne nazaj na Municipal Waste tla, kjer nismo ravno priča hitrosti, ampak bolj pridejo do izraza kitarski prizvoki thrash metal žanra. Posebnosti nobene, ampak še vedno super.

Če mislite, da kakšnih sprememb na albumu ni, se motite.

Seveda dobimo ogromno humornih tem, ampak hkrati pa smo priča tudi realnemu političnemu stanju v Ameriki.

Ena izmed bolj ''resnih'' skladb je definitivno Cycle of Violence, kjer se bomo bolj osredotočali na besedila in vokal. Foresta se najbolj izkaže v svojem čaru in idoliziranju Gorilla Biscuits, kjer na ''punk'' način (se pravi, z dretjem) poslušalcem poskuša povedati nekaj o političnem stanju (sranju) in premoči v Ameriki, ki se nikoli ne bo končalo  (The Cycle Of Violence Will Never End …).

Že slišano, ampak nikoli odveč.

Prvenec Worse Than Dead je definitivno ena izmed svetlih točk letošnjega leta, je dober priboljšek za prihajajoče poletje, pri katerem poslušanje black metala ne bo ravno prišlo do izraza.

twitter facebook