recenzije

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

warkings

Reborn

gaerea

Unsettling Whispers

Challenger

Turned to Dust

Voidsphere

To Call / To Speak

Rammstein

Untitled

Fvneral Fvkk

Carnal Confessions

Korn

Nothing

banner
banner

recenzija

6. 12. 2011  VADER - Welcome To The Morbid Reich  (Nuclear Blast, 2011)
Kljub več kot 25-letnem obstoju Vader ne kažejo znakov starosti.

Gonilna sila Vader Piotr Wiwczarek je očitno želel spet opozoriti, da se vrača nazaj k svojim koreninam. Uporabil je star Vader logotip, sama naslovnica pa naj bi tudi spominjala na zgodnejše izdelke. Piotr naj bi opozoril na 21 let star demo Morbid Reich, ki je priznan kot eden najbolje prodajanih demotov v metalu (prodanih več kot 10 tisoč izvodov).

Glasbeno se pravzaprav Piotr ni vrnil 20 let nazaj, ko so Vader poleg death metala poudarjali tudi vrline thrash metala. Vader so ostali death metal, kot smo ga vajeni že od albuma De Profundis naprej, vendar so zvočno precej zmodernizirani in prisotne so celo občasne klaviature, kar podaja močnim kitaram morbidno atmosfero. Napram prejšnjemu izdelku Necropolis deluje Return to the Morbid Reich bolj dodelana in bolje sproducirana. Ravno tako se sliši napredek v bobnarju Pawełu Jaroszewicza, ki je svoje igranje (tehnika in hitrost) tako dodelal, da se ga lahko primerja s predhodnikoma Darayem in pokojnim Docom (RIP). Edino škoda, da Pawla v Vader ni več.

Piotr še vedno razumljivo poje s svojim hrapavim kruležem, občasno pa poseže tudi po kakšnem kriku. Raznolikost s tem albumom Vader dosežejo s tem, da je Piotr prepustil nekaj skladb drugemu kitaristu Mareku Pająku, tako da niso vse skladbe enolične s Piotrovimi šestnajstinkami in piskajočimi tremolo solažami.

Mogoče se je Piotr vrnil v korenine edino z besedili, ki jih je tokrat spisal sam brez pomoči kakšnih profesorjev angleščine. Kljub več kot 25-letnem obstoju Vader ne kažejo znakov starosti, resda je tu edini originalni član le Piotr, ampak toliko časa v tako ekstremni glasbi je le vredno spoštovanja.

Op.: Vader lahko vidite v živo 8. 12. 2011 skupaj z Gorgoroth v Menzi pri Koritu na Metelkovi v Ljubljani.

Avtor:
twitter facebook