recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

6. 11. 2019  Rammstein - Untitled  (Universal Music, 2019)
Rammstein se po desetih letih vračajo na glasbeno sceno še bolj udarni in ostri kot sicer.

Nemški industrial metalci Rammstein so potrebovali celo desetletje za izid novega, sedmega studijskega albuma. Tokrat brez naslova. Z minimalistično naslovnico, na kateri se nahaja vžigalica na belem ozadju. V tem času se je svet konkretno spremenil in to (pričakovano) na slabše; populistična politična gibanja doživljajo bliskovit vzpon, mediji so javnost s svojo senzacionalnostjo in melodramatičnostjo popolnoma poneumili, ljudje postajajo vse bolj histerični, nesočutni, nestrpni in agresivni drug do drugega itd. Z drugimi besedami; svet, v katerem se nahajamo, je za temačno in agresivno poetiko Rammstein postal neskončen vir navdiha.

In skupina je s svojim prvim singlom Deutschland dokazala, da ji navkljub letom ne zmanjkuje brezkompromisnosti, ostrosti in občutka za provokacijo. Deutschland je nekakšna (anti)himna domovini Rammsteinov, katere zgodovina je umazana od krvi, korupcije, pohlepa in mnogih oblik avtodestruktivnega obnašanja. Pesem s svojim prepletanjem temačnega industriala, elektronike in hard rocka, dopolnjenega s prepoznavno močnim vokalom Tilla Lindemanna, služi kot izvrsten uvod v ozračje preostalih desetih pesmi na albumu.

Plošča je tematsko zelo raznolika, spada pa med bolj družbeno kritične izdelke skupine. Pesmi obravnavajo tako verski fanatizem (Zeig Dich), posledice nasilne kolonizacije (Ausländer), banalizacije spolnih odnosov (Sex) pa vse do pretresljivega vsakdanjika prostitutka (Puppe). Kaj pa pesmi? Kar se tega tiče, si upam trditi, da Rammstein še nisem slišal v boljši formi in da se enako dobro znajde v agresivnih kot mirnejših trenutkih. Na tak način je tudi razdeljena plošča; prva polovica je bolj energična, udarna in strukturno nekompleksna, medtem ko je druga nekoliko počasnejša, vendar pa toliko bolj temačna, še posebej zaradi uporabe strašljivo zvenečih klaviatur, melanholično razpoloženih godal in barvitih elektronskih vložkov. Upam si reči, da je neimenovani album zasedbe Rammstein eden redkih izdelkov, kjer niti ena pesem ne zveni odveč in upravičiti svojo prisotnost. 

Rammstein so več kot upravičili svojo desetletje dolgo odsotnost in dokazali, da so z leti postali še močnejši in domiselnejši. 

Avtor: Vid Šteh
twitter facebook