recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

14. 7. 2016  Ensiferum - Two Decades of Greatest Sword Hits  (Spinefarm Records, 2016)
»Iskreno bi si želel, da bi Ensiferum svoje fane namesto z venčkom najboljših ob svoji dvajsetletnici delovanja 'počastili' z novo, dobrih pesmi polno in zanimivo ploščo«.

Ensiferum so svojo dvajsetletnico delovanja počastili z novo ploščo. Glasbeno ustvarjanje skupine sem vsaj z enim ušesom kar redno spremljal in pošteno povedano, Ensiferum mi kljub poplavi vsakovrstnih folk-ne vem kaj še-metal skupin, katera je tudi njih potisnila v prve vrste tovrstnih skupin, niso nikoli začeli presedati. Čemu je temu tako? Morda zato, ker so na EP-ju Dragonhearts pokazali, da znajo odlično odigrati tudi klasike kot je Into Hiding od velespoštovanih starost Amorphis. Morda zato, ker me njihova glasba nekoliko spominja na prvi dve plošči starih dobrih Mythotin ali zato, ker jih z začrtane poti igranja spevnega in širokim množicam poslušljivega pagan metala ni spravila skušnjava komercialne uspešnosti  alkoholiziranih ljubiteljev trolov, harmonike, pastirskih piščali, medice, vodke in skupinskega pijanskega bruhanja na veselicah.  

Two Decades of Greatest Sword Hits, že druga kompilacija, ki so jo izdali od nastanka skupine. Šlo naj bi za zbirko njihovih najboljših pesmi ali nekaj podobnega … Sam imam z 'venčki najboljših', ki jih zame pripravijo drugi, veliko težavo, namreč, z gotovostjo trdim, da ima vsak od nas vsaj malenkost drugačen okus in si zato posledično vsak svoj 'venček najljubših' predstavlja in postavi po svoje. O pesmih bom predstavil le opazko ali dve, glede na to, da se na plošči nahaja že znano in že slišano. Torej, pri pesmih From Afar in Twilight Tavern sem dobil občutek, da je spremljevalno moško petje nekoliko zadušeno, užival pa sem pri res dobri orkestralni izvedbi instrumentalne pesmi By the Dividing Stream. Ostalih variacij v naštetih in drugih pesmih nisem doživel kot tektonskih premikov na bolje ali na slabše.

Ni kaj, vedno rad slišim Twilight Tavern, Victory Song ali Iron, ampak … iskreno povedano, ta plošča po mojem mnenju nima nobene posebne vrednosti. Morda jo je bilo treba narediti, ker je bilo tako zapisano v pogodbi o sodelovanju; morda se je iskalo nov razlog za odhod na turnejo, ne da bi bilo treba v to vložiti veliko napora in aktivnosti kreativnih možganskih celic. Izhajajoč iz navedenega, bi si iskreno želel, da bi Ensiferum svoje fane namesto z venčkom najboljših ob svoji dvajsetletnici delovanja 'počastili' z novo, dobrih pesmi polno in zanimivo ploščo.

twitter facebook