recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

17. 4. 2020  Cemetarian - Tomb of Morbid Stench  (samozaložba, 2019)
Cemetarian je skupina, ki zvokovno povezuje švedski death metal s tistim zlim pristopom Incantation in sorodnih ameriških death metal bandov.

Ne bom ovinkaril, izdaja, o kateri pišem, ni za vsakogar. Demo Tomb of Morbid Stench je namenjen ljudem, ki jim je všeč stara šola death metala. Cemetarian je skupina, ki zvokovno povezuje švedski death metal s tistim zlim pristopom Incantation in sorodnih ameriških death metal bandov. Kdor pozna dotična imena, bo v Cemetarian gotovo slišal nekaj domačega in prijetnega, ostali poslušalci pa se utegnejo zgubiti v tem labirintu pravovernega starošolskega death metala.

S tem ne mislim, da Cemetarian igrajo kompleksno glasbo, ker je ne. A vsekakor na homogen in dodelan način kombinirajo prazgodovinsko udrihanje Sepulture pred prihodom Andreasa Kisserja z omenjenimi vplivi Incantation, zaznam tudi kratke poklone Autopsy in Necrovore, vse skupaj pa je zapakirano v surovo, a razločno produkcijo in opremljeno z zelo brnečo različico klasičnega kitarskega zvoka Boss HM-2.

Pristop ni izviren, ampak to tudi ni njegov namen. Vsekakor pa je po meri za tiste, ki jim je takšna glasba všeč. Pesmi so agresivne, odigrane zelo kakovostno, a posnetek obenem tudi »diha«. Moti me zgolj to, da vokal zveni, kot da je bil v studiu precej tih (kruljenje zveni malce odšepetano, a-la Beherit), nato pa pojačan do točke, ko je prenaglas, kar malce odvrne od temačne atmosfere posnetka.

Marsikoga derivativnost takšne glasbe utegne zmotiti, meni osebno ustreza, saj se ob poslušanju glasbe ne obremenjujem z dejstvom, kdo je kaj naredil prej, ampak poslušam z ušesi in iščem kakovost. Nivo je tukaj dovolj visok, da rade volje prisluhnem temu demo posnetku in si zraven brez težav predstavljam Cemetarian, kako igrajo v živo v istem klubu ali festivalu kot kaka ustaljena imena starošolskega death metala. Če pesmim v prihodnosti dodajo malce več razgibanosti (več različnih beatov na bobnih, saj trenutno prevladuje blast; več različnih vrst riffa; spremembe v dinamiki...), lahko Cemetarian postrežejo z enim boljših death metal prvencev zadnjih let.

twitter facebook