recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

23. 3. 2012  Fallujah - The Harvest Wombs  (Unique Leader Records, 2012)
Resda ekstremne skupine z leti ne dobijo neke pretirane prepoznavnosti, a pri vseh teh ekstremnežih se pokaže kakšna posebnost, in to velja tudi za Fallujah.

Kaj vse prinesejo ameriški metal trendi, je včasih že prav abotno. Vendar se kakšne kombinacije posrečijo, dokler se jih ne začnejo posluževati še drugi bendi in se potem vse množijo kot gobe po dežju. V zadnjih letih se je v ZDA rodilo ogromno tehničnih skupin ter celo nekaj modernih black metal skupin.

Pri Fallujah, ki so dobili ime po iraškem mestu, ki ga je obstreljevala ameriška vojska, se že v prvi skladbi Alpha Incipent pojavijo black metalske kitare s klaviatursko podlago. V kolikor sprva deluje, da gre spet za neki klišejški black metal vložek, se skladba naenkrat prelevi v moderno brutalno tehnično riffanje in zahtevno soliranje, kar se recimo kaže pri raznih The Faceless in Decrepit Birth. Pogosto je prisotna še spremljevalna melodija, kar je znak domišljenega dela dveh kitar. Obenem pa s temi dvoglasji skupina ustvarja zanimivo, misteriozno atmosfero. Skladbe delujejo dodelane in menjavanje med death in black metalom deluje smiselno. Verjetno bi poslušalci black metalu skupini očitali preveč moderen zvok, kar je kontradiktorno staremu black metalu. Če se ozrem na prvi EP skupine, Leper Colony, jim moram priznati ogromen napredek, namreč na tem EP-ju je skupina preigravala monoton deathcore, ki ga je možno slišati več ali manj povsod.

Fallujah niso naredili nekega presežka, vendar so ob vsem deathcoru prinesli malo svežine. Čas bo povedal, če so Fallujah obetavna skupina. Resda ekstremne skupine z leti ne dobijo neke pretirane prepoznavnosti, a pri vseh teh ekstremnežih se pokaže kakšna posebnost, in to velja tudi za Fallujah.

twitter facebook