recenzije

The Canyon Observer

NØLL

Within Destruction

D E A T H W I S H

AmenRa

VI

Carpenter Brut

Leather Teeth

Watain

Trident Wolf Eclipse

Vasko Atanasoski

Pazi kuče

The Stone

Teatar Apsurda

Brujači

Ladanje

Panikk

Discarded Existence

Stuntman

The Scourge (7'' Flexi EP)

Morbid Angel

Kingdoms Disdained

Midnight

Sweet Death and Ecstasy

All Pigs Must Die

Hostage Animal

Dying Fetus

Wrong One To Fuck With

Neocaesar

11:11

Venom Inc.

Ave

Paradise Lost

Medusa

Več izvajalcev

Split

banner
banner

recenzija

18. 4. 2017  Nightbringer - Terra Damnata  (Season Of Mist, 2017)
Vsekakor ne gre za glasbo, ki bi delovala na prvi posluh.

Nightbringer se vračajo z novim albumom Terra Damnata. Po pravici je to zame prijetno presenečenje; skupina je v preteklosti plošče izdajala še bolj redno, a sem po Ego Dominus Tuus vseeno pričakoval, da si bodo vzeli trenutek za oddih in dlje premislili o svojem naslednjem koraku.

Kljub temu ni govora o tem, da bi ploščo Terra Damnata označil za nedozorel izdelek. Produkcijsko je album še boljši od dobro zvenečega, a nekoliko klikastega predhodnika; uvodni udarec skladbe As Wolves Amongst Ruins je hiter, sunkovit in takoj predstavi celotno težo plošče v prvih nekaj sekundah. Jasno je, da so Nightbringer nadaljevali v duhu emperorovskega black metala, a pri tem, da je tokrat več atmosferičnih učinkov. Vzdušje je še bolj esoterično, odmev je vseprisoten.

Skladbe so torej manj grobe in kričeče kot na plošči Hierophany of the Open Grave, vsekakor pa ne gre za glasbo, ki bi delovala na prvi posluh. Prva tretjina plošče temelji na hitrih blastbeatih in piskajočih melodijah, ki poslušalcu niso vedno najprijetnejše. S prelepim, naravnost sapo jemajočim uvodom v skladbo Let Silence be His Sacred Name pa album dodatno pridobi na vzdušnosti, obenem pa postane bolj razgiban. Sledi mojstrovina plošče Inheritor of a Dying World, ki s srednjim tempom in naravnost izprijenimi melodijami ustvari neponovljivo vzdušje in nato še Lamp of Inverse Light, ki s sampli govora v ozadju ter neverjetnimi melodijami še dodatno dvigne nivo plošče, ne manjka niti klaviatur. Slednje bi me sicer utegnilo zmotiti, a Nightbringer znajo tradicionalna rockovska glasbila uvrstiti ob klaviature, tako da se vse zlije v koherentno celoto. Marsikatera black metal skupina tu pogrne po celi črti, saj klaviature „namala“ na preostalo glasbo.

Kot šibkejšo točko bi omenil le, da bi skupina aranžmajsko lahko bolj dodelala skladbe, saj je razgibanost materiala še vedno na dokaj osnovni ravni; spremembe med deli so včasih skokovite, včasih pa komaj opazne, preveč je tudi uporabe tehnike „fade“, ko se glasba postopoma tiša oz. pojačuje (naštel sem najmanj trikrat na plošči z osmimi komadi). Pa vendar gre za močan album in enega bolj vzdušnih v svetu black metala. Slednji dosežek nikakor ne bi toliko pomenil, če ne bi poudaril, da so Nightbringer razvili svoj melos in je njihovo vzdušje prav zares edinstveno. Terra Damnata je dober album, seveda pa upam, da Nightbringer ne bodo počivali na lovorikah ter ga bodo v prihodnosti tudi nadgradili.

twitter facebook