recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

recenzija

25. 6. 2012  XAXAXA - Tango Revolucioner  (Moonlee Records, 2011)
Magičen plošček Tango Revolucioner je praktično namenjen vsem: mladini, da se zavejo, kako se je glasba delala v času, ko je bila beseda ''breakdown'' še v popolni megli in pa starejšim, da se spomnijo pobrisati prah iz plošč/CD-jev/kaset, … in si brez sramu lahko ponovno pustijo zrasti brado.

Za vse tiste mlade, ki se pred srednjo šolo hvalijo, da poslušajo kitajsko skupino, ki jo poznajo samo oni in se izgovori čačača, je napočil čas, da pride resnica na dan ter se soočijo z dejstvom, da tole ni kitajska skupina in prav tako se ne izgovori čačača. Gre za brate iz bivše Juge, kar pa resnico o imenu takoj spremeni in iz tistega čačača pride pravzaprav HAHAHA (XAXAXA v cirilici). XAXAXA seveda niso iz Kitajske, ampak iz Makedonije in so vam/nam znani, saj so člani prav tako aktivni v Bernay's Propaganda.

V čem je razlika med XAXAXA in Bernay's Propaganda, boste ugotovili tako, da se pozanimate sami in si obe skupini zavrtite, tako da se ne bomo vrteli v krogu, kaj komu najbolj diši.

Skratka, osebno je po mojem mnenju Tango Revolucioner najbolj podoben skupinam iz 80-ih žanra post HC/indie/post punk/… in je mogoče najbližje skupini Rites of Spring, oz. kakor je gospod Moonlee tudi sam povedal, Hüsker Dü. Res je, da bi bilo obe skupini nesmiselno kopirati, ampak poslušalec mora gledati iz stališča kvalitete in statusa skupin, saj sta obe kultni, obe imata svoj stil preigravanja in ne glede na ''simple'' igranje inštrumentov, je vse skupaj precej težko kopirati. Pa da ne bo pomote - XAXAXA v tem primeru ne kopirajo npr. Rites of Spring, ampak se poskušajo nekako najbolj približati njim in tako preteklost približati novodobni mladini.

Tango Revolucioner je na trenutke agresiven, a hkrati melodičen (verjetno sem edini, ki sem na trenutke slišal Still Life) in potem čisto odsoten, v dobrem pomenu besede. Čeprav glasbeno gledano Tango Revolucioner ni nekakšen vrhunec ali pa nekaj povsem novega in za kar bi poslušalec rekel, da tega še ni slišal. Je pa res, da so na vrhuncu besedila (tisti, ki vam južni jeziki ne grejo, si hitro vzemite slovar v roke), kajti dotikajo se vsega, česar se ostale skupine bolj poredko. Seveda je kanček politike vključen (o tem, kako vodje države zatirajo mladino in njihov razvoj, kar je trenutno povsem res), bolj ali manj pa izstopajo menjave generacij, recimo malo nostalgije in primerjava, kako je bilo in kako je sedaj, … skratka, povsem jasna in razločna besedila.

Magičen plošček Tango Revolucioner je praktično namenjen vsem: mladini, da se zavedajo, kako se je glasba delala v času, ko je bila beseda ''breakdown'' še v popolni megli in pa starejšim, da se spomnijo pobrisati prah iz plošč/CD-jev/kaset, … in si brez sramu lahko ponovno pustijo zrasti brado.

twitter facebook