recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

9. 12. 2012  Another Mistake & Overlooked - Split  (Twelve Gauge Records, 2012)
Če želite slišati pravi HC, je tale split ravno prav, ker dvomim, da boste kje drugje dobili 10 minut čiste kvalitete.

Ponovno vam na enem albumu predstavljamo dve skupini, in tokrat so moči združili Another Mistake ter Overlooked. Kdo so Another Mistake ter Overlooked?  Nekateri, ampak res nekateri, zadevo poznate in ste obe skupini že poslušali, ostali pa, kot po navadi, pri takšnih zadevah tavate v temi in vam ni prav nič jasno (ali pa vas niti ne zanima).

Torej če se najprej ustavimo pri Another Mistake, kateri prihajajo iz Louisevilla, Amerika in preigravajo jezno obarvan HC po načelu American Nightmare, Over My Dead Body, Where Eagles Dare,…. skratka skupine, ki so osnovane po načelih HC skupin iz 80-ih.

V svojih 2 oz. 3 letih delovanja so za seboj pustili Life's Noose (demo) iz leta 2010, Lies for Lust iz 2011 ter split izdelek z Out of Time ter Focused Minds leta 2011.

Na drugi strani pa imamo sinove North Caroline Overlooked, ki pa so korak bližje agresiji kot predhodna skupina Another Mistake. Če so se Another Mistake nekako osredotočali na skupine, kot so American Nightmare, se Overlooked bolj osredotočajo na Bostonske skupine, kot so Think I Care in podobnimi.

In prav tako kot Another Mistake so tudi Overlooked za seboj pustili nekaj izredno poslušljivih kreacij (Nothing Is Sacred iz 2010, The Hangover Sessions iz 2011 in pa single iz 2011 imenovan Someday Never Comes), katere so okrasile podzemno HC sceno.

In kar je bilo potrebno narediti, so naredili, in to je skupni izdelek za popestritev diskografije obeh skupin.

Na split albumu se nahaja 6 skladb, na katerem si vsaka od skupin deli po 3, in za začetni uvod najprej poskrbijo Another Mistake s skladbo Stuck In My Ways.

Že pri samem uvodu nam Stuck In My Ways fantje postrežejo s preigravanjem HC na princip American Nightmare le, da je zadeva malce bolj umazana. Umazana v smislu, da bolj hrešči in je bolj podobna skupinam iz 80-ih, npr. če bi mešali že prej omenjene American Nightmare ter Black Flag, bi dobili Stuck In My Ways.

 Precej poslušljivo, ampak še vedno mogoče malce premalo za takojšnjo zadovoljstvo.

Za popravek pa se zadeva nadaljuje s priredbo skupine Written Off, imenovano Proof. Je povsem identična originalu, razen mogoče kot pri prvi skladbi, bolj robustna oz. bolj ''raw'' in upam si reči boljša od uvodne. V tem primeru bolj težko razložim zakaj, mogoče ker so vložili nekaj svojega in pride bolj do izraza, kot pri Written Off, ampak seveda kakor za koga.

Vrhunec skupine Another Mistake pa se pokaže pri Up and Over. Prekleto jezno in ''jebeno'' težko.

Predstavljajte si igranje Sabertooth Zombie na stereoidih, ki pevca proti koncu čisto raztrga in bobnarja prav tako. Kot bi pred skladbo vzel neomenjeno količino droge in bi ga na polovici skladbe prijelo in se mu ''trgalo'' vse do konca, a hkrati je to drogo ponudil še bobnarju (ostali člani so se drogi odrekli) in zadeva je jasna.

Po treh skladbah Another Mistake pa pridejo na vrsto Overlooked. Kar mi je všeč pri omenjeni skupini, je tisti pridih vseh HC skupin, ki se držijo načel hitrega in kvalitetnega igranja (se pravi ne kar nekaj in brez kakršnegakoli cilja).

Že od samega začetka njihove prve skladbe Past or Present je zadeva ''straight to the Point'', poleg vsega pa je hitra in moram priznati boljša od Another Mistake. Poleg instrumentalnega zadovoljstva pa svoje naredijo še besedila na nivoju in realnih tem.

Za Past or Present pa nas dobesedno doleti Fence Walker oz. po mojem okusu najboljša skladba na albumu.  Instrumentalno je hitra in takšna kot se od HC skupine pričakuje, vokalno pa mi je všeč, ker se kriki vlijejo v jezno govorjenje in obratno. Nekatere bo celo spomnila na slovenske predstavnike HC glasbe Final Apporach.

Za dober zaključek albuma pa nam Overlooked postrežejo še z Means To An End. Tukaj je zadeva mogoče malce drugačna od predhodnika, fantje ne gradijo na hitrosti, ampak bolj na moči, bolj je udarna in bolj dvigne notranji agresor in je polna nekakšne nevidne moči, a žal le dobro minuto in pol, ker potem je vsega konec. Mogoče bi zadeva bolj prišla do izraza če bi vse skupaj podaljšali vsaj za pol minute, ker bi v bistvu albumu naredila še boljši konec.

Split izdelek novih predstavnikov HC podzemlja nam ponuja ogromno nekakšnih novosti. Novosti?! Ja novosti dragi moji, ker verjamem, da je ogromno od vas zamenjalo pravi HC za neke nove ''kvazi'' predstavnike, kot so Stick To Your Guns ali pa The Ghost Inside, …

Če želite slišati pravi HC, je tale split ravno prav, ker dvomim, da boste kje drugje dobili 10 minut čiste kvalitete.

twitter facebook